Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kucmoch s kapustou: Slaný bramborový koláč z Pojizeří krásně voní majoránkou a díky kapustě je hezky vláčný
Zdroj: Toprecepty

Víte, co je kucmoch? Obvykle se tímto názvem, označují škubánky, v některých kuchařkách se ale tak říká koláči z těsta z vařených brambor podobného tomu na bramborové placky. Peče se ale v pekáčku nebo ve formě a vylepšit ho můžete třeba právě kapustou, která koláč trochu odlehčí. 

Koláč nebo škubánky

„Kucmoch, kucmoch, ten já ráda, knedlíky nerada, bolí po nich hlava…“ zpívá se v jedné lidové písničce. Vzhledem k odkazu na knedlíky lze usuzovat, že se kucmochem v tomto případě myslí zřejmě škubánky. Výrazem kucmoch se ale původně za starých časů označovala jakási bramborová kaše, později se slovo používalo jako hanlivé pojmenování nějakého nepovedeného pokrmu nebo nevábně vyhlížejícího vařeného jídla. 

Kucmoch obvykle z brambor

Jako kucmoch se ale označovala i jiná jídla, a to v závislosti na oblasti, kde se zrovna připravovala. Někde to byl koláč ze syrových brambor doplněných podmáslím a škvarky nebo také jablky či švestkami, jinde se tak říkalo na tenké plátky nakrájeným bramborám zalitým směsí vajec a smetany, ochucených česnekem a majoránkou a zapečených v pekáčku. I když třeba vypadaly jinak, všem těmto pokrmům byl společná hlavní ingredience, a sice brambory, které byly v minulosti přčedevším na venkově a v horských a podhorských oblastech základem mnoha pokrmů. 

Slaný bramborový koláč

Zatímco v Polabí si za starých časů při zmínce o kucmochu všichni vybavili škubánky a v Orlických horách třeba onen koláč ze syrových brambor, v podhůří Jizerských hor se každý začal těšit na slaný bramborový koláč – podobný je v některých částech naší vlasti označován rovněž jako bác či báč. Vzhledem k tomu, že všechny bramborové pokrmy byly poměrně jednoduché a možná obyčejné, dávali si naši předkové záležet na výběru brambor a na každou bramborovou specialitu doporučovali jiné brambory.  A na kucmoch to byla tzv. žlutá „okurčata“.

Recept na kucmoch s kapustou

Navíc se hlavní surovina kucmochu, brambory, mnohdy doplňovaly i dalšími ingrediencemi, třeba kapustou. Pokud si na podobné slané koláče potrpíte, můžete vyzkoušet kucmoch s kapustou podle našeho receptu třeba hned teď. Jak na to? 

Budete potřebovat: 1 kapustu, 2 vejce, 2 lžíce másla, sůl, muškátový oříšek, 3 stroužky česneku, 3 lžíce strouhanky, 1 vařený brambor, máslo nebo sádlo na vymazání a mouku na vysypání formy.  

  1. Kapustu očistěte, odstraňte vrchní povadlé listy a hlávku rozřízněte a uvařte v hrnci v dostatečném množství slané vody doměkka. Pak ji nechte okapat a vychladnout a nakrájejte ji na nadrobno nebo umelte. 
  2. Vejce rozklepněte a žloutky v míse společně s máslem utřete do pěny, přidejte kapustu, uvařený a nastrouhaný brambor, strouhanku, prolisovaný česnek, muškátový oříšek a sůl. Dobře promíchejte. 
  3. Těsto dejte do dobře vymazaté a vysypané formy a pečte v předehřáté troubě asi půl hodiny nebo dokud se nevytvoří zlatavá kůrka.

Náš tip: Jestliže za kucmoch považujete škubánky, můžete si je udělat podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc

Recepty k tomuto článku