Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí lančmít je lepší než ten z konzervy. Stačí jen bůček a správné koření, příprava je pak snadná
Zdroj: zdroj: Toprecepty.cz, mika59

Vzpomínáte na lančmít? Jeho specifickou chuť někteří nemohli vystát a jiní jej naopak milovali. V minulosti byl oblíbeným parťákem na dovolených na chatách či chalupách, ale i rychlou večeří na doma. Stačilo jej jen opéct na pánvi a přidat brambory a trochu zeleniny. 

Na topince nebo s bramborem

Lančmít neboli lunchmeat je jednou z pochoutek dob minulých. Masová konzerva připomínala trochu šunku z konzervy a trochu paštiku. Na rozdíl od paštiky se ale nenatírala na chleba, ale krájela na kolečka. A nejčastěji pak opékala na pánvi nebo na grilu. Osmažený lančmít se poté podával buď s bramborami, které se navíc mohly opéct na pánvi na vysmaženém tuku z lančmítu, nebo na chlebu potřeném hořčicí či kečupem. A pokud jste jej dali mezi dva chleby, vytvořili jste si takový chalupářský burger

Maso slisované v konzervě

Lančmít se vyznačoval specifickou chutí a vůní. Připravoval se obvykle z vepřového masa, někdy i ze směsi s hovězím nebo drůbežím. Rozemletá masová směs se pak slisovala do konzervy, takže po vyklopení vypadala jako sekaná. Směs se navíc ochucovala speciální směsí koření, která lančmítu dodávala právě jeho zvláštní chuť. 

Rychlý oběd nejen pro vojáky

Navzdory jeho popularitě v socialistickém Československu nebyl lančmít českým vynálezem. Tato masová konzerva totiž pochází z Velké Británie a její originální název zní luncheon meat. Vznikla tu za druhé světové války, a to přímo pro vojáky anglické armády. Původně se názvem luncheon meat, vycházejícím ze slova lunch (oběd) a meat (maso), označovaly všechny masové konzervy. Šlo vlastně o rychlý masový oběd, který se dal připravit i ve chvíli, kdy nebyl čas na dlouhé vaření. 

Jak na domácí lančmít?

Lančmít se vyrábí se dodnes, a to v různé kvalitě. Pokud si chcete být jisti, co jíte, a chcete se vyhnout konzervantům, zahušťovadlům a dalším přídatným látkám, můžete si jej udělat domácí. Budete přesně vědět, co jste do něj dali, a až někam pojedete, třeba hned v zimě někam na hory, budete mít připravený polotovar, kterým si usnadníte vaření. Na jeho přípravu navíc ani nutně nepotřebujete žádné speciální náčiní. A jak jej tedy uděláte?

Budete potřebovat: 1200 g libového bůčku s kůží, 22 g pragandy nebo soli (nebo napůl), 12 g mletého pepře, 6 g mleté sladké papriky, 6 g sušeného česneku a 100 ml studeného vepřového vývaru (nebo vody).

  1. Pokud si maso nenecháte umlít u řezníka, je lepší kůži nejprve seříznout a lehce povařit ve vodě. Kůže se bude lépe mlít a studený vývar použijete pak do masa.
  2. Připravené maso pak umelte, smíchejte s dalšími surovinami a důkladně prohněťte. Maso zakryjte a nechte v lednici do druhého dne.
  3. Druhý den si připravte sterilizované rovné (masové) sklenice. Směs masa pořádně do skla utlačte a okraje sklenic utřete dosucha. Sklenice uzavřete.
  4. Maso zavařujte pomalým varem dvě hodiny a nechte vychladnout. Druhý den proces opakujte a povařte je hodinu. Vychladlé sklenice skladujte v chladu.

Náš tip: Pokud máte doma šunkovar, můžete si lančmít udělat i podle našeho video receptu.  

Recepty k tomuto článku