Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Burgery už nepochybně patří mezi zdomácnělé pokrmy, které si našinci s chutí připravují při mnoha příležitostech. Protože počasí již neumožňuje moc šancí na grilování, je třeba si najít jiný způsob, jak tento oblíbený pokrm vytvořit doma. Nabízí se sice pánev, ale třeba horkovzdušná fritéza dokáže s burgerem velké věci. Sami jsme vyzkoušeli jeden z receptů.

Domácí burger

Příprava domácí hamburgeru, popřípadě cheeseburgeru, pokud na kus mletého hovězího přidáme ještě sýr, je velmi snadná. Když totiž máte kvalitní maso, není třeba ho jakkoliv překořeňovat, nebo přidávat ingredience, které do klasického hamburgeru vůbec nepatří.

Vystačíte si se solí, pepřem a třeba jednou bylinkou. Dobře se hodí například rozmarýn nebo bazalka, určitě není dobré přebíjet chuť masa čímkoliv dalším. 

Ulehčená příprava

Při přípravě v horkovzdušné fritéze nemusíte nic vymýšlet, stačí jen hotové maso vložit do koše a za necelých 20 minut máte burger hotový. V půlce pečení ho otočíte a nic víc po vás „horkovzduška“ chtít nebude. Můžete si tedy mezi tím připravit housku, nakrájet si cibuli, okurku a další zeleninu, kterou si do burgeru rádi dáváte a čekat, než bude maso hotové.

Můžete však svůj výtvor vylepšit, podobně jako to udělal autor instagramového účtu lepsija, který vložil všechny suroviny rovnou do důlku v mase, přidal ještě vejce a sýr a ve fritéze „usmažil“. 

Náš test

Právě jeho způsob se redakce webu Toprecepty.cz rozhodla vyzkoušet, protože mnoho komentářů na sociální síti zpochybňovalo, zda se opravdu takto připravený cheeseburger dá jíst, zda není vejce stále syrové a maso je dostatečně propečené.

Postupovali jsme přesně podle receptu instagramového kuchtíka a všímali si nejen videa, ale i postupu, který byl popsán v příspěvku. Tam totiž autor uvádí oproti klipu například to, že maso osolil a opepřil, což je velmi důležitá součást přípravy burgeru.

Úskalí receptu

Jinak je ovšem video recept jasný a připravovat jídlo podle něj není žádný problém. Je však třeba si dát pozor na pár věcí. Je nutné si například uvědomit, že se s největší pravděpodobností stane, že vám syrové vejce z důlku v mase bude někudy vytékat. Je proto dobré burger připravovat na pečícím papíru, na němž ho později vložíte i do koše fritézy. 

Ostatní úkony jsou jednoduché a prakticky nejde nic udělat špatně. V momentě, kdy vložíte maso, naplněné vejcem, okurkou, cibulí a rajčetem do fritézy, můžete už jenom doufat, aby za 15 minut při teplotě 180 stupňů skutečně vznikl šťavnatý cheeseburger, v jehož středu bude dobře tepelně upravené vejce.

Pozor na vejce

Po našem testu můžeme prohlásit, že se není čeho bát a skutečně se dočkáte perfektně připraveného jídla, které už není třeba nijak dochucovat. Autor videa sice v koši „smaží i hranolky“, ale to do jisté míry ovlivňuje propečenost masa, takže radíme jej připravovat bez přílohy. 

Vzhledem k tomu, že každá horkovzdušná fritéza, podobně jako klasická trouba, peče různě, zvolte raději 17 minut na 180 stupňů, abyste měli jistotu, že vejce určitě nebude ani v náznaku syrové.

Cheeseburger z horkovzdušné fritézy

Na přípravu netradičního burgeru budete potřebovat: 200g hovězího mletého masa, 1 vejce, 2 cherry rajčata, 1/4 středně velké cibule, 1/4 nakládané okurky, lžíci hořčice, lžíci kečupu, plátek sýra (podle chuti), sůl a pepř.

  1. Do misky dejte maso, osolte, opepřete a pečlivě promíchejte, nejlépe rukou, aby se maso dobře spojilo.
  2. Cibuli, rajčata a okurku nakrájejte nadrobno.
  3. Maso umístěte na pečící papír, vytvarujte z něj vyšší placku, do jejíhož středu udělejte důlek. 
  4. Do důlku vyklepněte vejce a přidejte všechnu nakrájenou zeleninu. Dochuťte hořčicí a kečupem a nakonec přikryjte plátkem sýra. 
  5. V předehřáté horkovzdušné fritéze pečte 15-17 minut při teplotě 180 stupňů.
  6. Podávejte s hranolky, bramborami nebo třeba i bramborovou kaší. Případně můžete burger klasicky vložit do housky a doplnit třeba ještě smaženou cibulí, zeleninou a nějakou dobrou omáčkou. 

Jak probíhala příprava cheeseburgeru se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Cheeseburger z horkovzdušné fritézy

Ukázat 11 fotografií

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit perfektní housky na burgery.

Recepty k tomuto článku