Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Připravit večeři za několik chvil, nasytit celou rodinu a přitom moc nezatížit domácí rozpočet, je cílem každé hospodyňky. Když se ohlédneme do minulosti, zjistíme, že mnoho receptů, podle nichž jsme pokrmy připravovali před pár desítkami let, stále frčí. Toprecepty.cz se proto zaměřily na nejpopulárnější jídla, která jsme si s chutí dávali k večeři, když jsme byli mladší.

Vzpomínka na mládí

Večeře, o nichž by už možná mnozí řekli, že jsou retro, stále v mnoha domácnostech nacházejí své jedinečné místo na jídelníčku. Někdy proto, že jde o levná jídla, jindy je zase důvodem lehká příprava. Pro mnohé také jde o návrat do mládí a připomínku chutí, které jsme tehdy měli tak rádi.

Ať už jde o palačinky s marmeládou nebo párky, stále jsou to jídla, která obstojí i  v dnešní době plné lahůdek, nabízených obchody a kuchařskými knihami. Poohlédněme se do nedávné minulosti a připomeňme si večeře, bez nichž jsme si neuměli náš jídelníček skoro ani představit.

Knedlíky s vejci

Pokud si k nedělnímu obědu připravíte třeba slavnostní svíčkovou, moravského vrabce nebo vepřo-knedlo-zelo, skoro vždy se stane, že vám zbyde houskový či bramborový knedlík. Jestliže se nerozhodnete ho zamrazit, je ideální ho použít na přípravu syté večeře - knedlíků s vejci. Jednoduchá příprava, při níž si jen osmažíte na kostky nakrájené knedlíky, které spojíte se šlehanými vejci, nevyjde z módy snad nikdy

Náš tip: Receptů na populární pokrm je mnoho. Někdo připravuje knedlík s vejci jako omeletu, ale můžete také podle tohoto receptu přidat hlívu a udělat si houbovou večeři.

Špagety po česku

Mezi další pokrmy, které jsou připravené během pár minut, patří bezesporu špagety, obzvlášť, pokud se dělají podomácku. Tedy s použitím zbytků, které najdeme v lednici nebo spíži. Většinou tak nesmí chybět cibule, nějaká uzenina, nastrouhaný sýr a pochopitelně i kečup, který bychom v žádné slušné italské restauraci určitě nenašli. Pro děti je ovšem nepostradatelným dochucovadlem a v minulosti jsme ho na špagety používali téměř všichni.

Náš tip: Nejpopulárnějším druhem špaget u nás budou patrně ty boloňské, které si můžete připravit podle tohoto receptu. Za zmínku ovšem stojí i uhlířské, v nichž najdeme i vejce a smetanu nebo špagety se zeleninou. Do nich můžeme přidat třeba kuřecí maso.

Lunchmeat

Lunchmeat, často nazývaný také lančmít nebo luncheon meat, je potravina, která se původně vyráběla jako konzervovaný produkt z mletého masa, který byl díky své dlouhé trvanlivosti skvělým jídlem pro vojáky. Stejně tak ovšem chutnal i v československých rodinách, kde se připravoval hned několika způsoby. Kdo by si nepamatoval na jeho v trojobale osmaženou verzi s bramborovou kaší. 

Náš tip: Jak si připravit lunchmeat se šťouchanými bramborami se špenátem zjistíte v tomto receptu, vězte ovšem, že se pokrm z konzervy běžně jedl i za studena. 

Párky

Pokud existují jídla, která kromě vegetariánů sní rád každý, párky mezi ně rozhodně patří. Navíc jde o surovinu, kterou můžete mít stále v lednici, a když je nejhůř, hodíte je do vody, ohřejete a jednoduchou večeři máte na stole. Můžete je podávat v rohlíku, s bramborovou kaší, k čočce či hrachové kaši, nebo jen tak s chlebem, hořčicí či kečupem. 

Náš tip: Párky jsou také základní ingrediencí skvělé frankfurtské polévky, kterou si můžete připravit podle tohoto receptu. Za ochutnání stojí i párkový salát.

Buřtguláš

Někdo mu říká bramborový guláš, ale všichni se shodnou na tom, že jde o rychlou a levnou variantu klasiky, kterou tak rádi konzumujeme. K buřtguláši ovšem nepotřebujete knedlík, vystačíte si s čerstvým chlebem a chutnou večeři máte během 40 minut na stole. Příprava je snadná a zvládne ji každý, stačí jen vybrat, zda použijete točený salám nebo špekáčky. 

Náš tip: Skvělý guláš z kabanosu si můžete připravit například podle tohoto receptu. Nezapomeňte na česnek, abyste dodali jídlu říz.

Palačinky

Kdo má doma děti, musí řešit večeře daleko intenzivněji. Ratolestem totiž není vždy vše po chuti a často si vymýšlejí. Zaručeným receptem na jejich chutě jsou ovšem palačinky, nasladko či naslano určitě zabodují. Naplnit je můžete marmeládou, nutellou, ale i špenátem. Příprava stojí pár korun a připravit jich během chvilky můžete nepočítaně. 

Náš tip: Kouzlo skvělých palačinek tkví v hustotě těsta, perfektní si připravíte třeba podle tohoto receptu.

Krupicová kaše

Pohádka mládí, tohle označení krupicové kaše hovoří za vše. Ať už je na talíři ve školce, jídelně nebo doma, vždy nám připomene bezstarostné chvíle a vzpomínky na doby, kdy jsme nic moc nemuseli řešit. I proto je krupička často oblíbenou součástí jídelníčků, ať už jako snídaně, tak jako lehká večeře.

Náš tip: Pokud nemáte doma krupici, můžete kaši připravit podle tohoto receptu i z hrubé mouky.

Inspirovat se při přípravě chutné večeře můžete i v naší fotogalerii:

Fotogalerie - 7 skvělých retro večeří

Ukázat 22 fotografií

Náš tip: Jak si připravit domácí lunchmeat se dozvíte v našem video receptu.

Recepty k tomuto článku