Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybí salát podle receptury z roku 1967 obsahoval zásadně rybí filé.
Zdroj: Toprecepty

Rybí saláty z pultů lahůdkáren mizí jako jedny z prvních. Mezi jejich milovníky se totiž překvapivě řadí i ti, kdo za normálních okolností rybí pokrmy odmítají. Možná je to tím, že příjemná kyselost a křupavost zeleniny společně s majonézou dokáží povýšit ryby na jinou úroveň. Vybavujete si však, že v minulosti se do salátu přidávalo filé, které už v něm dnes najdete málokdy?

Použilo se, co bylo

Přestože v současnosti máme rybí salát často spojen například se zavináči, sledi nebo i kapry či cejny, dříve tomu tak nebylo. Nejčastěji se totiž používaly méně kvalitní druhy ryb, jako například treska nebo makrela, které byly cenově dostupné a běžně k dostání. V některých případech se do salátů přidávaly také rybí konzervy, které byly populární díky své trvanlivosti a snadné dostupnosti.

Podle československých státních norem, konkrétně podle té s číslem 50415 z roku 1967, ovšem patřilo do rybího salátu zásadně filé z tresky. 

Variace na normy

Dnes si můžeme vybírat z široké nabídky ryb, které dodají rybímu salátu rozmanité chutě a vůně. Sáhnout můžeme například po lososovi, tuňákovi, sledích nebo pstruhovi. Pro milovníky výraznějších chutí je vhodný uzený losos nebo dokonce úhoř. 

Důležitá je však také volba zeleniny, kterou do salátu použijeme. Už to nemusí být pouze kyselá okurka, mrkev či cibule, přidat můžeme i vařené brambory, celer nebo hrášek. Tyto suroviny můžete také doplnit například čerstvou paprikou, kvašenou zeleninou nebo kukuřicí. 

Pro ty, kteří dbají na svou linii, je možné připravit odlehčenou verzi rybího salátu. Tradiční majonézu lze nahradit jogurtem, který salátu dodá lehčí konzistenci a méně kalorií. 

Jak měl salát vypadat

Rybí salát ve verzi z roku 1967 měl jasně dáno, jak má vypadat, aby bylo zaručeno, že ho dostanete všude úplně stejný a nebude se lišit chuťově ani na pohled. „Salát z drobných kousků vařeného filé a na kostky krájené zeleniny, spojený majonézou. Salát je lehce promíchaný, svěží, chuť příjemná, středně výrazná,“ stálo v normách.

Co byly normy

Československé státní normy (ČSN) v oblasti gastronomie byly souborem standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. Tyto normy byly zavedeny s cílem zajistit konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů.

Obsahovaly pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin, a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích. Určovaly například i to, jak má být připravena a servírována svíčková na smetaně nebo jaké suroviny a postupy jsou nezbytné pro autentický guláš.

Salát z rybího filé s majonézou

Na přípravu rybího salátu podle norem budete potřebovat: 1000 g zmrazeného rybího filé, 100 g octa, 30 g soli, 80 g konzervovaných okurek, 250 g mrkve, 50 g cibule, 200 g majonézy, 20 g hořčice, 0,5 g mletého pepře a 5 g cukru.

Jak na to?

  1. Do vařící vody s octem a solí vložte filé a zvolna vařte nejdéle 15 minut.
  2. Vařené filé z vody vyjměte, vychladlé rozdrobte na malé kousky, přidejte na kostičky krájené okurky a vařenou mrkev, jemně krájenou cibuli, majonézu, hořčici a pepř. 
  3. Podle chuti přidejte sůl ocet a cukr a vše zlehka promíchejte.

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu výtečnou rybí pomazánku.

Zdroj informací:

wikipedia.org - ČSN

ipac.svkkl.cz - Československá státní norma

Recepty k tomuto článku