Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Finalistka soutěže Peče celá země Tereza Olbrichtová si konečně splnila to, s čím do televizní show šla. Nabrala inspiraci pro svou knihu, kterou pokřtila v přítomnosti kamarádů ze soutěže, ale také bývalého elitního kriminalisty. Toprecepty.cz nemohly na této akci chybět.

Detektivka s recepty

Tereza Olbrichtová, společně se svou sestrou Bárou Salátovou, představila svou první knihu „K smrti dobrý“, která však překvapivě není kuchařkou, nýbrž detektivkou. Psaní ve dvou si finalistka poslední řady Peče celá země pochvalovala. „Myslím, že to bylo podstatně pozitivnější, než kdybych ji psala sama. Hrozně mě bavila ta část, kdy jsem mohla číst ty její pasáže (smích),“ řekla Tereza pro Toprecepty.cz.

I když se jedná o detektivku, autorka nezapřela svou lásku k pečení, protože příběh zasadila do cukrárny, v níž se stane vražda, a navíc přidala i několik receptů. V knížce se tak dozvíme například, jak na skořicové šneky, vejce Benedikt nebo parmazánové sušenky. „Recepty jsou zapracovány do příběhu, takže když se nějaký významnější pokrm objeví v ději, je na konci kapitoly přiložen i recept,“ vysvětlila Tereza.

Hvězdní hosté

Mezi hosty na křtu nesměli chybět „soupeři“ z pořadu Peče celá země, vítěz Vojta Vrtiška se dokonce stal jedním z kmotrů detektivky. Objevili se i Zuzana s Veronikou a Ivetou, Roman, Antonín a Martin, který se ujal moderování křtu.

Potěšit přišla svou „svěřenkyni“ i porotkyně televizní soutěže Michaela Landová. „Mám velkou radost, že to není klasická kuchařka, protože mám poslední dobou pocit, že se s nimi trochu roztrhl pytel a trh je jimi zasycený,“ sdělila známá cukrářka webu Toprecepty.cz s tím, že sama detektivky čte a vyhledává, a o to víc se na knížku Terezy těší.

Landová zároveň přiznala, že se ráda se soutěžícími s Peče celá země setkává. „Ráda chodím na takovéto akce, kde mám možnost je potkat. Samozřejmě si občas napíšeme a sledujeme se na sociálních sítích,“ prozradila Míša.

Spolupráce s elitním detektivem

Sama autorka byla ze křtu naprosto nadšená. „Byl to krásný zážitek. Přiznávám, že jsem se bála, aby se to všechno povedlo, ale strašně mě překvapilo, kolik přišlo známých i neznámých tváří,“ svěřila se pro Toprecepty.cz Tereza. Protože najdeme v knížce vraždu, nechtěla se plzeňská patriotka pouštět na tenký led, a proto požádala o spolupráci Jana Štočka, bývalého kriminalistu, který pomohl dopadnout orlické vrahy či Ivana Roubala.

„To byl nápad sestry. Ze začátku jsme se trošičku styděly mu napsat nebo zavolat, ale když jsme to vyzkoušely, tak on byl tak úžasný, že nás k sobě pozval, udělali jsme si hezké odpoledne nad kafem a dorty a probrali jsme celou knížku, za což jsme mu moc vděčné,“ popsala Tereza pro Toprecepty.cz.

Jak to vypadalo na křtu knížky Terezy Olbrichtové, to zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Křest knihy K smrti dobrý od Terezy Olbrichtové

Ukázat 13 fotografií

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit lahodná vejce Benedikt, na něž najdete recept i v Terezině knížce.

 

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku