Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vařené koleno z papiňáku je nádherně šťavnaté a měkoučké, hořčice a křen mu dodají šmrnc, na stole je do hodiny
Zdroj: Toprecepty.cz

Vepřové koleno si většinou spojujeme s občerstvením silvestrovské noci. Přitom nám nic nebrání si na tomto úžasném kousku masa pochutnat i jindy. A když koleno uvaříme v tlakovém hrnci, jeho příprava je rychlá a jednoduchá.

Jak rychle připravit vepřové koleno

Pečené či vařené vepřové koleno není jen hospodské jídlo, i když k popíjení piva (případně něčeho ostřejšího) se dokonale hodí. Vykouzlíme z něj i skvělou večeři nebo oběd, který bude chutnat celé rodině. Není třeba ho zdlouhavě předvařit a pak péct. Z tlakového hrnce ho můžeme mít na stole do tři čtvrtě hodiny. Sice nebude mít křupavou kůrčičku, bude ale krásně šťavnaté a měkkoučké.

Je lepší koleno přední, nebo zadní?

Nejdřív je třeba si připomenout, že není koleno jako koleno. Zjednodušeně řečeno jde o maso na kosti kolem předního a zadního kolene vepříka. Přední koleno je menší, váží většinou kolem 600 g, z čehož asi třetinu tvoří kost. Je dobré vědět, že koleno z přední nohy je libovější. To zadní může mít i před 1 kg, kost však zabírá kolem 40 procent. Zadní koleno je mnohem tučnější.

Důležitá je informace, že obě kolena obsahují velké množství kolagenu a jejich povrch chrání silná vrstva kůže. I proto jsou nádherně šťavnatá.

Co připravit z vepřového kolene?

Obě vepřová kolena mají v kuchyni široké využití. Kromě tradičního ovaru lze ze zadního kolene překvapivě připravit i chutný guláš. Je však třeba předem dobře odstranit kůži. Skvěle z kolene chutná i moravský vrabec. Obě kolena se hodí do omáček, například do cibulové s knedlíkem. A zapomenout nesmíme na uzení. Uzené koleno je skutečně delikatesa.

Jak používat tlakový hrnec?

Tlakový hrnec výrazně urychlí vaření zhruba o polovinu a lépe zachová chutě a vůně. Tlakový hrnec neboli lidově papiňák, jak se mu říká podle jména jeho vynálezce Denise Papina, výrazně urychluje vaření. Ačkoli stále mnoho lidí má z jeho používání obavy, při správném zacházení nejsou strachy na místě.

Stačí si před každým vařením zkontrolovat bezpečností a regulační ventil i těsnicí kruh. Hrnec plníme jen do poloviny potravinami a maximálně do dvou třetin tekutinou. 

Během vaření pak stačí kontrolovat ventil, který by měl „vyskočit“ nahoru a měla by z něj unikat pára. A důležité je po dovaření počkat s otevřením hrnce, až vyjde pára.

Jak uvařit vepřové koleno v tlakovém hrnci?

Budete potřebovat: vepřové koleno (na každou osobu 1 přední), sůl, celý pepř, libeček, plnotučnou hořčici a mletý bílý pepř.

Jak na to? Vepřové koleno vložte do tlakové hrnce a zalijte vodou. Osolte, přidejte pár kuliček celého pepře a několik listů libečku. Vařte 45 minut. Pak koleno vydejte, okořeňte mletým bílým pepřem a podávejte s hořčicí, případně křenem, a s chlebem. 

Silný vývar, který po uvaření kolene zbyde, se hodí například do guláše.

Náš tip: Pokud máte víc času, můžete si připravit i vařené a pečené vepřové koleno podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku