Pět kroků k dokonalé houbové omáčce: Krémovou konzistenci zajistí smetana ke šlehání, o vynikající chuť se postarají hříbky
23. 10. 2024 Vaření
Houby pořád rostou, stále má tedy smysl vyrazit do lesa s košíkem. Pokud se vám poštěstí najít pravé hřiby, jednou z nejlepších možností, co z nich udělat, je houbová omáčka. V kombinaci se smetanou chuť hříbků krásně vynikne a ani maso k ní nebudete potřebovat.
Omáčky - základ české kuchyně
Houbová omáčka je jednou z těch klasických českých omáček, které podáváme nejčastěji s knedlíkem, ale klidně i s těstovinami a případně s plátkem vařeného či pečeného masa. Tyto omáčky jsou jednou z opravdových specialit české kuchyně. V této podobě je totiž nikde jinde nenajdete.
Jsou pokrmem hodným podávání v rámci nedělního oběda i sváteční tabule. Jejich předností je, že mají spoustu variant, takže si každý může najít tu svou. Vedle rajské, koprovky, křenové, pažitkové, znojemské, sardelové patří k nejoblíbenějším právě omáčka houbová.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší je z pravých hřibů
Houbová omáčka je typickou podzimní omáčkou, připravuje se hlavně v době, kdy houbařská sezóna vrcholí. Z mražených nebo sušených hub ji ale můžete uvařit kdykoliv během roku. Použít do ní můžete různé druhy hub, nejlepší je ale přece jen z těch hřibovitých, které jí dodají příjemné houbové aroma. Hodí se však na ni i lišky, babky, klouzky a klidně také žampióny z obchodu, pokud by se vám nepodařilo nic nasbírat.
Jak na dokonalou houbovou omáčku?
Pro klasické české omáčky je typické, že se připravují zvlášť. Pokud je ale máte v plánu podávat s masem, přímo se nabízí použít na ni vývar, který získáte z vaření masa. Právě vývar je jednou ze základních ingrediencí omáčky, kromě něj se neobejdete bez jíšky, která omáčku zahustí, a smetany, jež ji dodá lahodnou a jemnou chuť. Na co dalšího si dát pozor, aby měla omáčka dokonalou konzistenci a byla krásně hedvábná, hladká a měla příjemnou houbovou chuť?
- Základem každé správné české omáčky je jíška. Ta zajistí, aby měla omáčka tu správnou hustotu a nebyla příliš vodová. Jíšku je nejlepší udělat máslovou – poměr tuku a mouky (nejvhodnější je hladká) by měl být 1:1. Mouku je třeba na tuku pořádně orestovat a osmahnout dozlatova, u světlých smetanových omáček to stačí krátce, asi jen minutu, aby příliš neztmavila omáčku.
- Aby se jíška proměnila v omáčku, je třeba ji zalít tekutinou, nejlépe vývarem z masa (vhodný je kuřecí, hovězí, ale může být i zeleninový). Pokud používáte sušené houby, je nejlepší dát místo vývaru vodu z namočených hub, získáte tak výraznější houbovou chuť. Vývar je nutné přilévat postupně a vše důkladně prošlehávat, aby nevznikly hrudky. Jejich vzniku předejdete i tak, že se budete řídit jedním zásadním pravidlem: do teplé jíšky se přilévá studený vývar, do studené jíšky teplý vývar. Jíšku je pak nutné v tekutině dokonale provařit (asi 15 minut), aby neměla pachuť syrové mouky.
- Houby nakrájené na menší kousky je vhodné předem osmahnout na másle, aby získaly pěknou barvu a lepší chuť, a pak je podusit doměkka. Můžete si pod ně osmahnout i cibulku pro výraznější chuť. Teprve podušené houby se nakonec smíchají s připraveným omáčkovým základem.
- Poslední nezbytnou ingrediencí dokonalé houbové omáčky je smetana. Lze samozřejmě použít i mléko, ale s ním nebude omáčka tak krásně sametová. Nejlepší je použít rovnou smetanu tučnou, tedy ke šlehání. Nesráží se jako ta na vaření a omáčka je s ní ještě krémovější. Případně lze sladkou smetanu nahradit i tou zakysanou.
- I když i samotné houby se postarají o vynikající chuť, i tak se vyplatí omáčku ještě dochutit. K houbám se výborně hodí divoké koření – bobkový list, nové koření a pepř. Chcete-li podpořit houbovou chuť, můžete přidat i tzv. houbové koření (to se dá připravit třeba z namletých sušených bedel nebo i jiných hub). Houbovou omáčku je dobré rovněž trochu okyselit buď octem nebo citronovou šťávou. Omáčku je pak nutné ještě krátce převařit, aby se snížila kyselost a omáčka se později nesrazila.
Náš tip: Vynikající houbovou omáčku si můžete rovnou uvařit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Houbová omáčka s mletým řízkem je hotová během chvíle: Netradiční spojení překvapí úžasnou vůní i perfektní chutí
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Houbové koření ze sušených bedel: Vynikající dochucovadlo se hodí do polévek, omáček nebo do houbového kuby
Přečtěte si Zobrazit více
Jak napravit nepovedenou omáčku. Většinou se dá zachránit celkem snadno. Jak na to?
Jak mrazit houby. Jednoduchý postup uložení hub zvládneme během chvilky a v zimě pak budeme mít další možnosti, co vařit
Vídeňská houbová omáčka podle Viléma Vrabce chutná božsky a připravená je do půlhodinky