Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koncem září to v jedné učebně vyšší odborné školy v Praze vypadalo jinak než obvykle. Místo učebnic měly děti na lavicích koláčky, místo sešitů hodnotící lístky. A v hlavní roli byla namísto biflování chuť! Dopoledne 20. září zde totiž proběhl další ročník soutěže Dětská chuťovka, kde o tom, co chutná nejlépe, rozhodovali porotci a porotkyně ve věku 8-16 let.

Co je to Dětská chuťovka?

Soutěž „Dětská chuťovka“ je mladší sestrou značky „Česká chuťovka“, kterou každoročně uděluje na podzim hodnotitelská komise nezávislých odborníků. Ti anonymně rozhodují, které z přihlášených českých výrobků nejlépe chutnají.

Kritériem pro přihlášení výrobků do obou soutěží přitom není ani velikost firmy, ani přísné zdravotní benefity produktů, ale pouze český původ a výborná chuť, samozřejmým předpokladem je vysoká kvalita.

Odbornými garanty soutěže jsou Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Fakulta potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha a Střední průmyslová škola potravinářských technologií Podskalská.

A právě na SPŠ Podskalská se v třetím patře budovy ve třídě číslo 11 letos konalo hodnocení bezmála 30 různých produktů. Přísnými porotci byla skupinka dětí, složená z členů Dětské tiskové agentury, žáků Základní školy Londýnská a VOŠ, Gymnázium, SPŠ a SOŠ Podskalská.

Ostatně nápad na tu tuto soutěž vzešel kdysi právě z Dětské tiskové agentury. Děti vybrané z několika škol, ve věku od 8 do 15 let, každoročně anonymně hodnotí, jak který výrobek vypadá, jak voní a pochopitelně, jak chutná. Průvodcem jim letos byl Milan Chmelař, potravinářský technolog a analytik, učitel a dřívější dlouholetý ředitel SŠ Podskalská. 

Reportáž z místa, kde rozhodují děti 

Je pátek ráno a lavice v jedné ze tříd v Podskalské ulici jsou místo za sebou sestaveny do půlkruhu, respektive do tvaru písmene U. To aby asistentka mohla středem přicházet s výrobky k malým velkým hodnotitelům. Koláčky, cukroví, šunka, párečky, termix, fit vdoleček s žitným kváskem... 

To všechno mají dětští porotci hodnotit. Jak na to, jim vysvětluje Milan Chmelař. „Museli jsme si na začátku říct pravidla soutěže, jak se vzorky podávají, jak hodnotí, jak se mezi výrobky neutralizují chuťové buňky,“ říká pro Toprecepty.cz Chmelař a upřesňuje, že v případě testování stačí sníst vždy jen kousek a pro neutralizaci chuti se doporučuje napít se vody, nebo si trošku kousnout do rohlíku.

Chutná i nechutná...

Porotci z řad žáků základních a středních škol jsou zodpovědní a na lístečky s číslem vzorečku poctivě zaškrtávají kolonky: chutná hodně, chutná, chutná málo, nechutná. Pro každý výrobek, který je jim přinesen bez označení a obalu, tedy zcela anonymně, mají jeden lísteček.

Děti si špitají a občas se pochechtávají, ale hodnocení berou vážně. Je znát, že roli hraje i to, co doma běžně jedí. „Víte, co byste tak měly správně snídat? A co večeřet a proč?" zazní z prostoru před tabulí od pana učitele Chmelaře. „A teď mi řekněte, co doopravdy doma jíte!"

„Kuličky! Křupinky!" ozve se zpátky a děti ze škol Londýnská, ZŠ Líbeznice, SŠ Podskalská mluví jedno přes druhé. Na otázku, kdo ví, co je to umami, se zvedne les rukou. 
„Někdo mi říkal, že to chutná jako křen."

„Je to jako ryba?"

Ačkoliv se zcela přesně děti netrefily, daleko od pravdy to nebylo a rozhodně daly najevo, že jsou v této porotě na svém místě správně. Zcela jistě by mnozí dospělí tápali daleko více. 

Během té doby, co děti testují další produkt, Milan Chmelař vysvětluje, jak fungují chuťové buňky, kde na jazyku je slaná, sladká, kyselá a hořká chuť i jak se v průběhu života vyvíjí.  O přestávce se nám 9letá Niki svěřuje, že je v porotě už podruhé a moc ji to baví: „Baví mě ta atmosféra i to, že můžu někomu dát hodnocení. Nejvíc mi chutnaly vánoční cukrovinky."

Podobně soutěž hodnotí i 14letý Vít. „Je to zajímavá zkušenost a nečekal jsem, že budu předseda celé poroty. Nejtěžší pro mě bylo všechno stíhat a zapisovat."

Ne všichni hodnotitelé ale byli nadšeni. „Je to zajímavé, ale představoval jsem si ta jídla jinak, komplexnější, například ne vdolky a podobně. Chutnaly mi párky i šunka, ale měl jsem problém s čokoládovými polevami, řeknu to popravdě, přišly mi laciné," svěřil se pro nás 16 letý Tomáš a na dotaz, jak by výběr produktů uspořádal on sám a co by tam zařadil, měl jasno. 

„Pokud bychom se měli bavit o tradičních českých pokrmech, tak nevidím důvod, proč by tam měla být boloňská omáčka, já bych tam třeba zařadil guláš a kváskový chleba, dobré by byly i buchty nebo makovec," uzavírá student prvního ročníku SOŠ Podskalská. 

I tohle je jistě pro výrobce (a třeba i pořadatele) užitečná zpětná vazba. Kolem poledne soutěž končí a předseda dětské poroty spolu s Josefem Sléhou, ředitelem projektu Česká chuťovka, sčítají „chutná" a „nechutná". Mezi oceněnými výrobky jsou například borůvková zmrzka, Hořické trubičky, fit vdoleček i selský sýr s probiotiky.

Všechny firmy si po vyhlášení mohou dát logo Dětské chuťovky na oceněné výrobky. A děti z poroty? Ty prostřednictvím soutěže nakoukly do světa dospělých a teď už vědí, že jejich hlas je brán vážně. Ať zní pochvala, nebo konstruktivní kritika.  

Recepty k tomuto článku