Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny vaří: Dýňová koprovka s koulemi z mletého masa chutná skvěle a snadno se dělá
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty, koláž Toprecepty

Koprovka a dýně? Možná to zní bláznivě, ale já jsem si řekla, proč ne?! Když může být koprovka cuketová, může být i dýňová. A věřte, je podobně dobrá a s koulemi z mletého masa chutná výborně!

Od koprovky k dýňovce

Koprová omáčka neboli koprovka patří k základům české kuchyně a neobejde se bez smetany, octa, cukru, soli a ideálně čerstvého kopru. Základ na omáčku je převzat z francouzské kuchyně, která obecně dala základ mnoha omáčkám i jiným pokrmům. 

Maďarská kuchyně z té francouzské taky něco okoukala a vznikla tam omáčka z tykve, ale s koprem - jídlo s názvem tökfőzelék, tedy něco jako cuketová koprovka, byť přesnější by byl název tykvová, protože se nepřipravuje z cukety, ale z tykve obecné, která se u nás hůř shání (v nabídce ji ale mívají u stánku s maďarskými specialitami v Praze na trhu na náměstí Jiřího z Poděbrad). 

Tykev obecná je větší než cuketa, má světlou dužinu a tvrdou slupku, která se musí loupat. Nicméně, jak tykev, tak cuketa i dýně patří do jedné rodiny. Cuketa je totiž jen kultivarem tykve obecné (Cucurbita pepo), která původně pochází z Mexika, kde se pěstovala již před více než 10 tisíci lety, a od té doby byla prošlechtěna do mnoha kultivarů.

Odvozeny jsou od ní stovky odrůd zeleninových dýní, ale i patisony a již zmíněné cukety. A patří sem i dýně hokkaido, v naší kuchyni již široce využívaná. Z hokkaida asi nejčastěji připravujeme polévku, ale já se nechala inspirovat koprovkou z cukety, a rozhodla jsem se zkusit udělat koprovku z dýně hokkaido. 

Zkombinovala jsem při tom jak postup na přípravu české, tak maďarské koprovky. Takže v jídle nechybí ocet, cukr a kopr, ale chuť dodává i mletá paprika a zakysaná smetana, suroviny typické pro maďarské vaření. 

Recept na dýňovou koprovku 

Na začátek musím říct, že dýni miluju. Už jsem z ní kromě polévky dělala i sirup, běžně peču dýňové muffiny, dýni využívám i lehce podušenou na cibulce k těstovinám, nebo ji dávám péct ke kuřeti. Tahle podzimní zelenina u nás nesmí chybět. 

Možná i proto mě napadlo zkusit z ní udělat koprovku. A rovnou říkám: je skvělá! Můžete ji podávat klasicky s knedlíky, ale já zvolila vařené brambory a jednoduché kuličky z mletého masa. 

Na dýňovou koprovku tedy budete potřebovat: 1/2 očištěné dýně hokkaido (bez semínek), nakrájené na kusy, 1 cibuli, 2 lžíce oleje, mletou papriku dle chuti, vývar, 1 zakysanou smetanu, dvě lžíce hladké mouky, ocet, cukr, sůl a kopr. 

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Dýni nastrouhejte nahrubo (jde to lépe v robotu). V hrnci rozehřejte olej, na něm osmažte cibuli dozlatova, přidejte papriku (stačí 1-2 lžičky) a zalijte ji vývarem.

Přidejte nastrouhanou dýni, sůl, trochu cukru a koprové stonky. Vařte do částečného změknutí dýně. Ve stejné době si bokem v malém kastrůlku svařte ocet, dokud se částečně nevyvaří (ztratí tak svoji palčivost). 

Potom v zakysané smetaně rozmíchejte mouku, do této směsi přidejte po lžících dýňovou omáčku a vždy ji trochu rozmíchejte.

Takto připravenou zakysanou smetanu s moukou vlijte do zbylé omáčky a dovařte ještě asi 15 minut. Vyjměte stonky kopru, přidejte nasekaný čerstvý kopr a omáčku dochuťte předem krátce svařeným octem nebo klasickým octem. Nechte projít varem a podávejte. 

Masové koule můžete připravit podle tohoto receptu, já jsem postupovala podobně, jen jsem k masu přidala navíc ještě trochu mleté papriky. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Zdroje informací:

Botanicka.cz: Pozoruhodné dýně a tykve 

Recepty k tomuto článku