Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečené rybí prsty jsou velmi netradičním receptem.
Zdroj: Pixabay, kitchen15

Rybí prsty bychom zřejmě našli v mrazáku velkého množství českých rodin. Jedná se totiž o rychle připravitelné jídlo, které mají v oblibě především děti. Napadlo vás však někdy, že by se tento rybí pokrm dal připravovat i jinak, než jak to známe, tedy v oleji na pánvi či friťáku? Zvláštní recept, který jste asi ještě nevyzkoušeli, se objevil na sociální síti TikTok.

Americký trik se strouhankou

Rybí prsty se na stolech objevují už dlouho. Jejich historie sahá do 50. let 20. století, kdy byly poprvé uvedeny na trh společností Gorton-Pew Fisheries v USA. Brzy se tento snadno připravitelný pokrm stal hitem i v Evropě, zejména ve Velké Británii. Tam jsou dodnes velmi populární jak u dětí, tak u dospělých.

Důvodem, proč rybí prsty vznikly, byla snaha zvýšit spotřebu ryb, která byla v poválečných letech na ústupu. Malé kousky ryb, obalené ve strouhance, byly pro spotřebitele daleko atraktivnější než ryby v celku nebo filety z nich. Navíc zafungovala i sázka na dlouhou trvanlivost, kterou zákazníci oceňovali.

Jaké ryby dostáváme

Rybí prsty se tradičně vyrábí z bílého masa ryb, jako je treska, štikozubec nebo okouník. Tyto ryby jsou vybírány převážně proto, že mají jemné maso, které zároveň nijak chuťově „neruší“ směsi koření, které se přidávají do strouhanky při obalování. 

Příprava rybích prstů je jednoduchá a rychlá. Většinou je stačí vyndat z mrazáku a upéct v troubě, osmažit na pánvi nebo připravit v horkovzdušné fritéze. Jako přílohu mají převážně děti nejraději bramborovou kaši, ale rybí prsty se dají podávat i s vařenými brambory nebo hranolky.

Netradiční pečení

Právě hranolky zvolil i uživatel TikToku Foodiesof SA, který na svém kanále nabídl skutečně hodně bizarní recept. Rybí prsty totiž nechal upéct v troubě i s přílohou, sýrem a několika dalšími ingrediencemi. 

@foodiesofsa We're taking fish fingers & chips to a whole new level! 🐟 🍟 #fishfingers#easymeals #kidfriendlymeals #mzansifoodie #foodiesofsa ♬ original sound - Foodies of SA

Rybí prsty zapečené se sýrem a hranolky

Na přípravu netradičního pokrmu budete potřebovat: 1 balení rybích prstů (16 ks), 3 lžičky másla, 3 lžičky hladké mouky, 2 hrnky mléka, 2 hrnky nastrouhaného sýra (např. gouda), 200 g mraženého hrášku, 1/2 balení hranolků (cca 300 g), sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Rybí prsty vyskládejte do misky na pečení a v troubě, předehřáté na 200 stupňů, je pečte 12-15 minut, poté vyndejte z trouby.
  2. Do pánve dejte máslo, které nechte rozpustit a přidejte do něj mouku. Zamíchejte a přilijte mléko. Vše důkladně promíchejte metlou, než vznikne hladký bešamel.
  3. Přisypte nastrouhaný sýr (0,5 hrnku) a znovu zamíchejte. Přidejte hrášek, osolte, opepřete a opět míchejte.
  4. Bešamelem zalijte rybí prsty v zapékací misce, rozetřete ho po celé misce. Navrch přidejte hranolky a nechte péct v troubě, předehřáté na 200 stupňů, dalších 15-20 minut.
  5. Po upečení posypte sýrem (1,5 hrnku) a nechte péct dalších 5-10 minut na 200 stupňů
  6. Posypte čerstvou petrželkou a můžete podávat.

Náš tip: V našem video receptu se dozvíte, jak si připravit skvělé domácí hranolky.

Zdroje informací:

qz.com - The unlikely story behind fish sticks

telegraph.co.uk - Fish fingers: 10 things you almost certainly don't know

Recepty k tomuto článku