Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Otevírací doba obchodů na státní svátek 28. října: Kde budete mít s nákupem smůlu a kdo bude mít obchod otevřený
Zdroj: drobotdean

V pondělí 28. října 2024, budeme slavit Den vzniku samostatného Československého státu. Pokud by šlo o standardní den, ne státní svátek, byly by otevřené všechny velké super i hyper markety po celý den. Tohle pondělí však bude netradiční a otevírací doby obchodů se změní.

Jak je to s otvíračkou

Už osm let je v platnosti zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který stanovuje, že obchody s prodejní plochou přesahující 200 metrů čtverečních musejí být během určených státních svátků zavřené. To se vztahuje i na nadcházející pondělí 28. října.

Omezení prodeje v rámci těchto svátků se dotýká například supermarketů a hypermarketů, jako jsou Albert, Penny, Lidl, Billa, Kaufland, Globus, a většiny obchodů Tesco, které musí upravit svou otevírací dobu.

Zde je přehled dní, kdy byly a budou obchody zavřené:

  • 1. ledna (Nový rok)
  • 10. dubna (Velikonoční pondělí)
  • 8. května (Den vítězství)
  • 28. září (Den české státnosti)
  • 28. října (Den vzniku samostatného československého státu)
  • 24. prosince (Štědrý den, zavřeno od 12:00)
  • 25. prosince (1. vánoční svátek)
  • 26. prosince (2. vánoční svátek)

Výjimka potvrzuje pravidlo

Zákon stanovuje určité výjimky pro některé typy obchodů, které mohou zůstat otevřené i během svátků. Mezi tyto výjimky patří prodejny na letištích, nádražích nebo jiných tranzitních místech, prodejny v nemocnicích, lékárny, obchody v místech konání kulturních či sportovních akcí, čerpací stanice a prodejny nabízející pečivo, cukrovinky, rychlé občerstvení a nápoje. Zákon rovněž dovoluje provoz prodejen s  s tiskem a tiskovinami, květinářství a obchodů s tabákovými výrobky.

Ačkoliv tyto výjimky platí, je stále důležité si předem ověřit otevírací dobu konkrétních obchodů, které plánujete navštívit, abyste předešli nepříjemnostem. Některé obchody totiž mohou svou otevírací dobu podle vlastního uvážení upravit.

Internet jako pomocník

Pokud jste nestihli nakoupit vše potřebné do pátku, není třeba zoufat. Někteří on-line prodejci potravin, jako jsou společnosti Košík a Rohlík, fungují i 28. října. „Státním svátkem nebude otvírací doba vůbec ovlivněna, tudíž si zákazníci budou moci svůj nákup objednat od 6:00 do 23:00, jak jsou zvyklí,“ sdělila webu Toprecepty.cz Denisa Ladka Morgensteinová, tisková mluvčí společnosti Rohlík.cz. Na rozvoz z Tesca se však spoléhat nemůžete, protože Tesco standardně expeduje nákupy ze svých obchodů, které budou v pondělí zavřené.

Jak to funguje v zahraničí?

Omezení otevírací doby obchodů během státních svátků se v jednotlivých zemích liší a závisí na konkrétních zákonech a regulacích. Například ve Velké Británii jsou některé obchody omezeny během svátků, jako jsou Vánoce nebo Velikonoce, ale během ostatních svátků zůstávají otevřeny.

V Německu je situace opačná, mnoho obchodů je během státních svátků zavřených a některé dokonce nemají otevřeno ani v neděli. V USA se situace liší podle států, ale obchody jsou běžně otevřeny během většiny státních svátků s výjimkou Dne díkůvzdání a Vánoc, kdy zůstávají zavřené.

V zemích s výrazným muslimským vyznáním, jako jsou Saúdská Arábie nebo Indonésie, mohou být obchody zavřené během ramadánu a jiných muslimských svátků.

Čas na zbytky

Zavřené obchody jsou skvělou příležitostí, jak rozvinout svou kuchařskou kreativitu a vyzkoušet vaření ze surovin, které už doma máte a možná byste je jinak opomněli. Prozkoumejte ledničku, spíž a všechna místa, kde skladujete potraviny, a zkuste uvařit podle některého z receptů na našem webu. Můžeme vám zaručit, že nebudete zklamáni.

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu skvělé špagety s kuřecím masem.

Zdroje informací:

coi.cz - Zákon o prodejní době v maloobchodě

wikipedia.org - Český státní svátek 

Témata

Recepty k tomuto článku