Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lovecký superúplněk nabízí změnu jídelníčku: Býkům prospějí dýně, Lvi by měli ubrat masa, aby se cítili lépe
Zdroj: Freepik, kjpargeter

Dne 17. října nastane další z magických superúplňků, kterému se říká Lovecký superúplněk, protože má svítit na cestu lovcům zvířat. Zajímavé na něm je, že bude viditelný přes den, protože začíná v odpoledních hodinách, konkrétně ve 13:26. Přináší novou energii k změnám životního stylu s důrazem na sezónnost. Co nám radí?

Přichází Lovecký superúplněk

Jde o nejjasnější a největší superúplněk tohoto roku. Nádherně do oranžova zbarvený měsíc má mnoho názvů. Nejčastěji se označuje jako Lovecký, protože upozorňoval na blížící se zimu a potřebu udělat si na ni zásoby. To pro muže byl pokyn vydat se na lov. Říkalo se mu i Krvavý úplněk, zřejmě právě ve spojitosti s krví při lovu i měnící se barvou podzimního listí.

Tento superúplněk je ve znamení Berana, prvního znamení zvěrokruhu, které inspiruje k odvaze a riskování i k novým začátkům. Toho mohou jednotlivá znamení využít a prostřednictvím změny v jídelníčku změnit k lepšímu celý svůj život. 

Jarní znamení horoskopu

Na co by měli zaměřit lidé narození v jarních měsících?

  • Beran (21. března – 19. dubna)

Kdo jiný než Beran coby hlavní protagonista tohoto superúplňku by měl začít se zásadními změnami životního stylu? Určitě je vhodné zaměřit se na sezónní potraviny, a to nejenom nyní. Není přitom nijak nutné odepírat si gurmánské zážitky. Jehněčí na kořenové zelenině s bramborovou kaší uspokojí i jejich mlsný jazýček.

Pokud potřebují Berani zhubnout, měli by se co možná nejvíce vyhýbat alkoholu. Ten se jim totiž bude jinak usazovat v podobě tukových polštářků. 

  • Býk (20. dubna – 20. května)

Praktičtí Býci neradi zbytečně utrácejí a milují jídla z vypěstovaných surovin. Není divu, že právě teď zpracovávají vlastní sklizeň, mají-li svoji zahradu. Býci ale také tíhnou k přejídání ze stresu. Hodně jídla s málem kalorií nabízí dýně a po té by nyní měli sáhnout. Skvělá je jednoduchá dýňová polévka, lahůdkou je i sekaná z dýně.

  • Blíženci (21. května – 20. června)

Blíženci budou nyní hýřit nápady. Nepřekvapí tedy jejich rozhodnutí odlehčit jídelníček a maso buď úplně vynechat nebo aspoň omezit. To je správné rozhodnutí, ale v jídelníčku pak mohou chybět bílkoviny. Nahradit je mohou například luštěninami. Ty v kombinaci s kořenovou zeleninou překvapí výbornou chutí, jako třeba cizrna s mrkví.

Letní znamení horoskopu

Lidé narození v letních měsících stále vyzařují energii, ale mají i sklony řešit jídlem  své emoce. Co je pro ně teď nejlepší?

  • Rak (21. června – 22. července)

Silné emoce cloumají zejména s citlivým Rakem. Nejraději by zalezl do ochranné ulity a schoval se před světem. Proto je pro Raky nejlepší obklopit se blízkými a pravidelně se scházet u rodinného stolu. A na talíři přitom mohou být i úplně obyčejná jídla, například brambory provoněné rozmarýnem.

U Raka totiž zas až tak nezáleží na nějakém počítání kalorií, ale na tom, aby byl v pohodě. Pak mu i hubnutí půjde skoro samo. 

  • Lev (23. července – 22. srpna)

Říjnový superúplněk přinese Lvům spoustu nové energie. Pokud mezi mužskou částí Lvů jsou myslivci, s nadšením se chystají na nové úlovky. A pokrmy ze zvěřiny jim v tomto období dodávají sílu. Pochutnají si na klasice, tedy na jelením či kančím  se šípkovou omáčkou.

Na druhé straně mají Lvi někdy tendenci to s masem přehánět, prospěje jim tedy zařazení bezmasých dnů. 

  • Panna (23. srpna – 22. září)

Panny jsou trochu konzervativní a k velkým změnám je jen tak nepřesvědčíte. Přece jenom by jim ale prospělo místo klasických kynutých koláčů vyzkoušet něco jiného. Lehkou mrkvovou roládu k nedělní kávě jejich rodina určitě ocení.

Podzimní znamení horoskopu

Jak ovlivní superúplněk lidi narozené na podzim?

  • Váhy (23. září – 22. října)

Superúplněk Váhy nastartuje k změnám. Projeví se to i v jejich jídelníčku, kdy se zaměří na biopotraviny. Váhy, které v posledním měsících omezovaly maso, se k němu pomalu vrátí. Tomu červenému se ovšem budou stále vyhýbat a jejich favoritem bude maso krůtí, z kterého může být i skvělá roštěná.

  • Štír (23. října – 21. listopadu)

Štír se kupodivu tentokrát zdravějšímu jídelníčku nebrání. Dobře ví, že změna mu jen prospěje. Proto nebude trvat na nazdobených dortech, nepečených šlehačkových a dalších kalorických dezertech. Překvapivě mu zachutnají muffiny z dýní, které jsou plné vlákniny.

  • Střelec (22. listopadu – 21. prosince)

Střelce tyto dny doslova zvednou ze židle. Skončila doba lenošení a sledování nekonečných televizních seriálů. Mohutný příliv energie je vyžene do přírody. Není divu, že na řadu přijde  vydatná snídaně v podobě hustých polévek. Místo gulášové by ale měli vsadit na pořádnou zeleninovou. 

Zimní znamení horoskopu

A co se změní u zimních znamením horoskopu?

  • Kozoroh (22. prosince – 19. ledna)

Jindy akční Kozoroh kupodivu nemá potřebu výrazně měnit stravovací návyky. Nicméně i on intuitivně přejde na jiný jídelníček. Milovník klasické české kuchyně si místo knedla-vepře-zela připraví dietnější variantu, a to šťavnaté kuře na zelí.

  • Vodnář (20. ledna – 18. února)

Pro Vodnáře jsou tyto dny nezvykle akční. Ačkoli většinou neradi mění svůj zaběhlý způsob života, tentokrát překvapí. Tito milovníci všeho sladkého se pustí do zdravějších alternativ a vyzkouší vláčný ořechový moučník. Chuť je tak příjemně překvapí, že u toho možná i zůstanou. 

  • Ryby (19. února – 20. března)

Ryby tráví pořád mnoho času na houbách. Dokud houby rostou, sbírají je a pak suší, nakládají či mrazí. Z čerstvých vytvářejí úžasné podzimní pokrmy. Kromě tradiční smaženice, kulajdy, houbového guláše nebo řízečků z bedel je jejich majstrštykem houbový burger.

Náš tip: K Loveckému superúplňku se skvěle hodí jelení guláš podle našeho video receptu.

Zdroje informací:

svetmineralu.cz: Říjnový úplněk v Beranu 2024: Lovecký úplněk a jeho intenzivní vliv na naše emoce a tělo

abcnews.go.com: October's hunter moon will be a supermoon: What to know

eu.burlingtonfreepress.com: October's full moon will be biggest supermoon of 2024. What to know about Hunter's Moon

Recepty k tomuto článku