Holka u plotny radí: Nepečený dýňový cheesecake krásně voní kořením a připravený je za chvilinku
15. 10. 2024 Vaření
Pokud máte chuť na něco sladkého, ale péct se vám nechce, je nepečený dort ideální volbou. Ten dýňový na podkladu z lotus sušenek se snadno připravuje, krásně voní skořicí a pro podzimní večery u čaje je jak stvořený.
Jak vznikl cheesecake
Jak už jsme psali v našem dřívějším článku, to, že cheesecake není sýrový dort, je všeobecně známo. Slovo cheese sice znamená sýr, ale v tomto případě nejde o klasický sýr, ale o speciální krémový sýr (cream cheese), který se podobá našemu žervé, snadno se roztírá a je mírně slaný.
Původ tohoto sýru je spjatý s New Yorkem, kde na konci 19. století poprvé spatřil světlo světa Philadelphia Cream Cheese, právě ten sýr, který je s cheesecakem spojený dodnes a pravý pravý newyorský cheesecake se dělá právě s tímto sýrem.
Ale postupem času se receptury měnily, cheesecake se už dnes dělá jak s tvarohem, tak s mascarpone, nebo s Lučinou, ricottou či pomazánkovým máslem, které bude díky své slanější chuti paradoxně možná sýru Philadelphia nejblíže.
Stejně jako se s léty mění náplň, mění se i receptury a cheesecake tak může být jak pečený, tak nepečený. A právě ten vám dnes nabízím. Nepotřebujete na jeho přípravu ani troubu, ani nějaké zvláštní zkušenosti. Nepečený cheesecake zvládne zkrátka každý!
Mohlo by vás zajímat
Recept na dýňový cheesecake
Na korpus budete potřebovat: 200 g sušenek Lotus Biscoff a 100 g rozpuštěného másla. Na náplň pak: 200 g smetany ke šlehání, 250 g mascarpone, 5 lžic moučkového cukru, 150 g dýňového pyré (recept na pyré najdete zde), 50 g bílé čokolády, 5 plátků želatiny Na dozdobení: šlehačku a lotus sušenky
Jak na to? Na korpus rozmixujte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Malou dortovou formu vyložte pečicím papírem a sušenkovou směs rozprostřete na dno a také vytáhněte trochu na okraje.
Želatinu dejte do kastrůlku a přidejte 5 lžic vody. Nechte nabobtnat. Čokoládu rozpusťte a počkejte, až částečně vychladne. Mascarpone prošlehejte s cukrem a smetanou a na závěr opatrně vmíchejte dýňové pyré.
Želatinu opatrně zahřívejte v kastrůlku na mírném ohni, dokud se nerozpustí. Pozor, nesmí se vařit! Do želatiny vmíchejte dvě lžíce krému a řádně metličkou promíchejte. Pak přidejte další 3 lžíce krému a opět promíchejte.
Želatinovou směs vmíchejte do zbylého krému a důkladně promíchejte. Krém vlijte na sušenkový základ a pokud chcete, posypte jej rozdrobenými sušenkami (můžete ale nechat i bez posypu).
Dort nechte v chladu ztuhnout nejméně dvě až tři hodiny, nebo lépe přes noc. Poté dozdobte ušlehanou klasickou nebo karamelovou (jako v mém případě) šlehačkou a rozdrobenými sušenkami.
Klasický pečený cheesecake můžete připravit také podle našeho video receptu:
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Zdroje informací:
Inquirer.com: Classic Cake becomes an exporter of Phila. cheesecakes
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Holka u plotny radí: Jak na babiččin nepečený dort ze dvou surovin? Zvládnete to za 5 minut!
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na vynikající dýňové pyré: Chutnější bude z pečené dýně, chuť zvýrazní dvě obyčejné suroviny, které má doma každý
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní