Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasický dort českých cukráren Harlekýn: Nadýchaný jako obláček je díky sněhu z bílků, typickou chuť dodá pařížská šlehačka
Zdroj: Toprecepty, konca235

Harlekýn je dort, který zná snad každý pravidelný návštěvník cukráren. V minulosti patřil k těm nejnazdobenějším dortům pro ty nejslavnostnější příležitosti. Pro milovníky šlehačky a kakaa či čokolády je přímo ideálním moučníkem. Navíc navzdory tomu, jak vypadá efektně, je jeho výroba poměrně snadná. 

Tradiční dort z cukrárny

Dort Harlekýn je jeden z dortů, který byl oblíbeným zákuskem již v socialistických cukrárnách, popularitu si však udržel do dnešních dob a v mnoha podnicích se převlékl do modernějšího hávu. Připravuje se z nadýchaného piškotu, který se zdobí tmavou a světlou šlehačkou, jež vzájemně hezky kontrastují.

Právě podle tohoto efektu získal dort i svůj název, Harlekýn byl totiž jednou z nejznámějších postav z italské commedia dell'art – improvizovaného renesančního divadla. Typický byl pro něj pestrobarevný oblek s trojúhelníky nebo čtverci na bílém podkladu, které vypadaly jako záplaty. 

Šlehačka místo krému

I když mnozí považují Harlekýn za český dort, setkat se s ním můžete rovněž v cukrárnách jiných zemí. Zákusek údajně vznikl v 18. století ve Francii. Občas si jej lidé pletou s pařížským dortem, který je rovněž zdoben pařížskou šlehačkou.

V případě Harlekýna ale pařížskou šlehačku doplňuje ještě šlehačka klasická, bílá. Těmito šlehačkami je ozdoben povrch dortu a střídají se na něm tak, aby vzbuzovaly dojem šachovnice. Přesně do takové podoby byl v 18. století stylizován oblek Harlekýna

Kakaový korpus

Základem dortu Harlekýn je lehoučký kakaový korpus. Jde o piškot, do kterého se nepřidává kypřicí prášek, nadýchanosti se dosahuje pomocí sněhu ušlehaného z bílků. Upečený korpus se pak nechá vcelku, případně je možné jej prořezat na dvakrát, aby vznikly tři tenčí korpusy. Ty se pak promažou pařížskou šlehačkou, kterou se ozdobí i boky dortu. Na konečné dozdobení povrchu pak potřebujete ještě klasickou bílou ušlehanou šlehačku

Jak na pařížskou šlehačku?

Půvab dortu spočívá v použití lehoučké šlehačky místo hutného máslového krému. Důležité hlavně je, aby měla šlehačka tu správnou konzistenci. Pařížskou šlehačku je proto třeba si připravit den dopředu. Správná pařížská šlehačka by se měla dochucovat čokoládou, lehká „paříž“ může být jen s kakaem. Čokoláda se při přípravě rozpustí ve smetaně ke šlehání a pak se vše nechá důkladně zchladit, nejlépe přes noc v lednici.

Když je šlehačka patřičně vychlazená, vyšlehá se dotuha, a nakonec se jí naplní nebo ozdobí dort. Tomu pak navíc ještě prospěje krátké odležení v chladu, Jen je potřeba myslet na to, že se šlehačkový zákusek musí spotřebovat nejdéle do 24 hodin. Hotový dort můžete navíc dozdobit čokoládovými dekoracemi nebo jen strouhanou čokoládou

Recept na Harlekýn jako z cukrárny?

Pokud patříte k milovníkům čokoládových zákusků nebo přímo ze všech dortů nejvíc milujete Harlekýn, můžete si jej udělat podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 200 g polohrubé mouky, 70 g cukru, 3 vejce, 2 lžičky prášku do pečiva, 10 lžic oleje, 12 lžic horké vody, špetku soli, 4 lžíce kakaa. Na pařížskou šlehačku si připravte: 300 ml smetany ke šlehání, 30 g kakaa, 30 g cukru. Na klasickou šlehačku potřebujete: 200 ml smetany ke šlehání a 2 lžíce cukru. 

  1. Svařte všechny ingredience na pařížskou šlehačku a nechte do druhého dne vychladit v lednici. Druhý den ochucenou smetanu vyšlehejte
  2. Bílky se solí vyšlehejte do pevného sněhu. Žloutky s cukrem šlehejte asi 7 minut do bílé pěny, která několikanásobně zvětší svůj objem. Do pěny pak pomalu zašlehejte vodu a olej. Do žloutkové směsi přidejte mouku s práškem do pečiva, kakao a důkladně promíchejte. Zlehka a opatrně přimíchejte sníh.
  3. Těsto vlijte do máslem vymazané formy vyložené pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C 10 minut, pak ztlumte a pečte cca 30 min na 150 °C. Upečený korpus vyndejte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.
  4. Šlehačku vyšlehejte s cukrem dotuha. Korpus dvakrát prokrojte a všechny pláty pokapejte rumem. První plát pomažte nejprve tmavou šlehačkou a na ní rozetřete trochu bílé šlehačky. Přiklopte druhým plátem a postup opakujte. Celý dort nakonec potřete tmavou šlehačkou a ozdobte podle vlastní fantazie.

Náš tip: Trochu jiný dort Harlekýn s likérovým krémem můžete i vyzkoušet podle našeho video receptu

Zdroje informací:
Loudounmuseum.org: Retro Recipes: Harlequin Cake

Recepty k tomuto článku