Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drožďová polévka je jednoduchá na přípravu, přitom nabízí skvělou chuť.
Zdroj: Toprecepty

K podzimu neodmyslitelně patří vydatné polévky, které zahřejí a zároveň i zasytí. Těmito vlastnostmi se bezpochyby může pochlubit i ta drožďová, která je snadná na přípravu, přitom svou chutí dokazuje, že i z mála se dá vytvořit perfektní jídlo.

Kam s ním?

Droždí patří mezi potraviny, která má (třeba v sušené verzi) doma každý. Je totiž nedílnou součástí pečení a bez něj bychom třeba kvalitní chleba „vyčarovali“ jen velmi těžko. Kromě pečiva se droždí používá i při přípravě kynutých koláčů a plněných buchet, jejichž skvělé chuti odolá jen málokdo. 

Kynuté knedlíky, tradiční česká příloha k omáčkám a masům, se bez něj rovněž neobejdou. Nezbytné je i pro přípravu různých druhů sladkého pečiva, jako jsou křupavé croissanty, vánočky nebo vláčné mazance. Zapomenout nesmíme ani na populární langoše, kterým dodá typickou nadýchanost.

Pomazánka či krokety

Kromě toho však může droždí posloužit i k přípravě knedlíčků do polévky, ne každý totiž oceňuje ty játrové a sahá po náhradní alternativě. Oblíbenou večeří v mnoha rodinách je i skvělá pomazánka, na kterou stačí pouze cibule, máslo, kmín a samozřejmě droždí. 

To se dá použít i do těstíčka, kterým obalíme například krkovičku a posléze upečeme, nebo si z něj můžeme vytvořit těsto na netradiční krokety, které poslouží jako výborná příloha nebo jako samostatné jídlo.

Syté a chutné

Velmi chutná a lahodná je také polévka, kterou můžeme na drožďovém základu uvařit. Stačí nám jen pár surovin a trocha času a máme na stole chuťově výraznou a sytou polévku, která v sychravých dnech přijde vhod. Kdo má rád knedlíčky, může si tentokrát připravit krupicové, které se do zeleninové polévky hodí úplně perfektně. Další variantou je kapání, které polévku také ozvláštní.

Drožďová polévka

Na přípravu šesti porcí jednoduché podzimní polévky budete potřebovat: 63 g droždí (1,5 kostky), 1 velkou cibuli, 1/2 středně velkého celeru, 3 střední mrkve, 2 petržele, 4 stroužky česneku, čerstvou hladkolistou petržel nebo libeček, máslo, 1,5 l vody nebo zeleninového bujónu, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu a česnek na menší kousky
  2. V hrnci rozpusťte máslo a osmažte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Rozdrobte na ni droždí a rozpusťte ho.
  3. Do hrnce přilijte studenou vodu nebo bujón, přidejte špetku soli a přiveďte k varu.
  4. Do vroucí tekutiny dejte nákrájenou zeleninu a česnek a vařte do změknutí. Poté dochuťte solí a pepřem, přidejte čerstvé bylinky.
  5. Podávat můžete s čerstvým chlebem.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit výborné drožďové knedlíčky.

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více

Cikorka

Cikorku znaly a oblíbily si už naše babičky a prababičky. Jedná se o pražený kořen čekanky, která se používala jako náhražka kávy. Připraví se… Číst více

Cordon bleu

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více

Croissant

Croissant

Croissant  je pečivo, které získalo název podle svého tvaru (srpek, půlměsíc). Peče se z vrstveného kynutého těsta, prokládaného změklým máslem, tyto… Číst více

Cukr

Cukr

Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven… Číst více

Dalamánek

Dalamánek

Dalamánky jsou drobnější pečivo (většinou oválné bochánky) z chlebového těsta pšenično-žitného nebo žitno-pšeničného s tmavou, pevnější střídou,… Číst více

Drobenka (pekařská)

Drobenka (pekařská)

Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více

Foie gras

Foie gras

Foie gras je kontroverzní pochoutka. Jedná se o ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji hus a kachen. Tuto hříšnou delikatesu ocení gurmáni, ale… Číst více

Javorový sirup

Javorový sirup

Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více