Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomohl hot dog vyhrát válku? aneb Britský král Jiří VI. si na návštěvě v Americe zamiloval párek v rohlíku
Zdroj: Wikimedia Commons, Matson Photo Service, Public Domain

Jiří VI. neměl na britský trůn neměl vůbec usednout. Otec budoucí královny Alžběty II. jako druhorozený syn nebyl na převzetí královských povinností připravován. Osud zamíchal kartami jinak a roku 1937 byl Jiří VI. korunován britským králem. Do srdcí Britů se on i jeho rodina zapsali statečností během druhé světové války. Sympatie mu zajistila také skromnost, která se projevovala i v jídle.

Král, který neměl být králem

Film Králova řeč z roku 2010 divákům představil trochu nesmělého a kvůli problémům s koktavostí i hendikepovaného muže. Milující manželka Alžběta (do dějin se zapsala jako královna matka) mu zajistila špičkového logopeda a pomohla tak posílit jeho sebevědomí.

Narodil se 14. prosince 1895 jako Albert a Británii vládla jeho prababička Viktorie. Bertie, jak mu všichni říkali, zvolil vojenskou kariéru. Protože na trůn byl připravován a také v lednu 1936 nastoupil jeho bratr Eduard, Bertie mohl vést relativně klidný rodinný život.

Ten ovšem narušila dvakrát rozvedená Američanka Wallis Simpsonová, do které se mladý král Eduard VIII. zamiloval a kvůli níž na konci roku 1936 abdikoval, aby si ji poté vzal a odstěhoval se s ní do Francie. 

Králem se následně stal princ Albert, který přijal jméno Jiří VI.

Korunovační menu ve vlasteneckém duchu

Vlády se Jiří VI. ujal v době, kdy se v Evropě schylovalo k válce. Přestože věřil, že Británii se vyhne, žil poměrně skromně a neměl ani žádné zvláštní nároky na jídlo.

Korunovační večeře se skládala z britských pokrmů a převážně z místních surovin. Neservíroval se ani ruský kaviár, ani španělská šunka. Zelenou dostal skotský pošírovaný losos v omáčce se zelenými fazolkami, plátky šunky ze sandringhamských vepříků či pečená anglická kuřata.

Kulinární lahůdkou byly pečené křepelky plněné paštikou z foie gras,  zalité tzv. chaud-froid omáčkou (připravuje se redukcí vařených mas), glazované jemným aspikem a zdobené plátky lanýžů.

A ještě zajímavost: slavnostní večeře se účastnilo kolem 450 hostů.

Pozvání k Rooseveltovým na piknik

V červnu 1939 britský královský pár navštívil Ameriku. Setkání Jiřího VI. s prezidentem Franklinem D. Rooseveltem bylo mj. i ve znamení hledání podpory blížící se války v Evropě. Tehdy kromě oficiální večeře podle protokolu, si prezidentova manželka Eleanor prosadila ještě jedno zvláštní pohoštění.

Ačkoli jí to administrativa jejího manžela rozmlouvala, Eleanor uspořádala v jejich rezidenci v newyorském Hyde Parku piknik. Na tom by nic nebylo, kdyby se nerozhodla servírovat tradiční hot dogy (tedy obdobu našich párků v rohlíku) na papírovém tácku.

Vyhrál hot dog válku?

Na pikniku na venkovském sídle Rooseveltových se podávalo jednoduché občerstvení právě v podobě již zmíněného hot dogu a jahodového koláče. Personál sice roznášel jídlo na stříbrných podnosech, na nich ovšem byly položeny papírové tácky s hot dogy.

To údajně dostalo do rozpaků královnu Alžbětu, která se prý ptala prezidenta Roosevelta, jak se jí párek v rohlíku. Nakonec si královna vzala příbor a způsobně pokrm ukrajovala, zatímco král Jiří VI. se pochlapil a zcela nekrálovsky vzal jídlo do ruky. Asi mu chutnalo, protože snědl hot dogy dva.

Říká se, že uvolněná atmosféra této neformální večeře přispěla k upevnění britsko-amerických vztahů a pozdějšímu zapojení Američanů do druhé světové války v Evropě. S nadsázkou tak hot dog pomohl vyhrát válku.

Král Jiří VI. po celou válku neopustil Velkou Británii a byl morální podporou svým poddaným. Zemřel 6. února 1952 na rakovinu plic. Zřejmě k tomu přispěla jeho kuřácká vášeň, bylo mu pouhých 56 let.

Zdroje informací: 

prologue.blogs.archives.gov: Hot Dogs and Diplomacy — Relish The Legacy!

kafkaesqueblog.com: “Your Majesty, Dinner is Served” – Part II: European Royal Families, Royal Banquets & Ten Royal Recipes

royal-menus.com: Coronation of King George VI and Queen Elizabeth

Recepty k tomuto článku