Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrníčkové koblihy: Dozlatova usmažené nadýchané koblihy s pořádnou porcí marmelády chutnají božsky
Zdroj: Toprecepty, kobli1974

Lahodné smažené koblihy si nemusíme dávat jen o masopustu. Usmažte si hrníčkové koblihy z nadýchaného kynutého těsta, naplňte je džemem a posypejte moučkovým cukrem. Není to těžké.

Proč se dává do koblih rum

Které koblihy jsou ty nejlepší? Rozhodně ty čerstvé a krásně usmažené. Uvnitř nesmí chybět pořádná dávka náplně. Koblihy se nejčastěji připravují z kynutého těsta, dají se přichystat i z nekynutého, odpalovaného nebo tvarohového těsta. Na náš jídelní stůl patří, i když to rozhodně nemusí být každý den. Kromě mouky, kvásku a dalších ingrediencí tyto nadýchané dobroty obsahují i rum.

Důvodem přidávání tohoto voňavého nápoje je skutečnost, že díky němu pak koblihy nepojmou tolik tuku ze smažení. Přispívá vlastně tak k přijatelnější podobě smaženého jídla pro náš organismus. A krásně voní.

Jak naplnit koblihy

Než budeme plnit koblihy, musíme se rozhodnout, kdy je budeme plnit. Jestli při tvarování těsta, nebo až po smažení. Nabízí se tři varianty plnění. 

  1. Plnění koblih vykrajováním koleček: Na pomoučený vál dáme nakynuté těsto a vyválíme ho na výšku asi 1 cm. Kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka. Na jedno kolečko budeme dávat doprostřed lžičkou trochu džemu a druhým kolečkem to první přiklopíme. Okraje přitiskneme. Koblihy musí být správně uzavřené, aby džem nevytékal a nepřipaloval se. Necháme dokynout a smažíme.
  2. Plnění koblih balením do ranečku: Rozválený plát těsta rozkrájíme radýlkem na čtverečky, do středu každého vložíme kopeček džemu a čtverečky zabalíme do ranečku. Položíme spojem dolů.
  3. Plnění usmažených koblih: Na tuto variantu používáme řidší nebo horkou vodou naředěnou marmeládu. Dáme ji do cukrářského sáčku s dlouhou koblihovou špičkou. Každou koblihu ze strany napíchneme a vstříkneme trochu marmelády.

Jak smažit koblihy

Koblihy je potřeba smažit v pořádné dávce tuku, aby mohly plavat. Jako tuk můžeme využít řepkový/slunečnicový olej, ale můžeme k němu přidat i trochu sádla. Potřebujeme hlubší kastrol, dáme do něj tuk a rozehřejeme ho na 160-175 °C. Bez teploměru poznáme správnou teplotu vhozením kousku těsta do tuku. Jestliže se hned začne smažit, je teplota správná. Pokud ihned zčervená, je teplota moc vysoká a musíme chvíli počkat, až se sníží.

Nakynuté koblihy opatrně oklepeme od mouky a dáváme je do tuku vrchní částí. Hrnec zakryjeme poklicí, aby pára mohla působit na těsto. Při odklápění poklice je třeba opatrnost, vysrážená pára je skutečně hodně horká a prskající horký tuk nás může zranit.

Nazlátlou koblihu otočíme na druhou stranu a dosmažíme z druhé strany bez pokličky. Usmažené koblihy odkládáme talíř s ubrouskem, aby se mohl odsát přebytečný tuk. Hotové koblihy pocukrujeme nebo obalíme v cukru.

Hrníčkové

Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…

Jak na hrníčkové koblihy

Na jednu dávku potřebujete: 1 hrnek vlažné vody, 2 žloutky, 3 lžíce cukru, 50 g másla, 3,5 hrnku hladké mouky, 2 lžíce rumu, 1 kostku droždí, 1 vanilkový cukr, špetku soli, marmeládu na plnění, tuk na smažení a cukr na posypání.

Jak na to? V hrnku vlažné vody rozpusťte cukr a přidejte nadrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.

Do mísy nasypte ostatní suroviny a vlijte kvásek. Vypracujte těsto, které nechte na teplém místě vykynout. Potom vyválejte asi 1 cm silnou placku, z které vykrajujte sklenicí kolečka. Na jedno kolečko dejte marmeládu a druhým ho přikryjte. Okraje pořádně zmáčkněte, aby náplň nevytekla.

Nechte chvíli odpočinout, a poté ve větším množství oleje koblihy smažte po obou stranách dozlatova, pocukrujte je a podávejte.

Náš tip: Usmažte si rychlé a jednoduché koblihy podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku