Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Klasické české rizoto s vepřovým, hráškem a mrkví je skvělé i s houbami. Příprava je snadná, chuť božská
Zdroj: Toprecepty

Houby stále rostou, pokud se tedy vracíte každý den z lesa s plným košíkem, možná oceníte další nápady, co z hub udělat. Vynikající rychlovkou, kterou vyšvihnete v kuchyni během chvilky, je rizoto. A navíc je můžete různě obměňovat prostě jen podle toho, co zrovna máte v lednici.

Rizoto italské nebo české? 

Při zmínce o houbovém rizotu si dnes mnozí vybaví to italské, které je krémové a při servírování se krásně rozlije po talíři. To naše rizoto, jež se již léta objevuje na jídelníčku školních jídelen, vývařoven a hospod, se na talíř obvykle servíruje v podobě úhledných kopečků, často bohatě posypaných sýrem.

Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma rizoty spočívá v tom, že italské rizoto se připravuje z kulatozrnné rýže (nejčastěji odrůd arborio, carnaroli, baldo nebo vialone nano). Tyto krátkozrnné druhy rýže se vyznačují vyšším obsahem škrobu, jenž se během vaření postupně uvolňuje a zajistí krémovou konzistenci rizota

Oproti tomu klasické české rizoto můžete připravit z jakékoliv rýže, klidně i z té ve varných sáčcích, nejvhodnější je ale stejně ta kulatozrnná.

Jídlo ze zbytků

Další rozdíl je v postupu přípravy. Rýže se v případě české cesty vaří klasicky tak, že se rovnou přilije celkové potřebné množství tekutiny a pak se rýže vaří pod pokličkou doměkka. U italského rizota se voda, nebo spíš vývar, přilévá postupně a vždy se nechá vypařit.

Rýži lze vařit společně se zeleninou, masem či houbami nebo můžete rýži uvařit zvlášť a teprve pak ji smíchat s dalšími ingrediencemi. Do takového rizota tak můžete využít třeba i zbytky z předchozího dne – např. pečené maso.

Se sýrem nebo bez? 

Typickou přísadou v obou případech je sýr. Zatímco verze italská velí použít parmezán, ve verzi české dominuje Eidam. Ten se, na rozdíl od italského postupu, do rizota nevmíchává, ale při servírování se jím pokrm bohatě posype. 

Místo Ediamu lze využít goudu, někteří zkoušejí i nivu, ale jelikož bylo rizoto vždy v kategorii levnějších jídel, právě Eidam k němu pasuje nejlépe.  

Rizoto z čerstvých hub

Na rizoto lze použít houby jak sušené, tak čerstvé. Ty je lepší předem podusit na cibulce, okořenit a pak je přidat k rýži buď v průběhu jejího vaření nebo až na konci. Na dochucení hub se obvykle používá kmín, výborně se k nim ale hodí i tymián, rozmarýn, majoránka či saturejka, vše lze dochutit také česnekem.

Houbové rizoto lze i zapéct nakonec v pekáčku vymazaném máslem a s trochou sádla na vrchu, aby se vytvořil křupavý povrch. Sádlo navíc rizoto báječně ovoní. Stejně tak funguje slanina, kterou rovněž můžete pokrm vylepšit. Přidat lze ale i zeleninu (třeba hrášek nebo mrkev) nebo pečené vepřové či drůbeží maso.  

Recept na retro rizoto

Pokud jsme vás dostatečně nalákali a patříte k milovníkům retro kuchyně, pojďte si dnes s námi připravit klasické české rizoto vylepšené houbami.

Budete potřebovat: 1 cibuli, 2 lžíce oleje, 250 g rýže, 300 g hub, 400 g vepřového masa (plecko, kýta), 1 lžičku mleté papriky, 500 ml vývaru, 200 g mraženého hrášku, 1 mrkev, sůl, pepř, drcený kmín, 100 g strouhaného eidamu.

  1. Houby očistěte a nakrájejte na kousky. Maso nakrájejte na menší kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Mrkev oškrabejte a nakrájejte na kostičky.

  2. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte maso, osolte, opepřete, posypejte kmínem a paprikou a orestujte dozlatova. Pak vmíchejte nakrájenou mrkev a houby. Vše zalijte vývarem a duste do změknutí alespoň 30 minut.
  3. Rýži uvařte podle návodu v osolené vodě. K dušenému masu s houbami přidejte hrášek a ještě prohřejte. Pak vmíchejte rýži a podle potřeby dochuťte solí.
  4. Rizoto upěchujte postupně do misky vytřené olejem a vyklopte na talíře. Nebo jej na talíře naservírujte naběračkou. Nakonec posypejte strouhaným sýrem.

Náš tip: Vynikající rizoto můžete udělat i s žampiony, které doplníte cuketou. Snadno je uvaříte podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku