Smažený sýr podle šéfkuchaře Hynka Vávry: Základem je kvalitní sýr a dokonalé křupavosti docílíme díky triku při obalování
28. 10. 2024 Rozhovory a reportáže
Dáváte si v restauraci s oblibou smažený sýr? Chcete-li mít jistotu, že si na něm opravdu pochutnáte, vyrazte na něj do průhonické restaurace Hliněná bašta. V oblíbeném podniku, do něhož s oblibou jezdí hosté i z Prahy, jej připravují z goudy a podávají osmažený krásně dozlatova. A tak jsme šéfkuchaře restaurace Hynka Vávru požádali o recept.
Hliněná bašta láká k návštěvě Průhonic
Restaurace Hliněná bašta je kromě zámku obklopeného překrásným parkem a nedalekému aquaparku jedním z lákadel obce Průhonice ležící jihovýchodně od Prahy. Výjimečná již je samotná stavba restaurace, neboť jde o první moderní stavbu z nepálené hlíny v Čechách. Podnik navíc leží přímo u malebného rybníčka a zcela v souladu s jeho názvem se tu specializují i na pochoutky z ryb.
Hliněnou baštu již přes dvacet let vede Hynek Vávra, který zde působí i jako šéfkuchař a za jehož kuchařským uměním sem jezdí i přes vzdálenost z centra Prahy i různé slavné osobnosti. My jsme tu třeba při naší návštěvě potkali Simonu Krainovou. Však sem Hynek Vávra láká hosty také na různá zajímavá menu nebo speciální akce.
Mohlo by vás zajímat
Dezerty od paní Columbové
Restaurace je vpravdě rodinným podnikem. Hynkovou pravou rukou je totiž jeho žena Andrea, která sice tak trochu stojí ve stínu svého muže a on sám ji na sociálních sítích mnohokrát s nadsázkou označil „paní Columbová", nicméně za ni promlouvají její vynikající dezerty, které zde každý den připravuje. A i na ně se sem lidé sjíždějí až z daleka.
Do chodu restaurace se zapojily už i jejich děti jednadvacetiletý Hynek a čtrnáctiletá dcera Lucie. Syn se již od svých patnácti let pohybuje v restauraci na place. Nyní zde pracuje nejen jako číšník, ale již se zapojuje i do chodu restaurace a začíná přebírat i některé úkoly po tatínkovi. Dcera Lucie pak pomáhá hlavně mamince s přípravou dezertů.
„Smažák" podle Hynka Vávry
Jednou z velkých zálib Hynka Vávry je vymýšlení nových receptů. Pravidelně tak hosty překvapuje něčím novým. Jednou ze stálic na jídelním lístku, která se objevuje hlavně na poledním menu, je ale jejich smažený sýr z goudy podávaný s bramborem a domácí tatarskou omáčkou.
A protože nám tam zachutnal, poprosili jsme šéfkuchaře Hynka o jeho recept. A tak, pokud to máte do Průhonic daleko, si můžete jejich vyhlášený „smažák" připravit sami doma, kdykoliv na něj dostanete chuť. Jak na to?
Budete potřebovat: 150 g sýru gouda (na každou porci), strouhanku, hladkou mouku, 2 vejce, 4 lžíce mléka. Na tatarskou omáčku si připravte: 100 g majonézy, 20 g nakládaných okurek, 1 menší červenou cibulku, trochu worcesterské omáčky (asi 1/2-1 lžičku). Na příloha: 1 kg brambor (na 4 porce) a špetku soli.
- Do hrnce se studenou vodou dejte na menší kousky nakrájené brambory, osolte a přiveďte k varu. Mezitím si připravte tři misky - do jedné dejte hladkou mouku, do druhé vajíčka vyšlehaná s mlékem a do třetí strouhanku.
- Zhruba 1 cm silný plátek sýru gouda překrojte, abyste získali dva trojhúhelníčky. Poté každý kousek obalte v mouce, vyšlehaných vejcích a strouhance. Postup ještě jednou zopakujte, aby při smažení sýr nevytekl. Sýr pak smažte na pánvi na dostatečně vyhřátém oleji nebo ve fritéze dozlatova.
- Na tatarskou omačku si nahrubo nakrájejte okurky a červenou cibuli. Všechny zbylé suroviny dejte do mísy a vymixujte tyčovým mixérem. Měkké brambory slijte a podávejte s osmaženým sýrem a tatarskou omáčkou.
Náš tip: Patříte-li k milovníkům smažených dobrot, můžete si udělat třeba i smažený květák podle našeho video receptu,
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá vyhlášené kuře na paprice, a přidal i recept na bramborové nočky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na kokosky, které jsou hned měkké: Cukrářka Andrea z Hliněné bašty nám poskytla svůj léty prověřený recept
Přečtěte si Zobrazit více
Skvělý mrkvový dort podle paní Columbové z Hliněné bašty: Moučník voní skořicí a ořechy a je neskutečně vláčný
Vychytaná vajíčková pomazánka podle šéfkuchaře Hliněné bašty. Šmrnc jí dodávají kyselé okurky a pár kapek citronové šťávy
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem