Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vybrat ta nejlepší kamna na domácí topení?
Zdroj: HAAS+SOHN

Podzim už o sobě dává vědět, ani se nenadějeme a nastoupí zima. Už teď ze skříní a komod vytahujeme silnější svetry, brzy přijdou na řadu i zimní bundy. Když vyrážíme mimo domov, musíme se teple obléct, ale co když v něm zůstáváme? Pak je fajn roztopit oheň a ohřívat se. Že dlouho trvá, než radiátory začnou hřát? A nepřemýšleli jste o pořízení krbových kamen?

Krbová kamna zútulní každý interiér

V domácnosti můžeme topit mnoha způsoby, krbová kamna jsou jedním z nich. Ve srovnání s topením elektřinou nebo plynem ušetří vaši peněženku, váš interiér navíc zútulní a postarají se o to pověstné teplo domova. Ty tam jsou časy, kdy se pokaždé, kdy jste otevřeli dvířka kamen, ven vyvalil hustý kouř, který dráždil vaše dýchací cesty. Nemusíte už ani složitě shánět dřevo a kotel pravidelně a delší dobu čistit. Existují totiž moderní kamna 20. století, která vás toho všeho ušetří.

Jaká kamna si můžete pořídit?

Krbová kamna se dnes vyrábí v několika provedeních, záleží na tom, co od nich očekáváte a jak máte zařízený svůj interiér. Širokou nabídku najdete například na https://www.haassohn-rukov.cz/produkty a vybrat si můžete:

  • Krbová kamna, jejichž úkolem je vyhřát prostor, ve kterém jsou nainstalovaná. Začnou hřát hned po rozdělání ohně, mohou vyhřát i velkou místnost.
  • Krbová kamna s výměníkem, s jejichž pomocí můžete vytápět celý dům. Připojují se na ústřední topení a ohřívají i vodu v radiátorech.
  • Kachlová kamna, která už dávno nepatří jen na chalupu, ale i do moderních interiérů. Kachlový obklad nejen skvěle vypadá, je i praktický. Sice chvíli trvá, než se kamna roztopí, zato ale hřejí i dlouho po vyhasnutí ohně.
  • Peletová kamna s výměníkem nebo bez něj, která jsou právě těmi moderními kamny, která jsme zmínili v úvodu. Díky nim vám odpadnou starosti se sháněním a zpracováním dřeva, nemusíte do kamen ani tak často přikládat, ani je tolik čistit. Jednou za čas dosypete zásobník peletami, kamna si je pak sama budou dávkovat. Z pelet nezůstává skoro žádný odpad, takže stačí jednou za týden vysypat trochu popele. A když budete mít kamna s WLAN modulem, můžete je ovládat i na dálku a zatopit si třeba cestou domů z práce nebo nákupu.

Na čem záleží při výběru kamen?

Kromě vzhledu kamen a toho, zda vsadíte na kamna s teplovodním výměníkem nebo bez něj, je důležité pohlídat si i další parametry. Jaké?

  • Výkon krbových kamen, který je mnohem důležitější než jejich design. Výkon kamen by měl odpovídat tepelným ztrátám vytápěného prostoru, s výpočtem výkonu, který potřebujete, je nejlepší se obrátit na odborníky. Proč? Když vsadíte na příliš vysoký výkon, budete je tlumit razantním přivíráním přívodů spalovacího, což povede k nedokonalému spalování, zvýšenému obsahu CO ve spalinách, znečištění skla dvířek i k usazování zplodin v kouřovodech. Příliš nízký výkon zase vede k tomu, že kamna budete přetěžovat a můžete je i poškodit.
  • Rozměr kouřovodu, tedy jeho průměr, a to, zda kamna mají horní, zadní nebo horní a zadní kouřovod.
  • Terciální spalování, které šetří palivo. Jde o proces zužitkovávání zbytkových hořlavých plynů, které by za normálních okolností odešly se zplodinami komínem nevyužité. Díky terciálnímu spalování dojde ke zvýšení účinnosti a tím i nižší spotřebě paliva.
  • Externí přívod vzduchu. Ten potřebujete zejména u novostaveb a pasivních domů, kde je vysoká vzduchotěsnost. Externí přívod vzduchu pak umožní přívod spalovacího vzduchu z venkovních prostor.

 

Témata