Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zamražení dýně je skvělým způsobem, jak ji uchovat na dlouhé měsíce.
Zdroj: Freepik, freepik

Podzim je časem, kdy na zahradách, trzích a v obchodech můžeme obdivovat pestrou nabídku dýní. Tyto plody nejsou jen symbolem Halloweenu, ale také bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, které stojí za to uchovat i na zimní měsíce. Jak ale dýně správně zamrazit, abychom si uchovali co nejvíce z jejich chuti?

Každá dýně na něco jiného

Na podzim se můžeme setkat s různými druhy dýní, z nichž každá má svá specifika. Hokkaido je oblíbená pro svou sladkou chuť a jemnou slupku, kterou není třeba loupat. Je skvělá do polévky nebo pyré. Máslová dýně, známá také jako Butternut, má zase jemnou máslovou chuť a krémovou texturu a perfektně se hodí na pečení. A muškátová dýně vyniká svou sladkou vůní, díky které se může používat například do dezertů.

Zamrazení dýní nabízí perfektní možnost, jak si uchovat tuto zeleninu až na rok. Ať už se rozhodnete pro mražení kostek, pyré nebo jinak upravené dýně, budete mít po ruce zdravý a chutný základ pro mnoho pokrmů. Zkuste různé metody a najděte si tu, která vám nejvíce vyhovuje.

Mražení syrové dýně

Ne každý má doma prostor skladovat dýně v podmínkách, které jim vyhovují, tedy především v suchu, a proto volí zamražení. „Můžete skladovat dýně celé, to je asi nejčastější způsob uchování. Také je lze vydlabat, nakrájet na menší části a zamrazit. Dále je možnost zavařit pyré, které později použijete pro polévku a další pokrmy,“ vysvětluje farmář Daniel Pech pro Toprecepty.cz.

Pokud se rozhodnete uchovávat dýni zamraženou, nejprve je důležité ji důkladně očistit a zbavit semínek. Ta si můžete schovat a po usušení opražit jako chutnou svačinku. Dužinu nakrájejte na menší kusy a uložte ji do nádob či sáčků a ty následně označte. 

Jak mrazit dýňové pyré

Další možností, jak dýni zamrazit, je ve formě výborného pyré. Jeho příprava je snadná, upečete nebo povaříte dýni, rozmixujte ji a necháte zchladnout. Pyré poté zamrazujte po jednotlivých porcích v nádobách nebo mrazicích sáčcích. Je to skvělý základ pro polévky, omáčky či dezerty.

Chytrý tip: Dýňové pyré vložte do sáčku na mražení a rozprostřete do tenké vrstvy. Sáček dejte částečně zamrazit a poté nožem naznačte jednotlivé porce. Dejte zcela zamrazit. Takto poději snadno odlomíte jednotlivé porce i z jednoho sáčku.

Zelenina v mrazáku

Mražení je skvělý způsob, jak uchovat řadu druhů zeleniny. Hodí se třeba mrkev, která v mrazáku dobře udržuje texturu i chuť, můžete zamrazit i brokolici či květák. Papriky může dát do mrazáku syrové nebo povařené.

Naopak některé druhy zeleniny jsou pro mražení méně vhodné. Mezi ně patří třeba saláty a okurky, které mají vysoký obsah vody a po rozmrazení se jejich konzistence změní. Podobné je to i se syrovými rajčaty nebo cibulí, které po zamražení mění svou strukturu. V tomto případě je lepší zeleninu nejdříve tepelně upravit, pak nechat vychladnout a až poté mrazit. 

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu lahodnou dýňovou polévku:

Zdroje informací:

Recepty k tomuto článku