Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milada Vavrošová z Ostravy se opravdu nudit neumí. Kromě své práce stíhá denně vařit nebo péct, ale nejen to. Ona svá jídla i precizně popisuje, fotí a nezištně sdílí s dalšími. Za deset let tak má za sebou už slušnou řádku bezmála 2400 popsaných receptů. Milady jsme se zeptali, co ji k takovému úsilí vedlo a vede, a proč to vlastě dělá.

Z nouze ctnost? 

Na webu Toprecepty patří tak trochu mezi inventář. V komunitě zdejších přispěvatelů je totiž už úctyhodných 10 let! Za tu dobu přidala bezmála 2500 receptů a našla zde svoji druhou rodinu. Přitom původně se jen chtěla lépe naučit s počítačem a internetem.

To byl hlavní důvod, proč ve svých pětapadesáti letech začala na největší českou online kuchařku nahrávat své vlastní recepty nebo recepty jiných, které zkrátka jen vyzkoušela. „Dost dlouho jsem přidávala jeden recept denně, v diskuzích jsme pak probírali recepty a své životy a tvořili jsme něco jako virtuální rodinu. Na webu jsem tehdy byla prakticky závislá,“ vzpomíná dnes se smíchem vyučená prodavačka z Ostravy, která ve vaření, focení a sepisování receptů našla svůj koníček, jemuž věnovala i dost času. 

Pomáhala jsem manželovi a domů se vracela kolem druhé hodiny a hned začala vařit nebo péct,“ popisuje své začátky jedna z nejaktivnějších uživatelek velké „topreceptí rodiny“, která na webu vystupuje pod přezdívkou mika59, tedy stejnou, jakou má už od školy. 

Focení mobilem

Všechno, co Milada alias Mika59 uvaří, také popíše a vyfotí. Nikoli profesionálním vybavením, ale obyčejným mobilem. Na fotkách byste ale amatérismus moc nepoznali. 

Kdysi jsem sice na Topreceptech vyhrála foťák, ale nepoužívám ho stejně jako přídavné světlo. Fotím zkrátka doma na lince jen mobilem,“ svěřuje se Milada, která před lety ještě založila facebookovou stránku s názvem U Miládky v kuchyni a také stejnojmenný web. Ani jedno z toho už ale neovládá, kvůli hackerskému napadení účtů přišla o možnost stránku i web spravovat a recepty zůstaly jen na facebookovém profilu. 

Proto jsem ráda, že mám všechny své recepty na Topreceptech, je to jediné místo, kde mi zůstaly,“ říká s tím, že příhoda s ukradenými účty jí trochu vzala energii a chuť nadále se nezištně o recepty dělit, i když na facebookovou stránku stále přispívat může, jen už ji nespravuje. 

Ale chuť vařit nebo péct ji samozřejmě neopouští. Pro svoji rodinu vaří denně, peče nejméně jednou týdně. „Mě to prostě baví,“ říká a svěřuje se i s tím, která jídla u nich doma nejvíc frčí. „Je to každopádně svíčková, ale taky medovník nebo dort Pavlova,“ vypočítává úspěšná amatérská kuchařka, která v soutěži Jak šmakuje Moravskoslezsko vyhrála 3. místo se svou podmáslovou polévkou, a několikrát byla také oceněna jako jedna z nejaktivnějších přispěvatelek na webu Toprecepty.cz, čehož si dle svých slov moc váží. 

Milada k datu 18.10. 2024 přidala na web už neuvěřitelných 2337 receptů a v plánu má dotáhnout to na půlkulatých 2500! Všechny Miladiny recepty najdete pod její přezdívkou Mika59 a nechybí mezi nimi dokonce ani slavná podmáslová polévka s bramborami, libečkem a vejci!

Při takovém ohromném množství receptů se nabízí otázka, zda už Milada vydala svoji vlastní kuchařku. Na to sympatická Ostravačka říká, že ne. Pět let ale vydávala stolní kalendáře s recepty na každý týden jeden.

Miladiny recepty ale najdete v edicích kuchařek, vydaných webem Toprecepty.cz, a samozřejmě, jak už jsme uvedli, i na jejím uživatelském profilu Mika59, kde se to hemží slanými i sladkými dobrotami.

Jen na cukroví paní Milada moc není. „Já mám raději kynuté těsto,“ směje se a dodává, že takové koláče hruškáče, vypadající jako valašské frgály, peče často a rodina se po nich může utlouct! 

Pro představu, jaká jídla Milada vaří, peče a fotí, se můžete podívat do naší galerie: 

Fotogalerie - Milada, která vaří denně, přidala na Toprecepty už 2336 receptů a hodlá pokořit jeden milník

Ukázat 11 fotografií

Podle Milady si můžete připravit třeba tyto nepečené řezy: 

 

Témata

Recepty k tomuto článku