Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na posvícení se za starých časů pekly nejen koláče, buchty, vdolky a další pečivo z kynutého těsta, ale také speciální cukroví známé jako hnětýnky. Drobné koláčky můžete snadno udělat z lineckého těsta, hlavní půvab spočívá v jejich zdobení. 

Posvícenské cukroví

Hnětýnky jsou pečivo, které se v současnosti spojuje hlavně s Havelským posvícením, jež se slaví vždy v říjnu, v neděli po svátku svatého Havla. Pekly se ale i při příležitosti jiných posvícení a poutí, jichž se na podzim konala spousta. Původně šlo o slavnost připomínající posvěcení kostela, která posléze přerostla spíš v lidovou veselici, během níž se vzájemně navštěvovaly rodiny a připravovala se spousta dobrot.

Posvícení se obvykle konala na podzim, kdy se slavilo ukončení zemědělského roku a sklizeň úrody. Zabíjely se proto husy a kachny a připravovaly se hostiny, na nichž samozřejmě nesměly chybět ani různé moučníky

Hnětýnka či mětýnka?

Na posvícení se pekly hlavně koláče různých tvarů a velikostí s různými náplněmi, jedním z typických moučníků pak byly také tzv. hnětýnky nebo také mětýnky či netynky. Pečivo mívalo mnoho podob.

Původně byly mětýnky spíš jen obyčejné placky, třeba na Plzeňsku šlo o kynuté koláče s makovou náplní, v okolí Kouřimi se jako mětýnka označoval jakýsi závin z kynutého těsta, do něhož se dávalo obvykle více náplní – povidlová, maková, tvarohová i ořechová

Různé podoby hnětýnek

Hnětýnky se ovšem nejvíc spojovaly s oblastí jižních Čech a dodnes se v mnoha jihočeských obcích pořádají soutěže o nejkrásnější hnětýnku. Pro hnětýnky je typické hlavně krásné nazdobení.

Za starých časů je mladé dívky dávaly u tancovačky svým milým jako důkaz lásky, proto se snažily je opravdu co nejkrásněji ozdobit, aby ukázaly své schopnosti a um. Většinou na nich proto byly symboly lásky jako ptáčci, srdíčka či různé další přírodní motivy

Hnětýnky z křehkého těsta

Původně se hnětýnky dělávaly kynuté a zdobily se ozdobami z těsta, sušeným ovocem nebo mandlemi. Hnětýnky se však mohou dělat i z těsta piškotového. V tom případě se pečou v formičkách ve tvaru košíčků nebo báboviček, které se vyklopí a zdobí se jejich spodní část. Takové hnětýnky pak mají podobu malých dortíčků.

Později se začaly hnětýnky péct také z hutnějšího křehkého nebo lineckého těsta a mají spíš podobu jakýchsi sušenek (většinou silnějších). Z vypracovaného a odleželého těsta se vykrajují obvykle květinky, ale i kolečka, srdíčka nebo jiné tvary. Tyto hnětýnky jsou dnes nejčastější a dokonce se prodávají speciální vykrajovátka přímo na hnětýnky

Jak se zdobily hnětýnky?

I zdobení současných hnětýnek je jiné. Dortíčky či sušenky se totiž obvykle přelévají čokoládovou tmavou nebo světlou polevou, případně jednoduchou cukrovou či rumovou polevou.

Následně se pak zdobí kontrastní čokoládovou polevou a hlavně různými cukrovými ozdobami – kytičkami, lístečky, perličkami, případně kandovaným ovocem nebo i želé bonbony nebo lentilkami.  Takové hnětýnky pak vypadají jako malá cukrářská umělecká díla.

Recept na jihočeské hnětýnky

Hnětýnky není nutné dělat jen na posvícení. Sladké pečivo se hodí i jako pohoštění pro jakoukoliv sváteční příležitost. Pokud vás tedy láká si tyto malé nazdobené koláčky udělat, zkuste to třeba podle tohoto jihočeského receptu. Jak na to?  

Budete potřebovat: 250 g moučkového cukru, 250 g másla, 2 žloutky, 500 g polohrubé mouky, špetku soli, 1 vanilkový cukr nebo semínka z vanilkového lusku, případně citronovou kůru, 1 lžíci rumu, čokoládovou polevu a cukrové ozdoby. 

  1. Povolené máslo utřete se žloutky a cukrem do světlé pěny. Přidejte semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový cukr, rum, mouku se špetkou soli  a případně trochu citronové kůry a vypracujte těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici aspoň hodinu nebo klidně do druhého dne odležet. Pak je přeneste na vál a rozválejte na silnější vál. 
  2. Z těsta vykrajovátky vykrajujte kolečka, kytičky či jiné tvary, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dorůžova. Hotové hnětýnky pak přelijte čokoládovou polevou a ozdobte cukrovým zdobením. 

Na různé podoby jihočeských hnětýnek se můžete podívat v naší fotogalerii

Fotogalerie - Posvícenské hnětýnky

Ukázat 11 fotografií

Náš tip: Na posvícení se pekly i různé druhy koláčů. Vyzkoušet můžete třeba i tyto vázané nekynuté podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Opravdova-laska.jiznicechy.cz: Hnětýnky

 

Recepty k tomuto článku