Císařský trhanec paní Columbové z Hliněné bašty je vylepšený rozinkami a skvěle chutná s borůvkovým žahourem
10. 1. 2025 Vaření
I když tomu jeho název možná úplně neodpovídá, trhanec je přímo noblesní moučník z dob rakouské monarchie. Však si na něm pochutnával sám císařpán Franz Josef i jeho žena Sissi. Jeden takový luxusní, která by zachutnal určitě i císařovně, dělají ve vyhlášené restauraci Hliněná bašta. A my jsme pro vás získali recept.
Vyhlášená průhonická restaurace
Restauraci Hliněná bašta nejdete v Průhonicích u Prahy. Tato oblast je oblíbeným cílem výletníků nejen kvůli zámku s překrásným parkem, v zimním období vás tam může nalákat právě místní vyhlášený podnik Hliněná bašta.
Restaurace vybudovaná ve stavbě z nepálené hlíny leží na břehu malebného rybníčka. Není divu, že se tu zaměřují na pokrmy z ryb a mořských plodů, v jejich nabídce se ovšem prolíná i evropská s asijskou kuchyní a sázejí rovněž na tradiční české speciality. Navíc své menu pravidelně proměňují s ohledem na sezonu.
Mohlo by vás zajímat
Moučníky od Andrey
Hliněné baště šéfuje majitel a šéfkuchař v jedné osobě Hynek Vávra. Restaurace je ovšem přímo rodinným podnikem. Jak už jsme psali v našem dřívějším článku, do chodu restaurace se zapojují i syn Hynek a dcera Lucie a sladké sekci tu velí manželka Hynka Vávry – cukrářka Andrea.
Ta trochu stojí ve stínu svého muže, proto ji občas na sociálních sítích žertovně označuje jako paní Columbovou. Andrea nejraději připravuje minideserty a nádherné svatební dorty, ale také vynikající trhanec, na který nám poskytla recept.
Císařský trhanec jako z Vídně
Trhanec je jedním z tradičních moučníků rakouské kuchyně. Přestože jde vlastně jen o jakousi roztrhanou palačinku nebo spíš omeletu, najdete jej i v nabídce vyhlášených vídeňských cukráren. Když se totiž omeleta připraví tak, aby byla dokonale nadýchaná a doplní se ovocem, vznikne úplná delikatesa.
Tradiční rakouský trhanec se podává s jablečným pyré nebo s dušenými švestkami či s kořeněným švestkovým kompotem, v Hliněné baště jej zalévají borůvkovým žahourem, což je specialita Jižních Čech - borůvková kaše, někdy smíchaná se smetanou. Pokud tedy máte doma mražené borůvky z léta, je to ideální možnost, jak je využít. A jak tedy trhanec podle Andrey z Hliněné bašty připravíte?
Budete potřebovat: 50 g sušených rozinek, 2 lžíce rumu, 5 vajec, citronovou kůru z poloviny citronu (chemicky neošetřeného), 100 g cukru krupice, 500 ml mléka, 300 g hladké mouky, 3 vejce, 1 špetku soli. Na žahour si připravte: 300 g borůvek čerstvých (možné i mražené), 100 g cukru krupice, 1 lžičku citronové šťávy.
- Rozinky namočte do rumu alespoň na dvě hodiny (nejlépe den předem). Poté je sceďte.
- Mouku smíchejte s mlékem, vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem, špetkou soli a citronovou kůrou. Z bílků ušlehejte sníh a pomalu jej zapracujte do těsta, aby bylo nadýchané.
- Na žahour nechte v rendlíku zkaramelizovat cukr a poté přidejte borůvky. Počkejte, až se kousky karamelu rozpustí a vše svařte ještě s citronovou štávou na hustší marmeládu.
- Na střední pánev si dejte oříšek másla s trochou oleje a nalijte na něj těsto zhruba do výšky 1 cm. Posypejte nasáknutými rozinkami. Až bude spodní strana opečená dozlatova, otočte a dvěmi lžícemi začněte těsto trhat na malé kousky.Těsto opečte i z druhé strany a přendejte na talíře. Trhanec podávejte ještě teplý, přelitý borůvkovým žahourem. Můžete jej ještě ozdobit kopečkem zakysané smetany.
Náš tip: Dáváte-li přednost klasickým neroztrhaným palačinkám, můžete si je udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Císařský trhanec paní Columbové z Hliněné bašty je vylepšený rozinkami a skvěle chutná s borůvkovým žahourem
Smažený sýr podle šéfkuchaře Hynka Vávry: Základem je kvalitní sýr a dokonalé křupavosti docílíme díky triku při obalování
Vychytaná vajíčková pomazánka podle šéfkuchaře Hliněné bašty. Šmrnc jí dodávají kyselé okurky a pár kapek citronové šťávy
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý císařský trhanec s jablky? Slavný rakouský dezert se jednoduše připravuje a nádherně voní po skořici
Skvělý mrkvový dort podle paní Columbové z Hliněné bašty: Moučník voní skořicí a ořechy a je neskutečně vláčný
Husí koláčky z kynutého těsta podle šéfkuchaře restaurace Hliněná bašta: Sádlem vonící pochoutka ze zbytků husí pečínky