Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka s karbanátkem: Oblíbené jídlo v jednodušší a rychlejší variantě se šťavnatým a měkoučkým masem
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Rajskou omáčku obvykle připravujeme s hovězím masem, což může být trochu zdlouhavé. Rajská omáčka s karbanátkem je rychlejší variantou, která chutná skvěle. Zvlášť když ji provoníme kořením.

Jednoduchá rajská omáčka

Ne pokaždé chceme k rajské dlouze připravovat hovězí maso, které je časově náročnější na tepelnou úpravu. Když budeme chtít rychlou variantu s masem, můžeme sáhnout po směsi mletého masa a vytvořit kuličky nebo karbanátky. 

Poctivou rajskou omáčku připravíme z rajčat, což je zdlouhavější, jednodušším způsobem je omáčka z rajčatového protlaku. Do ní pak už patří jen cibule a koření, které se může lišit podle toho, co nám chutná. Sůl, cukr a eventuálně něco na okyselení. 

Jak dochutit rajskou omáčku

Vynikající rajská omáčka má pro každého trochu jinou podobu. Někdo nedá dopustit na přítomnost mleté skořice, jiný trvá na tymiánu, dalšímu zase nesmí chybět hřebíček. Všechno to jsou voňavé ingredience, které chuť významně promění.

V základu by ale neměla chybět kromě rajčatové složky cibule a z koření pak bobkové listy, nové koření, sůl, cukr, a pokud je potřeba dokyselit, nabízí se kapka octu, případně citronu.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit rajskou omáčku s karbanátkem

Pro čtyři strávníky potřebujete: karbanátky: 500 g mletého masa (směs), 1 vejce, 4 vrchovaté lžíce strouhanky, 1 lžička soli, 2 lžičky majoránky a mletý pepř. Omáčka: 2 menší rajské protlaky, 1 střední cibuli, 2 špetky mletého nového koření, 3 bobkové listy, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, 3 lžíce cukru krystal a 1 lžičku soli.

Jak na to? Maso vložte do misky, přidejte všechny ostatní ingredience a dobře promíchejte. Vytvořte větší kuličky, pak z nich udělejte silnější placky a osmažte je  po obou stranách na pánvi ve vrstvě oleje dozlatova. Z hotových karbanátků nechte okapat tuk.

Během smažení karbanátků očistěte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Na pánvi nebo v hrnci ji na troše tuku orestujte, přidejte 3 vrchovaté lžíce mouky a na mírném ohni osmažte dozlatova.

Když je zásmažka hotová, zmírněte teplotu, pomalu podlévejte vařící vodou (asi 1 l), míchejte, podlévejte, míchejte. Přilévejte vodu po troškách, aby se nevytvořily hrudky. Během míchání a podlévání vmíchejte i rajský protlak. Když je všechna voda v hrnci a vše je rozmíchané, přidejte zarovnanou lžičku soli, bobkové listy, nové koření a cukr. Povařte asi 10-15 minut a přeceďte omáčku do jiného hrnce, aby v ní nebyly kousky cibule a bobkový list.

Omáčku ochutnejte a dochuťte, jak kdo má rád. Když chcete kyselejší, přidejte pár kapek citronové šťávy, a když naopak sladší, přidejte cukr. Nakonec vložte do omáčky osmažené a okapané karbanátky a nechte je prohřát. Podávejte podle chuti s knedlíkem, těstovinami nebo rýží.

Náš tip: Připravte si rajskou omáčku s karbanátkem podle následujícího video receptu: 

Recepty k tomuto článku