Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skvělá houbová pomazánka na topinky: Ostrá směs dušená s bedlami překvapí jedinečnou výraznou chutí a houbovou vůní
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Možností, jak přichystat směs na topinky, je mnoho. Ta z hub je zajímavou chuťovou obměnou a rozhodně i příjemným překvapením. Využijete poklady z lesní úrody a vytvoříte vynikající ostrou pomazánku.

Jaké houby na houbovou pomazánku

Když chceme posedět s přáteli nebo s rodinou, k pohoštění jsou skvělou volbou topinky. Možná máme oblíbenou směs, kterou jimi potíráme, ale koho by napadlo vyzkoušet nějakou z hub? I z nich můžeme přichystat vynikající pomazánku na topinky

Výborné jsou pomazánky z hub, které si sami nasbíráme, ale můžeme zapátrat i v chladicích pultech obchodů. Jaké houby se nejlépe hodí na tyto pomazánky? V tomto případě máme široký výběr. Vhodné jsou hřibovité houby, žampióny i bedly. Níže v článku pro vás máme recept na ostrou pomazánku z bedel, skvělá je ale i z hlívy, která právě na podzim krásně roste

Houby až na výjimky mívají jemnou chuť, zatímco na topinky se hodí ostřejší aroma. Toho snadno docílíme kořením, bylinkami a zeleninou

Jak správně připravit topinku

Na smažení je ideální řepkový/slunečnicový olej, výborné je i sádlo. Důležité je, aby topinky byly na povrchu do růžova opečené a uvnitř měkké. Při opékání musí hezky nasáknout tukem. Na topinky můžeme využít starší tmavý chléb, ideální je klasická Šumava. Topinky smažíme na pánvičce ve větším množství tuku, můžeme je i péct v troubě. Vždy z obou stran. Hotové topinky jsou křupavé a obvykle je potíráme česnekem

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak na skvělou houbovou pomazánku na topinky

Na dvě porce si připravte: 2 větší hlavy bedel, 0,5 menší cibule, 3 stroužky česneku, 2 menší rajčata, 3 ks sušených rajčat v oleji, sůl, mletý pepř, 1 lžičku plnotučné hořčice, 1 lžičku Harissy, 1 lžičku sójové omáčky, 1 lžíci olivového oleje, 2 krajíce chleba a česnek na potření topinek.

Jak na to: Cibuli oloupejte a nakrájejte ji. Na pánev kápněte olivový olej a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibuli. Bedly nakrájejte na nudličky, rajčata nadrobno, stejně jako sušená rajčata. Česnek oloupejte a nakrájejte ho na plátky. Vše přesuňte do pánve a zakápněte trochou vody. Duste, dokud se voda zcela nevyvaří.

Do osmahlé směsi přidejte 1 lžičku hořčice, 1 lžičku Harissy a sójovou omáčku. Směs podle chuti osolte, opepřete a už jen společně prohřejte.

Chléb opečte na oleji, potřete česnekem a potírejte houbovou směsí.

Náš tip: Z hub si ale také můžete třeba přichystat vynikající houbový pekáček podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku