Henry Ford jedl sendviče s plevelem, nechal si servírovat večeři se čtrnácti chody z mrkve a kolegům vnucoval projímadlo
26. 10. 2024 Historie a zajímavosti
S jeho jménem je spojen rozvoj automobilového průmyslu ve Spojených státech i nový systém organizace průmyslové výroby. Henry Ford byl v soukromí velice zvláštní člověk, na kulinární zážitky si nepotrpěl. Tělo bylo podle něj stroj a žaludek kotel, který jen potřebuje to správné palivo.
Na farmě pracovat nechtěl
Henry Ford (1863–1947) se narodil jako syn farmáře v Michiganu. Práce na farmě se mu ale nelíbila, odešel do Detroitu, kde se vyučil strojníkem a opravoval parní stroje. Přestože nevystudoval ani střední školu a jediným jeho vzděláním později byly večerní účetnické kurzy, nakonec sestrojil funkční čtyřtaktní motor.
Technické a obchodní úspěchy vizionáře automobilové dopravy nechme stranou. O Henrym Fordovi toho bylo napsáno hodně, ale jen zřídka se zmiňuje jeho trochu zvláštní až podivínský vztah k jídlu.
Mohlo by vás zajímat
Plevel mezi chleba
Stravovací návyky Henryho Forda byly vskutu bizarní. Ford byl přesvědčený, že příroda poskytuje to, co lidé potřebují k přežití. Proto si klidně u silnice natrhal plevel, tedy rostliny, které „jen rostou na špatném místě“, a vložil je do sendviče.
K jídlu, natož k vybranému gurmánství, neměl zakladatel automobilky Ford vůbec žádný vztah. Po kapsách nosil oříšky a rozinky, kterými v případě nutnosti zaháněl hlad. Tělo považoval pouze za stroj a žaludek za jeho kotel, který potřebuje správné palivo, aby efektivně fungoval.
Mohlo by vás zajímat
Maso můžeme vyrobit v laboratoři
A přestože pocházel z farmářské rodiny, byl přesvědčen, že „kuře se hodí jen pro jestřáby“ a že „maso můžeme přece vyrobit v laboratoři“. Na druhou stranu dochované účtenky z Fordovy domácnosti svědčí o tom, že kuře i hovězí steaky stejně jako jehněčí kotlety Fordova manželka Clara pravidelně nakupovala. Běžně pořizovala máslo, slaninu, klobásy a vejce.
Dá se předpokládat, že normální jídlo kromě Clary určitě vyžadoval i jejich syn Edsel. A je také možné, že Henry Ford ani nevnímal, když mu na talíři přeložili maso. Jeho zřejmě jediným oblíbeným jídlem byly pohankové palačinky.
Mohlo by vás zajímat
Mrkvové období a večeře na počest mrkve
Henry Ford měl také období, kdy téměř nejedl nic jiného než mrkev. Tu nabízel i svým podřízeným. Prostě během jednání vytáhl z kapsy několik mrkví a pracovní poradu doplňovala kulisa chroupání mrkve.
Průmyslník dokonce sponzoroval večeři obhajující mrkev a nechal připravit 14 jídel z mrkve. Ford si dokonce oblékl kostým mrkve a pronesl krátký projev o mrkvi. Na jiných večeřích, jak popisuje Sidney Olson v životopisné knize „Mladý Henry Ford: Obrazová historie prvních čtyřiceti let“, se servírovalo jídlo z lopuchu: „Není nad jídlo z dušeného lopuchu, po kterém následuje sendvič ze sójového chleba plněný trávami.“
Mohlo by vás zajímat
Další jídelní podivínství
Pak se ovšem stalo, že Ford občas dostal chuť na něco úplně normálního a u oběda se doslova přecpal masem a koláči. Po obědě si pak vzal projímadlo a nutil kolegy, aby ho také použili.
Ve dvacátých letech 20. století Ford jedl pouze prošlý chléb a odmítal jíst chléb čerstvý z pece. Nikdy nepil studenou vodu, vždy musela mít pokojovou teplotu. Pak nastoupilo období de facto přerušovaného půstu.
Do 13 hodin odmítal jíst, pak se vyhýbal se všem škrobům a sladkostem, protože podle něj byly pro tělo špatné.
Můžeme spekulovat o vhodnosti či nevhodnosti stravy Henryho Forda. Dožil se 83 let (zemřel 7. dubna 1947) a přežil jediného syna Edsela. Továrnu převzali vnuci.
Zdroje informací:
ediblewildfood.com: Henry T. Ford Ate Weeds
vintagefordfacts.blogspot.com: Henry Ford's Diet and Food Quirks
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hermelín v kuchyni 7x jinak. Nemusí zůstat jen u grilovaného či nakládaného. Jsou i další speciality
Vynálezce pasterizace, Louis Pasteur, zachránil Napoleonovi III. víno a ve svém domě pořádal opulentní hostiny
Nikola Tesla: První ekologický aktivista sice držel přerušovaný půst, ale byl přesvědčený, že alkohol je elixírem života
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vynálezce hromosvodu Prokop Diviš měl na talíři pečené knedlíky s dušenou kapustou, v době půstu pak i šneky a žáby