Plněné papriky: Báječně chutnají se směsí správně ochuceného mletého masa, vařené rýže a s lahodnou rajskou omáčkou
24. 10. 2024 Vaření
Máte doma hodně paprik? Přichystejte si plněné papriky a doplňte je o jemnou rajskou omáčku, která díky této zelenině získá charakteristickou chuť. Budou vynikající, ať už si je vychutnáte s knedlíky nebo těstovinami.
Jak na plněné papriky
Plněné papriky patří mezi obědovou klasiku, kterou si rádi vychutnáváme. Toto jídlo si můžeme snadno připravit i doma. Musíme se jen rozhodnout, jestli papriky budeme vařit nebo péct v troubě.
V principu jen smícháme pár surovin, papriky zbavíme semeníku a směsí naplníme papriky. Ty pak vaříme/pečeme v rajské omáčce. Díky této kombinaci vznikne báječná paprikovo-rajská chuť.
Než ovšem papriku naplníme a uvaříme, potřebujeme z ní dostat semeník. Provedeme to tak, že malým nožíkem opatrně vyřízneme stopku, vyndáme semeník, případně bílá žebra. Při tom je ale třeba postupovat tak, abychom nikde neřízli do papriky.
Mohlo by vás zajímat
Čím naplnit pečené papriky?
Ať už budeme papriky vařit nebo péct, potřebujeme je něčím naplnit. Nejobvyklejší bývá směs, ve které hlavní roli hraje mleté maso, ideálně vepřové/hovězí půl na půl. Jinak můžeme naplnit papriky zeleninou, houbami, rýží, jáhlami, případně kombinací těchto potravin.
Ale zpátky k paprikám plněným mletým masem. Jaké koření se hodí do paprik? Mleté maso je třeba ochutit, v základu se hodí cibule, pepř a sůl. Můžeme přidat i utřený česnek. Některé kuchařky nedají dopustit na provonění trochou majoránky. Směs doplníme o rozklepnuté vejce.
Pokud by se masová směs zdála příliš tekutá, můžeme ji zahustit strouhankou. Pro skvělou konzistenci obvykle přidáváme do syrové směsi napůl uvařenou rýži.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit plněné papriky
Na plněné papriky potřebujete: 500 g bílé papriky, 350 g mletého masa (mleté míchané), 30 g rýže, sůl, 1 vejce, pepř, 1 cibuli, 1 klobásu a 1 lžičku sádla. Na omáčku: 1 lžíci sádla, 2 lžíce hladké mouky, cukr, sůl a 1 rajský protlak.
Jak na to? Papriky zbavte vnitřků. Cibuli očistěte a pokrájejte nadrobno. Na pánvi nechte rozehřát sádlo a zpěňte na něm cibulku. Klobásu pokrájejte, přidejte k cibulce a trochu osmažte. Pak přidejte mleté maso.
Rýži osolte a v hrnci uvařte do poloměkka. Nechte ji trochu vystydnout. Pak ji vložte k masu, promíchejte a nakonec vmíchejte vejce. Hotovou směsí naplňte papriky, narovnejte je do hrnce, zalijte vodou a vařte 40 minut.
Na omáčku rozehřejte sádlo, přidejte mouku, cukr a sůl dle chuti, rajský protlak. Směsí zalijte papriky a dovařte 20 minut. K plněným paprikám se hodí houskový knedlík, ale i rýže, chléb nebo těstoviny.
Náš tip: Přichystejte si plněné papriky podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Plněné papriky jako z Maďarska aneb Töltött paprika: S vepřovým masem a provoněné česnekem nemají chybu
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Přečtěte si Zobrazit více
Jak si uchovat papriky na zimu? Snadno je můžeme zamrazit, nebo pečené naložit do oleje, je to delikatesa!
Jak připravit nejlepší klasickou rajskou omáčku? K božské chuti pomůže vývar i trocha nastrouhaného perníku
Domácí rajský protlak vydrží zavařený po celý rok. Při výrobě je klíčový výběr rajčat a pomalé redukování