Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dáváte si v restauraci s oblibou smažený sýr? Chcete-li mít jistotu, že si na něm opravdu pochutnáte, vyrazte na něj do průhonické restaurace Hliněná bašta. V oblíbeném podniku, do něhož s oblibou jezdí hosté i z Prahy, jej připravují z goudy a podávají osmažený krásně dozlatova. A tak jsme šéfkuchaře restaurace Hynka Vávru požádali o recept.

Hliněná bašta láká k návštěvě Průhonic

Restaurace Hliněná bašta je kromě zámku obklopeného překrásným parkem a nedalekému aquaparku jedním z lákadel obce Průhonice ležící jihovýchodně od Prahy. Výjimečná již je samotná stavba restaurace, neboť jde o první moderní stavbu z nepálené hlíny v Čechách. Podnik navíc leží přímo u malebného rybníčka a zcela v souladu s jeho názvem se tu specializují i na pochoutky z ryb

Hliněnou baštu již přes dvacet let vede Hynek Vávra, který zde působí i jako šéfkuchař a za jehož kuchařským uměním sem jezdí i přes vzdálenost z centra Prahy i různé slavné osobnosti. My jsme tu třeba při naší návštěvě potkali Simonu Krainovou. Však sem Hynek Vávra láká hosty také na různá zajímavá menu nebo speciální akce

Dezerty od paní Columbové

Restaurace je vpravdě rodinným podnikem. Hynkovou pravou rukou je totiž jeho žena Andrea, která sice tak trochu stojí ve stínu svého muže a on sám ji na sociálních sítích mnohokrát s nadsázkou označil „paní Columbová", nicméně za ni promlouvají její vynikající dezerty, které zde každý den připravuje. A i na ně se sem lidé sjíždějí až z daleka.

Do chodu restaurace se zapojily už i jejich děti jednadvacetiletý Hynek a čtrnáctiletá dcera Lucie. Syn se již od svých patnácti let pohybuje v restauraci na place. Nyní zde pracuje nejen jako číšník, ale již se zapojuje i do chodu restaurace a začíná přebírat i některé úkoly po tatínkovi. Dcera Lucie pak pomáhá hlavně mamince s přípravou dezertů.

Smažák" podle Hynka Vávry

Jednou z velkých zálib Hynka Vávry je vymýšlení nových receptů. Pravidelně tak hosty překvapuje něčím novým. Jednou ze stálic na jídelním lístku, která se objevuje hlavně na poledním menu, je ale jejich smažený sýr z goudy podávaný s bramborem a domácí tatarskou omáčkou.

A protože nám tam zachutnal, poprosili jsme šéfkuchaře Hynka o jeho recept. A tak, pokud to máte do Průhonic daleko, si můžete jejich vyhlášený smažák" připravit sami doma, kdykoliv na něj dostanete chuť. Jak na to? 

Budete potřebovat: 150 g sýru gouda (na každou porci), strouhanku, hladkou mouku, 2 vejce, 4 lžíce mléka. Na tatarskou omáčku si připravte: 100 g majonézy, 20 g nakládaných okurek, 1 menší červenou cibulku, trochu worcesterské omáčky (asi 1/2-1 lžičku). Na příloha: 1 kg brambor (na 4 porce) a špetku soli. 

  1. Do hrnce se studenou vodou dejte na menší kousky nakrájené brambory, osolte a přiveďte k varu. Mezitím si připravte tři misky - do jedné dejte  hladkou mouku, do druhé vajíčka  vyšlehaná s mlékem a do třetí strouhanku.
  2. Zhruba 1 cm silný plátek sýru gouda překrojte, abyste získali dva trojhúhelníčky. Poté každý kousek obalte v mouce, vyšlehaných vejcích a strouhance. Postup ještě jednou zopakujte, aby při smažení sýr nevytekl. Sýr pak smažte na pánvi na dostatečně vyhřátém oleji nebo ve fritéze dozlatova.
  3. Na tatarskou omačku si nahrubo nakrájejte okurky a červenou cibuli. Všechny zbylé suroviny dejte do mísy a vymixujte tyčovým mixérem. Měkké brambory slijte a podávejte s osmaženým sýrem a tatarskou omáčkou.

Náš tip: Patříte-li k milovníkům smažených dobrot, můžete si udělat třeba i smažený květák podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku