Drožďová polévka zasytí a skvěle chutná: Hotovou ji máte do půl hodiny, přijde na pár korun a zvládne ji opravdu každý
15. 10. 2024 Vaření
K podzimu neodmyslitelně patří vydatné polévky, které zahřejí a zároveň i zasytí. Těmito vlastnostmi se bezpochyby může pochlubit i ta drožďová, která je snadná na přípravu, přitom svou chutí dokazuje, že i z mála se dá vytvořit perfektní jídlo.
Kam s ním?
Droždí patří mezi potraviny, která má (třeba v sušené verzi) doma každý. Je totiž nedílnou součástí pečení a bez něj bychom třeba kvalitní chleba „vyčarovali“ jen velmi těžko. Kromě pečiva se droždí používá i při přípravě kynutých koláčů a plněných buchet, jejichž skvělé chuti odolá jen málokdo.
Kynuté knedlíky, tradiční česká příloha k omáčkám a masům, se bez něj rovněž neobejdou. Nezbytné je i pro přípravu různých druhů sladkého pečiva, jako jsou křupavé croissanty, vánočky nebo vláčné mazance. Zapomenout nesmíme ani na populární langoše, kterým dodá typickou nadýchanost.
Mohlo by vás zajímat
Pomazánka či krokety
Kromě toho však může droždí posloužit i k přípravě knedlíčků do polévky, ne každý totiž oceňuje ty játrové a sahá po náhradní alternativě. Oblíbenou večeří v mnoha rodinách je i skvělá pomazánka, na kterou stačí pouze cibule, máslo, kmín a samozřejmě droždí.
To se dá použít i do těstíčka, kterým obalíme například krkovičku a posléze upečeme, nebo si z něj můžeme vytvořit těsto na netradiční krokety, které poslouží jako výborná příloha nebo jako samostatné jídlo.
Syté a chutné
Velmi chutná a lahodná je také polévka, kterou můžeme na drožďovém základu uvařit. Stačí nám jen pár surovin a trocha času a máme na stole chuťově výraznou a sytou polévku, která v sychravých dnech přijde vhod. Kdo má rád knedlíčky, může si tentokrát připravit krupicové, které se do zeleninové polévky hodí úplně perfektně. Další variantou je kapání, které polévku také ozvláštní.
Drožďová polévka
Na přípravu šesti porcí jednoduché podzimní polévky budete potřebovat: 63 g droždí (1,5 kostky), 1 velkou cibuli, 1/2 středně velkého celeru, 3 střední mrkve, 2 petržele, 4 stroužky česneku, čerstvou hladkolistou petržel nebo libeček, máslo, 1,5 l vody nebo zeleninového bujónu, sůl a pepř.
Jak na to?
- Cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu a česnek na menší kousky.
- V hrnci rozpusťte máslo a osmažte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Rozdrobte na ni droždí a rozpusťte ho.
- Do hrnce přilijte studenou vodu nebo bujón, přidejte špetku soli a přiveďte k varu.
- Do vroucí tekutiny dejte nákrájenou zeleninu a česnek a vařte do změknutí. Poté dochuťte solí a pepřem, přidejte čerstvé bylinky.
- Podávat můžete s čerstvým chlebem.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit výborné drožďové knedlíčky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Moučníky bez cukru: Sladké má každý rád, ale bez cukru se můžeme obejít
Důvod, proč naše moučníky a dezerty neobsahují cukr, jsou různé. Někdo ho odmítá, protože má cukrovku, jiný drží redukční dietu, další preferuje… Číst více
Celestýnské nudle
Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více
Cordon bleu
Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více
Drobenka (pekařská)
Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více
Javorový sirup
Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté knedlíky trochu jinak: Nadýchaný alpský knedlík maxi velikosti s mákem a vanilkovou omáčkou chutná božsky
Rajská omáčka podle Pepy Nemravy voní skořicí a zeleninou: Účastník MasterChefa ji dělá netradičně se šťavnatou krkovičkou
Droždí nepatří jen do pečení: Udělejte si z něj pomazánku, knedlíčky i polévku. Vše levně a rychle
Přečtěte si Zobrazit více
Segedínský guláš podle maďarského originálu voní paprikou a nejlepší je s kopečkem kysané smetany
Tradiční svatební polévkou je vývar s knedlíčky. Jak je udělat, aby chutnaly božsky?
Nejznámější české odrůdy brambor: Na salát se hodí luxusní Annabelle, do těsta Lilly. A které jsou vynikající jako příloha?