Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polské lívance racuchy jsou vláčné a šťavnaté díky jablkům. S moučkovým cukrem a skořicí vylepší každé ráno
Zdroj: Wikimedia Commons, Autorstwa Pilecka - Praca własna, CC BY-SA 3.0

Milujete lívance? Menší příbuzné palačinek se dají udělat na spoustu způsobů a těsto lze vylepšit mnoha dalšími ingrediencemi. V případě polských racuchů jsou to třeba strouhaná jablka.  Z těsta s kypřicím práškem jsou hotové raz dva a během chvilky tak máte vynikající snídani nebo svačinku. 

Slavné polské lívance

Racuchy jsou jednou z u nás méně známých polských specialit. Je to ale škoda, neboť tyto polské lívance jsou přímo báječně. Jsou nádherně nadýchané, buclaté, plné jablek, na povrchu dozlatova vypečené, příjemně křupavé a krásně voňavé.

Když je posypete skořicovým cukrem, nemají zkrátka chybu a ani není nutné na ně dávat marmeládu nebo další ingredience. I když ozdobení kopečkem kysané smetany jim jen prospěje. 

Jednodušší verze bez droždí

Tyto polské lívance patří mezi tradiční polské pokrmy. Dřív se dělávaly stejně jako staročeské lívance z kynutého těsta, nyní se spíš dává přednost (stejně jako u nás) jednodušším verzím nakypřeným kypřicím práškem do pečiva nebo jedlou sodou. Občas se používá i sníh ušlehaný z bílků. Těsto je tak rychleji hotové, nemusí dlouho kynout, i tak jsou ale racuchy nadýchané jako obláček

Mohou být i s banánem nebo bramborové

Od klasických lívanců se racuchy liší jednou ingrediencí, a to strouhanými nebo na tenké plátky nakrájenými jablíčky, které se přidávají do těsta. V modernějších receptech se můžete setkat i s alternativou v podobě banánů, dělají se i verze se švestkami nebo rebarborou, jablka jsou ale tradiční.

Název racuchy se v Polsku používá také pro slané placky nebo bramboráky. I bramborové racuchy se na některých místech podávají nasladko posypané cukrem a ozdobené zakysanou smetanou. V některých částech Polska jsou racuchy rovněž vánočním pokrmem servírovaným během štědrovečerní večeře. 

Jak na pravé polské racuchy?

Polské racuchy jsou vlastně takovou jednodušší  a nadýchanější verzí jablek v županu. Na racuchy se nejvíc hodí aromatická a šťavnatá jablíčka, lepší jsou ta trochu nakyslá. Pokud tedy patříte k milovníkům jablečných moučníků, určitě je vyzkoušejte. A jak na ně? 

Budete potřebovat: 2 středně velká vejce, 250 ml teplého mléka, 2 středně velká jablka (cca 400 g), 250 g hladké mouky, ½ lžičky jedlé sody a ½ lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky skořice (lze vynechat), 4 lžíce tuku na smažení (řepkového či kokosového oleje) a moučkový cukr na posypání usmažených placiček. 

  1. Vejce předem vyndejte z lednice a mléko mírně ohřejte. Vejce rozšlehejte v míse a přilijte k nim mírně vlažné mléko. Vše vyšlehejte vidličkou nebo pomocí šlehače při mírných otáčkách. 
  2. Do mísy nasypejte mouku prosátou s práškem do pečiva a jedlou sodou a promíchejte, aby vzniklo hladké těsto. Těsto nechte chvíli odpočinout. Mezitím oloupejte jablka a nastrouhejte je na hrubém struhadle a případně posypejte skořicí. Nastrouhaná jablka vmíchejte do těsta.
  3. Předehřejte větší pánev a rozehřejte na ní lžíci oleje. Pak pomocí lžíce naneste na pánev těsto a vytvarujte lívanečky (na každý dejte asi dvě lžíce těsta). Racuchy smažte na středním plameni po dobu 1,5-2 minut z obou stran dozlatova. Před smažením další várky přidejte vždy po lžíci oleje. Tímto způsobem usmažíte 4 dávky po 4 lívancích.
  4. Hotové lívance podávejte posypané moučkovým cukrem. Pokud jste skořici nepoužili do těsta, můžete ji smíchat s cukrem a použít až na posypání. 

Náš tip: Pokud jste dostali chuť na banánové lívance, můžete si je udělat podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Aniagotuje.pl: Racuchy z jabłkami
Wikipedia.org: Racuchy

Recepty k tomuto článku