Zelný salát podle ČSN: Klasický hospodský salát bude mít tu správnou chuť jako před lety díky jednomu triku
15. 10. 2024 Vaření
Pamatujete na zelný salát, který se dřív podával k jídlu snad v každé restauraci, většinou jako obloha? Byl i tradičním salátem školních a závodních jídelen, a to v červené i bílé variantě. Zajímavé bylo, že všude chutnal stejně. To proto, že se připravoval podle ČSN. Tak co si jej trochu připomenout?
Salát jako obloha
Zelný salát patří k těm nejobyčejnějším a nejlevnějším českým salátům. Dřív byl ostatně jedním z mála salátů (společně s mrkvovým), který jste si mohli udělat i v zimě.
Zelí totiž bylo během zimy běžně dostupné, a tak se tento salát podával takřka ke všemu. V podobě dvou kopečků (fialového a bílého) doplňoval coby obloha většinu jídel v československých hospodách. Případně figuroval na jídelním lístku i jako samostatný salát.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduchý zelný salát
Tento salát z čerstvého červeného či bílého zelí byl vlastně takovou českou verzí amerického salátu coleslaw, o němž jsme tehdy neměli ani tušení. Jen v tom našem salátu chyběla mrkev a majonéza. Kromě zelí se do něj dávala jen cibule a octová zálivka doplněná trochou oleje. Příprava salátu je tak neskutečně jednoduchá a nejsložitější je na něm vlastně jen krouhání zelí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nakrájet zelí?
Ani na krouhání ovšem nepotřebujete žádné speciální náčiní a vystačíte si s dostatečně ostrým nožem. Ze zelí jen stačí odstranit vnější povadlé či poškozené listy (hlavní je mít vůbec čerstvé a svěží hlávky, pak stačí dát pryč jen jednu vrstvu).
Pak hlávku položte na prkýnko košťálem nahoru a vrchem hlávky dolů a rozřízněte na poloviny. Každou část položte řeznou stranou k prkýnku a znovu ji rozdělte. Teprve pak vykrojte košťály. Každou čtvrtku ještě rozdělte na poloviny vyjmutím středové části hlávky. Tak vám vzniknou menší kousky, které se vám budou snadno krájet na kostičky či nudličky.
Zelí je třeba namočit
Aby měl salát tu správnou chuť a konzistenci a zelí nebylo příliš štiplavé, je třeba při přípravě salátu nezapomenout na jednu fintu, díky níž zelí zkřehne a zjemní se jeho chuť, a tou je asi pětiminutová koupel v horké vodě. A zásadní je samozřejmě nechat ještě nakonec salát v chladu uležet, asi dvě hodiny.
A jak tedy salát udělat, abych chutnal jako ten pravý hospodský z dob dřívějších? Sázkou na jistotu je připravit jej podle Československé státní normy, která zaručovala, že pokrmy chutnaly všude stejně, neboť se všude vařily podle stejných receptur.
Recept na tento retro zelný salát jsme našli na instagramovém profilu
recepty_od_starkej, kde autorky účtu vaří podle starých československých receptů. Salát, který zde uvedly, je podle normy z roku 1967 a chutná opravdu jako ten, který si možná někteří pamatují z restaurací z dob dřívějších. Jestli jste ho měli v oblibě, budete nadšeni. A jak na něj?
Budete potřebovat: 1040 g červeného (případně bílého) zelí, 127,5 g cibule, 50 g vody, 30 g soli, 50 g cukru, 50 g octu, 50 g oleje.
- Zelí omyjte, očistěte a nakrájejte najemno. Pak je dejte do mísy a zalitou vroucí vodou. Nechte asi pět minut odstát, vodu slijte a zelí nechte v sítu okapat. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno.
- Mezitím si připravte nálev tak, že ve vodě nechte rozpustit cukr, sůl, ocet a olej. Vše dejte do kastrůlku, přidejte najemno nasekanou cibuli a svařte. Hotový nálev pak nechte vychladnout. Vychladnutým nálevem zalijte zelí, dobře promíchejte a nechte odstát.
Náš tip: Trochu jiný zelný salát s mrkví a koprem si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Jak zachovat pěknou barvu červeného zelí? Vyberte si ze tří možností
Vlašský salát podle normy ČSN: Důležité je dodržet správný poměr surovin, dochucovat postupně a výsledek bude perfektní