Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět slavných jídel a tajemství jejich názvu: Palačinky crêpe Suzette na počest královy milenky, steak Wellington podle vojevůdce
Zdroj: Freepik, freepik

Některé názvy jídel mají dlouhou historii a zajímavý příběh. Pravdivost těchto většinou zábavných jídelních pohádek nelze dokázat, ale ani vyvrátit. Pojďme se podívat pod pokličku těch nejznámějších historek.

Slavná jména

Jejich název vznikl většinou náhodou a celý příběh pak začal žít vlastním životem. Občas někdo něco přidal, jiný zase ubral. Úplně stejně jako to je u jiných než jídelních historek. Putování za slavnými názvy začněme masem. Přiznejme si, že steaky Chateaubriand nebo Wellington nám chutnají víc než bezejmenný kus svíčkové. 

Steak Chateaubriand

Tento extra silný filet ze svíčkové vděčí za své jméno slavnému spisovateli. Francouzský šlechtic François-René Vicomte de Chateaubriand pracoval v diplomatických službách v Londýně a nápad na tento obrovský steak byl prý z jeho hlavy. Autorství se však spíš přisuzuje jeho šéfkuchaři Montmirelovi. Ten chtěl překonat typické anglické steaky.

Luxusní steak ze třetí čtvrtiny hovězí svíčkové, který může vážit i kilogram, se připravuje vcelku a servírují se z něj dvě obrovské porce. Vzhledem k tomu, že nenáročný aristokrat a spisovatel o „svém“ steaku nikdy nenapsal jediné slovo, objevila se další verze. Podle ní byl „otcem“ této pochoutky ne moc známý kuchař Chabrillan a Chateaubriand je prostě jen pouhé zkomolení názvu.

Filet Wellington

Předem opečený váleček hovězí svíčkové se peče v troubě, obalený šunkou, slaninou, nádivkou ze žampiónů a listovým těstem a je kulinární výzvou i pro zkušené kuchaře.

Dva nejznámější příběhy o filetu Wellington se odehrávají dokonce v různém století. Podle jednoho se premiéra uskutečnila na Mezinárodní kuchařské výstavě v Curychu roku 1930, kdy švýcarský šéfkuchař Charles Senne tuto delikatesu připravil speciálně pro tuto akci.

Podle druhé historky je filet o více než sto let starší a podával se v roce 1813 v Británii na počest vojvůdce  Arthura Wellesleye z Wellingtonu, který porazil napoleonská vojska.

Hovězí carpaccio

O původu a pojmenování carpaccia je kupodivu jen jeden příběh. Možná i proto, že pochoutka z tence nakrájeného syrového hovězího masa přelitá jemnou majonézou je poměrná „nová“. 

Zasloužil se o ni benátský restauratér Giuseppe Cipriani. Ve své restauraci Harry's Bar vytvořil Cipriani carpaccio z hovězího masa pro hraběnku Amalii Nani Mocenigo, které lékař doporučil, aby se vyhýbala vařeným masům.

Název pokrm dostal po renesančním benátském malíři Vittore Carpacciovi, který často používal kontrast červené a bílé barvy. To se prý Ciprianimu vybavilo, když přemýšlel, jak toto jídlo pojmenuje.

Waldorfský salát

Salát Waldorf je jednoduše velmi pravděpodobně pojmenován po newyorském hotelu Waldorf, kde jej na konci 19. století poprvé připravil vrchní číšník, švýcarský přistěhovalec Oscar Tschirky.

Jiný příběh vypráví, že šlo o kolektivní nápad kuchařů, kteří vytvářeli obědové recepty ve 20. letech 20. století. Vzhledem k tomu, že salát z řapíkatého celeru, vlašských ořechů a hroznového vína s majonézovým dresinkem se objevil v kuchařce už roku 1896, zřejmě platí první alternativa.

Crêpe Suzette

Britský král Eduard VII. měl zřejmě slabost pro ženy neurozeného původu. Kvůli Wallis Simpsonové se vzdal trůnu po necelém roce panování. V době, kdy byl teprve následníkem trůnu a cestoval po Evropě, charismatický muž a tehdejší celebrita, proslul románky s různými ženami. S velice hezkou dívkou jménem Suzette někdy koncem 20. let povečeřel v restauraci Café de Paris v Monte Carlu. 

Nervóznímu kuchařskému učni při přípravě palačinek začal hořet pomerančový likér v omáčce, kterou se měly polévat palačinky. Nezbylo nic jiného, že předstírat, že flambování je novou součástí dezertu. A pohotový kuchtík tvrdil, že dezert je pojmenovaný po princi Crêpes Princess. Eduarda dezert uchvátil a vyslovil přání, aby byl pojmenován po jeho společnici Suzette - Crêpes Suzette.

Malá poznámka na závěr: Nervózní kuchtík se jmenoval Henri Charpentier a později se stal osobním kuchařem amerického průmyslníka a bankéře Geoge Rockefellera. 

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit klasické francouzské palačinky.

Zdroje informací:

emsa.com: Wie berühmte Speisen zu ihrem Namen kamen

toscanaslc.com: Crazy about Carpaccio

stejkybejky.cz Steak Chateaubriand

Recepty k tomuto článku