Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mleté řízky pečené v troubě: Křehké a šťavnaté maso zjemní smetana a sýr, chuť při pečení zvýrazní cibule
Zdroj: Toprecepty, mika59

Češi jsou jedlíky řízků a do trojobalu kromě telecího, vepřového nebo kuřecího masa dříve klidně dali i plátek lančmítu. Oblíbené jsou i řízky z mletého masa, které lze navíc ochutit například sýrem, takzvané "holanďáky". Ale jsou i jiné recepty, kde hrají hlavní roli mleté maso a sýr.

Proč je mleté maso oblíbené?

Mleté maso je ideální surovinou nejen pro kuchařské začátečníky. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá a výsledný pokrm je navíc krásně šťavnatý. 

Mleté maso je proto univerzální surovinou spousty pokrmů nejen v české kuchyni. Nejčastěji jde o hovězí nebo vepřové, stále více je ale žádané krůtí a kuřecí. Setkat se můžeme i s umletým jehněčím či kozím masem, a to především v jihoevropské a arabské kuchyni. 

Mleté nebo mělněné?

Mleté maso je běžnou součástí nabídky řeznictví a supermarketů. Zákazníky někdy překvapí, že místo označení "mleté maso" narazí na termín "mělněné maso". Rozdíl je v tom, že mleté maso podle legislativy smí obsahovat pouze méně než 1 % soli.

Pokud výrobek obsahuje více soli a/nebo jsou v něm i jiné přísady (stabilizátory, kyselina askorbová apod.), jde už o polotovar (ne o pouze namleté maso) a používá se termín "mělněné" maso. Důležité je pozorně číst etiketu, kde by měl být uveden druh masa, obsah soli a případné další přísady.

Jak vybírat maso na mletí?

Pokud nechceme využít již připravené mleté maso, můžeme si v řeznictví vybrat kus, který si necháme umlít tam, nebo si ho umeleme doma. 

Z vepřového masa  se na mletí nejvíce hodí prorostlejší vepřová plec nebo bůček, které zajistí šťavnatost pokrmů. Mleté vepřové maso se používá k přípravě karbanátků, sekané nebo plněných paprik či zelných listů. Často se do těchto jídel dává i míchané s hovězím.

Mleté hovězí maso se nejčastěji kombinuje s vepřovým, ale například mletý hovězí krk je považován za nejlepší surovinu na přípravu burgerů. Plec nebo hovězí zadní jsou skvělé na čevabčici, do boloňské omáčky nebo mexických pokrmů (například chilli con carne).

Drůbeží maso, tedy mleté krůtí a kuřecí, má především nižší obsah tuku, proto jím lze nahradit vepřové nebo hovězí, případně z nich namíchat směs. Využití je široké, a to od karbanátků přes sekanou po ochucené směsi do těstovin či zeleniny.

Jak na řízek z mletého masa?

Na přípravu řízků z mletého masa je ideální směs vepřového a hovězího masa, protože jejich chutě se prolnou a vhodně doplní. Najemno nakrájená slanina zase dodá šťavnatost, strouhaný sýr výraznější chuť.

K ochucení kromě soli a pepře je možné s kořením experimentovat, hodí se majoránka, směs koření do mletých mas i provensálské bylinky, někdo přidává i prolisovaný stroužek česneku nebo nadrobno nakrájenou cibulku.

Recept na mleté řízky pečené v troubě nám poskytla jedna z nejaktivnějších uživatelek webu Toprecepty, Milada Vavrošová, o níž jsme nedávno psali. Její recepty patří mezi nejoblíbenější! 

Recept na mleté řízky pečené v troubě

Na 5 porcí budete potřebovat: 500 g mletého libového bůčku nebo vepřové plece, 50-60 ml mléka, 2 lžíce zakysané smetany, 80-100 g sýru gouda, 2-3 plátky toustového chleba bez kůrky, 1 brambor, sůl a pepř, 1 vejce, strouhanka dle potřeby, 2 cibule, máslo, 1 pikantní klobása (nemusí být) a olej.

  1. Toustový chleba pokropte částí studeného mléka a nechte nasáknout. Maso rozmíchejte se smetanou, jemně nastrouhaným bramborem, nastrouhaným sýrem a namočeným chlebem. Dochuťte kořením, podle potřeby dolijte mléko (směs by neměla být řídká) a nechte maso 1/2 hodiny odpočinout.
  2. Z masa utvořte menší řízečky. Nejprve je obalte ve strouhance, pak v rozšlehaných vejcích s trochou mléka a znovu ve strouhance. Vkládejte do rozehřátého oleje a zprudka asi minutku opečte z obou stran. 
  3. Připravte si pekáček. Cibule oloupejte a nakrájejte na proužky. Do pekáčku dejte jednu cibuli, uložte maso těsně vedle sebe a posypte zbylou cibulí. Na každý kousek masa položte tenčí plátek másla a mezi maso nakrájenou klobásu. Pekáček přikryjte a pečte na 200 °C asi 10-15 minut.
  4. Pak pekáček odkryjte, pečte dalších cca 10 minut a maso obraťte. Obrácené maso opečte dozlatova.
  5. Podávejte s různě upravenými bramborami a zeleninovým salátem.

Náš tip: Mleté řízky si můžete připravit také podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku