Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Nepečený dýňový cheesecake krásně voní kořením a připravený je za chvilinku
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Pokud máte chuť na něco sladkého, ale péct se vám nechce, je nepečený dort ideální volbou. Ten dýňový na podkladu z lotus sušenek se snadno připravuje, krásně voní skořicí a pro podzimní večery u čaje je jak stvořený.

Jak vznikl cheesecake

Jak už jsme psali v našem dřívějším článku, to, že cheesecake není sýrový dort, je všeobecně známo. Slovo cheese sice znamená sýr, ale v tomto případě nejde o klasický sýr, ale o speciální krémový sýr (cream cheese), který se podobá našemu žervé, snadno se roztírá a je mírně slaný.

Původ tohoto sýru je spjatý s New Yorkem, kde na konci 19. století poprvé spatřil světlo světa Philadelphia Cream Cheese, právě ten sýr, který je s cheesecakem spojený dodnes a pravý pravý newyorský cheesecake se dělá právě s tímto sýrem.

Ale postupem času se receptury měnily, cheesecake se už dnes dělá jak s tvarohem, tak s mascarpone, nebo s Lučinou, ricottou či pomazánkovým máslem, které bude díky své slanější chuti paradoxně možná sýru Philadelphia nejblíže.  

Stejně jako se s léty mění náplň, mění se i receptury a cheesecake tak může být jak pečený, tak nepečený. A právě ten vám dnes nabízím. Nepotřebujete na jeho přípravu ani troubu, ani nějaké zvláštní zkušenosti. Nepečený cheesecake zvládne zkrátka každý!

Recept na dýňový cheesecake  

Na korpus budete potřebovat: 200 g sušenek Lotus Biscoff a 100 g rozpuštěného másla. Na náplň pak: 200 g smetany ke šlehání, 250 g mascarpone, 5 lžic moučkového cukru, 150 g dýňového pyré (recept na pyré najdete zde), 50 g bílé čokolády, 5 plátků želatiny Na dozdobení: šlehačku a lotus sušenky 

Jak na to? Na korpus rozmixujte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Malou dortovou formu vyložte pečicím papírem a sušenkovou směs rozprostřete na dno a také vytáhněte trochu na okraje. 

Želatinu dejte do kastrůlku a přidejte 5 lžic vody. Nechte nabobtnat. Čokoládu rozpusťte a počkejte, až částečně vychladne. Mascarpone prošlehejte s cukrem a smetanou a na závěr opatrně vmíchejte dýňové pyré. 

Želatinu opatrně zahřívejte v kastrůlku na mírném ohni, dokud se nerozpustí. Pozor, nesmí se vařit! Do želatiny vmíchejte dvě lžíce krému a řádně metličkou promíchejte. Pak přidejte další 3 lžíce krému a opět promíchejte. 

Želatinovou směs vmíchejte do zbylého krému a důkladně promíchejte. Krém vlijte na sušenkový základ a pokud chcete, posypte jej rozdrobenými sušenkami (můžete ale nechat i bez posypu). 

Dort nechte v chladu ztuhnout nejméně dvě až tři hodiny, nebo lépe přes noc. Poté dozdobte ušlehanou klasickou nebo karamelovou (jako v mém případě) šlehačkou a rozdrobenými sušenkami.

Klasický pečený cheesecake můžete připravit také podle našeho video receptu: 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Zdroje informací: 
Inquirer.com: Classic Cake becomes an exporter of Phila. cheesecakes

Témata

Recepty k tomuto článku

Související obsah