Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažená obalovaná vejce si zvládnete připravit za pár chvil i doma.
Zdroj: Pexels, greatfood

Pokud sledujete pořad Hell's Kitchen Česko, pak víte, že smažená vejce tam soutěžící připravovali už několikrát a šéfkuchař Radek Kašpárek kvůli tomuhle jídlu také několikrát pořádně "vyváděl". Zkuste si tuhle lahůdku připravit sami, ať zjistíte, proč stojí za to ji ochutnat.

Složité jen na první pohled

V našich domácnostech známe smažená vejce převážně jako způsob přípravy, při němž rozmíchaná vejce smažíme na pánvi například se slaninou a jarní cibulkou. Za smažené se považuje i volské oko. Ovšem existují i jiné úpravy vajec smažením, třeba v trojobalu.

Právě tahle verze se objevuje v pořadu Hell's Kitchen Česko, české mutaci celosvětově známé soutěže Gordona Ramsaye. Na smažených vajíčkách si téměř v každém díle „vylámou zuby“ i soutěžící. Kouzlo tohoto jídla totiž tkví v tom, že vajíčka nesmí být dopředu moc uvařená, aby po obalení a usmažení zůstala stále krásně šťavnatá. 

A to se právě soutěžícím, zřejmě i kvůli časovému tlaku, nedaří. Doma v kuchyni, v klidu a podle našeho receptu to ale zvládne i amatér.

Obdoba skotského vejce

Obalovaná smažená vejce nejsou v české kuchyni příliš tradičním pokrmem, ale jejich variace najdeme v různých mezinárodních kuchyních. Jedním z nejznámějších pokrmů tohoto druhu jsou i u nás populární skotská vejce.

Vajíčko, zabalené do mletého masa, a pak osmažené, má u nás mnoho příznivců. Tento pokrm je velmi populární ve Velké Británii, mnohdy se podává třeba při piknicích, bývá také součástí studených bufetů.

 

Obalovaná smažená vejce

Na přípravu smažených vajec budete potřebovat: 4 celá vejce, sůl, ocet, hladkou mouku, 2 rozšlehaná vejce, panko strouhanku, sůl a zhruba 0,75 l rostlinného oleje.

Jak na to?

  1. Do kastrůlku dejte vodu, řádně ji osolte a přidejte lžíci octa. Sůl i ocet pomohou zajistit, že vajíčka při vaření neprasknou a také, že se budou pak lépe loupat.
  2. Osolenou vodu přiveďte k varu, vložte do ní vejce a ihned stáhněte plamen, aby voda jen probublávala. Vajíčka vařte v lehce vroucí vodě přesně 7 minut. Tak budou uvařená nahniličko, což je přesně to, co potřebujete. 
  3. Mezitím si připravte ledovou lázeň, tedy do misky nalijte studenou vodu, přidat můžete i kostky ledu. 
  4. Po uvaření vajec je ihned zchlaďte pod proudem tekoucí studené vody a následně vajíčka přendejte do ledové lázně a nechte v ní zhruba 15 minut. Ledová voda zastaví tepelnou úpravu a vajíčko uvnitř trochu smrští, díky čemuž se vytvoří prostor mezi skořápkou a bílkem a vejce pak jde snáz oloupat.  
  5. V menším kastrůlku si rozehřejte olej (musí ho být tolik, aby se v něm vejce celá ponořila). Oloupaná vajíčka obalte postupně v mouce, vejcích rozšlehaných s trochou soli a na závěr v panko strouhance.  
  6. Osmažte krátce v rozehřátém oleji dozlatova. Vejce není nutné smažit dlouho, uvnitř stále musejí zůstat trochu tekutá. Stačí, když se osmaží samotný obal. Jakmile budou vejce na povrchu zlatavá, ihned je podávejte. Hodí se jako teplý předkrm, ale také jako součást hlavního chodu, třeba s bramborovou kaší. 

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu perfektní vejce Benedikt.

Recepty k tomuto článku