Makovo-tvarohová bábovka: Vynikající vláčný a nadýchaný moučník je jednoduchý, lepší konzistenci zajišťuje jedna ingredience
28. 10. 2024 Vaření
Máte rádi bábovku? Většinou se připravuje z třeného, piškového nebo i kynutého těsta. Tak co si oblíbený moučník tentokrát přichystat úplně jinak? Makovo-tvarohová bábovka je snadná, přitom luxusně vypadá i chutná.
Makové moučníky
Česká republika je významným pěstitelem máku. Pro potravinářské účely se využívá mák olejný, který obsahuje nízké hladiny opiových alkaloidů. Kromě tuků je zdrojem i vlákniny a bílkovin. Z minerálních látek je velkou zásobárnou vápníku, dále také manganu, hořčíku a fosforu. Z vitamínů je to E a vitamíny skupiny B.
Náš národ mák zkrátka miluje. Ať už jsou to housky s mákem, šišky s mákem nebo ještě lépe makové buchty, makový závin i makovec. Maková bábovka je další ze skvělých variant využití této oblíbené suroviny. Pokud patříte mezi milovníky máku, je netradiční bábovka skvělou volbou.
Mohlo by vás zajímat
Makovo-tvarohová bábovka
Na bábovku budete potřebovat: 3 vejce, 150 g mletého máku, 200 g moučkového cukru (a trochu na posypání), 1 vanilkový cukr, 250 g tvarohu, 3/4 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 200 g polohrubé mouky a 1 jablko (nemusí být). Dále: tuk na vymazání formy a mouka na vysypání formy.
Jak na to? Žloutky dejte do mísy. Z bílků ušlehejte sníh. Troubu předehřejte na 170 °C. V míse utřete žloutky s cukry a tvarohem, postupně přidávejte olej, mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Do bábovky můžete přidat jedno oloupané a nastrouhané jablko.
Formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Těsto nalijte do formy a formu dejte do trouby. Pečte zhruba 1 hodinu.
Bábovku nechte trochu odpočinout ve formě a poté ji vyklopte. Nechte vychladnout a ještě ji můžete pocukrovat moučkovým cukrem.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Jak snadno vyklepnout bábovku
Aby šla po upečení bábovka dobře vyklopit, je třeba formu na bábovku dobře vymazat chladným (ne rozpuštěným) máslem (variantou je také sádlo) včetně záhybů. Pak ji vysypeme hrubou nebo polohrubou moukou. Využít můžeme ale i strouhanku, mleté ořechy, případně strouhaný kokos.
Po upečení necháme bábovku trochu vychladnout, asi 10 minut. Pak na formu položíme rovný talíř a spolu s formou ho obrátíme. Může se stát, že bábovka nevypadne. V tom případě formu znovu položíme a vypomůžeme si utěrkami namočenými ve studené vodě, které omotáme okolo formy. Bábovka se lépe odlepí od stěn formy a nepotrhá se.
Zdroj informací:
vimcojim.cz: Mák tolik zdravý a přitom nedoceněný
cs.wikipedia.org: Mák setý
Náš tip: Z máku si můžete připravit i makové řezy „Čuč na drát“ podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Oblíbené zákusky - makronky. Jednoduchý návod bez vaření cukru tak, abyste uspěli hned napoprvé
Makové buchty podle babičky moderátorky Laďky Něrgešové: Jsou krásně vláčné, voní rumem a chutnají božsky