Holka u plotny radí: Nepečený dýňový cheesecake krásně voní kořením a připravený je za chvilinku
15. 10. 2024 Vaření
Pokud máte chuť na něco sladkého, ale péct se vám nechce, je nepečený dort ideální volbou. Ten dýňový na podkladu z lotus sušenek se snadno připravuje, krásně voní skořicí a pro podzimní večery u čaje je jak stvořený.
Jak vznikl cheesecake
Jak už jsme psali v našem dřívějším článku, to, že cheesecake není sýrový dort, je všeobecně známo. Slovo cheese sice znamená sýr, ale v tomto případě nejde o klasický sýr, ale o speciální krémový sýr (cream cheese), který se podobá našemu žervé, snadno se roztírá a je mírně slaný.
Původ tohoto sýru je spjatý s New Yorkem, kde na konci 19. století poprvé spatřil světlo světa Philadelphia Cream Cheese, právě ten sýr, který je s cheesecakem spojený dodnes a pravý pravý newyorský cheesecake se dělá právě s tímto sýrem.
Ale postupem času se receptury měnily, cheesecake se už dnes dělá jak s tvarohem, tak s mascarpone, nebo s Lučinou, ricottou či pomazánkovým máslem, které bude díky své slanější chuti paradoxně možná sýru Philadelphia nejblíže.
Stejně jako se s léty mění náplň, mění se i receptury a cheesecake tak může být jak pečený, tak nepečený. A právě ten vám dnes nabízím. Nepotřebujete na jeho přípravu ani troubu, ani nějaké zvláštní zkušenosti. Nepečený cheesecake zvládne zkrátka každý!
Mohlo by vás zajímat
Recept na dýňový cheesecake
Na korpus budete potřebovat: 200 g sušenek Lotus Biscoff a 100 g rozpuštěného másla. Na náplň pak: 200 g smetany ke šlehání, 250 g mascarpone, 5 lžic moučkového cukru, 150 g dýňového pyré (recept na pyré najdete zde), 50 g bílé čokolády, 5 plátků želatiny Na dozdobení: šlehačku a lotus sušenky
Jak na to? Na korpus rozmixujte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Malou dortovou formu vyložte pečicím papírem a sušenkovou směs rozprostřete na dno a také vytáhněte trochu na okraje.
Želatinu dejte do kastrůlku a přidejte 5 lžic vody. Nechte nabobtnat. Čokoládu rozpusťte a počkejte, až částečně vychladne. Mascarpone prošlehejte s cukrem a smetanou a na závěr opatrně vmíchejte dýňové pyré.
Želatinu opatrně zahřívejte v kastrůlku na mírném ohni, dokud se nerozpustí. Pozor, nesmí se vařit! Do želatiny vmíchejte dvě lžíce krému a řádně metličkou promíchejte. Pak přidejte další 3 lžíce krému a opět promíchejte.
Želatinovou směs vmíchejte do zbylého krému a důkladně promíchejte. Krém vlijte na sušenkový základ a pokud chcete, posypte jej rozdrobenými sušenkami (můžete ale nechat i bez posypu).
Dort nechte v chladu ztuhnout nejméně dvě až tři hodiny, nebo lépe přes noc. Poté dozdobte ušlehanou klasickou nebo karamelovou (jako v mém případě) šlehačkou a rozdrobenými sušenkami.
Klasický pečený cheesecake můžete připravit také podle našeho video receptu:
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Zdroje informací:
Inquirer.com: Classic Cake becomes an exporter of Phila. cheesecakes
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Pečeme s Ivou: Upečte si skvělou nadýchanou vánočku podle receptu, který nezklame!
V mém prvním díle jsme se věnovali mini štoličkám… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Husí krev v konzervě stála 6 Kčs. Nejlepší byla na cibulce a připravovala se z ní i prdelačka
Dýňové zelí: Varianta klasického zelí s lehce nasládlou chutí skvěle doplní maso i pečené brambory, příprava je jednoduchá a rychlá
Holka u plotny radí: Jak na babiččin nepečený dort ze dvou surovin? Zvládnete to za 5 minut!
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak na vynikající dýňové pyré: Chutnější bude z pečené dýně, chuť zvýrazní dvě obyčejné suroviny, které má doma každý