Pět slavných jídel a tajemství jejich názvu: Palačinky crêpe Suzette na počest královy milenky, steak Wellington podle vojevůdce
1. 11. 2024 Historie a zajímavosti
Některé názvy jídel mají dlouhou historii a zajímavý příběh. Pravdivost těchto většinou zábavných jídelních pohádek nelze dokázat, ale ani vyvrátit. Pojďme se podívat pod pokličku těch nejznámějších historek.
Slavná jména
Jejich název vznikl většinou náhodou a celý příběh pak začal žít vlastním životem. Občas někdo něco přidal, jiný zase ubral. Úplně stejně jako to je u jiných než jídelních historek. Putování za slavnými názvy začněme masem. Přiznejme si, že steaky Chateaubriand nebo Wellington nám chutnají víc než bezejmenný kus svíčkové.
Mohlo by vás zajímat
Steak Chateaubriand
Tento extra silný filet ze svíčkové vděčí za své jméno slavnému spisovateli. Francouzský šlechtic François-René Vicomte de Chateaubriand pracoval v diplomatických službách v Londýně a nápad na tento obrovský steak byl prý z jeho hlavy. Autorství se však spíš přisuzuje jeho šéfkuchaři Montmirelovi. Ten chtěl překonat typické anglické steaky.
Luxusní steak ze třetí čtvrtiny hovězí svíčkové, který může vážit i kilogram, se připravuje vcelku a servírují se z něj dvě obrovské porce. Vzhledem k tomu, že nenáročný aristokrat a spisovatel o „svém“ steaku nikdy nenapsal jediné slovo, objevila se další verze. Podle ní byl „otcem“ této pochoutky ne moc známý kuchař Chabrillan a Chateaubriand je prostě jen pouhé zkomolení názvu.
Mohlo by vás zajímat
Filet Wellington
Předem opečený váleček hovězí svíčkové se peče v troubě, obalený šunkou, slaninou, nádivkou ze žampiónů a listovým těstem a je kulinární výzvou i pro zkušené kuchaře.
Dva nejznámější příběhy o filetu Wellington se odehrávají dokonce v různém století. Podle jednoho se premiéra uskutečnila na Mezinárodní kuchařské výstavě v Curychu roku 1930, kdy švýcarský šéfkuchař Charles Senne tuto delikatesu připravil speciálně pro tuto akci.
Podle druhé historky je filet o více než sto let starší a podával se v roce 1813 v Británii na počest vojvůdce Arthura Wellesleye z Wellingtonu, který porazil napoleonská vojska.
Mohlo by vás zajímat
Hovězí carpaccio
O původu a pojmenování carpaccia je kupodivu jen jeden příběh. Možná i proto, že pochoutka z tence nakrájeného syrového hovězího masa přelitá jemnou majonézou je poměrná „nová“.
Zasloužil se o ni benátský restauratér Giuseppe Cipriani. Ve své restauraci Harry's Bar vytvořil Cipriani carpaccio z hovězího masa pro hraběnku Amalii Nani Mocenigo, které lékař doporučil, aby se vyhýbala vařeným masům.
Název pokrm dostal po renesančním benátském malíři Vittore Carpacciovi, který často používal kontrast červené a bílé barvy. To se prý Ciprianimu vybavilo, když přemýšlel, jak toto jídlo pojmenuje.
Mohlo by vás zajímat
Waldorfský salát
Salát Waldorf je jednoduše velmi pravděpodobně pojmenován po newyorském hotelu Waldorf, kde jej na konci 19. století poprvé připravil vrchní číšník, švýcarský přistěhovalec Oscar Tschirky.
Jiný příběh vypráví, že šlo o kolektivní nápad kuchařů, kteří vytvářeli obědové recepty ve 20. letech 20. století. Vzhledem k tomu, že salát z řapíkatého celeru, vlašských ořechů a hroznového vína s majonézovým dresinkem se objevil v kuchařce už roku 1896, zřejmě platí první alternativa.
Mohlo by vás zajímat
Crêpe Suzette
Britský král Eduard VII. měl zřejmě slabost pro ženy neurozeného původu. Kvůli Wallis Simpsonové se vzdal trůnu po necelém roce panování. V době, kdy byl teprve následníkem trůnu a cestoval po Evropě, charismatický muž a tehdejší celebrita, proslul románky s různými ženami. S velice hezkou dívkou jménem Suzette někdy koncem 20. let povečeřel v restauraci Café de Paris v Monte Carlu.
Nervóznímu kuchařskému učni při přípravě palačinek začal hořet pomerančový likér v omáčce, kterou se měly polévat palačinky. Nezbylo nic jiného, že předstírat, že flambování je novou součástí dezertu. A pohotový kuchtík tvrdil, že dezert je pojmenovaný po princi Crêpes Princess. Eduarda dezert uchvátil a vyslovil přání, aby byl pojmenován po jeho společnici Suzette - Crêpes Suzette.
Malá poznámka na závěr: Nervózní kuchtík se jmenoval Henri Charpentier a později se stal osobním kuchařem amerického průmyslníka a bankéře Geoge Rockefellera.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit klasické francouzské palačinky.
Zdroje informací:
emsa.com: Wie berühmte Speisen zu ihrem Namen kamen
toscanaslc.com: Crazy about Carpaccio
stejkybejky.cz Steak Chateaubriand
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý grilovaný hovězí steak? Rozhoduje výběr masa, rychlé zatáhnutí a odpočinek pod alobalem
Upečte si maso v kabátku neboli filet Wellington: Víte, co tuto specialitu spojuje s bitvou u Waterloo?
Večeře jako v luxusní restauraci: Steak Chateaubriand býval symbolem rozmařilosti! Troufnete si na jeho přípravu?
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající carpaccio z hub: To hříbkové podle původního italského receptu je originálním předkrmem
Co takhle dát si steak z 3D tiskárny? Vegetariánské tištěné „maso“ má obohatit jídelníček už v příštím roce
Rajčatový salát jako čerstvý i v zimě: Stačí ho jednoduše zavařit, postup je snadný, salát skvěle chutná a vydrží několik měsíců