Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výlovy rybníků jsou jednou z tradičních podzimních akcí, kterou se vyplatí aspoň jednou zažít. Konají se po celé České republice, některé ale nejsou určené veřejnosti. Na těch, které jsou, však můžete ochutnat spoustu rybích dobrot a užít si tak víkend dvojnásobně. Zmapovali jsme pro vás, kam zajet i co se tam nabízí.

Výlov - tradiční podzimní akce

Výlovy rybníků patří k podzimu stejně jako vinobraní nebo posvícení. Obvykle začínají v první polovině října, probíhají ale až do listopadu. Výlovy lákají nejen na čerstvé ryby, které si tu obvykle můžete koupit, ale také na unikátní atmosféru rybníků zahalených v mlze, z nichž rybáři vytahují v brzkých ranních hodinách sítě plné kapříků a dalších ryb. Navíc na spoustě míst jsou výlovy doplněné doprovodným programem lákajícím hlavně na rybí speciality

Pro kapra nejen na Třeboňsko

Chovných rybníků, jejichž výlovy se na podzim konají, je u nás spousta. Mnoho akcí probíhá samozřejmě v nejslavnější rybníkářské oblasti na Třeboňsku, kouzlo výlovů si ale můžete užít i v jiných koutech naší vlasti. Jen se připravte, že si budete muset přivstat, rybáři roztahují sítě již brzy ráno a někde se již po sedmé hodině ranní kádě plní rybami.

Ale ani to, že nejste ranní ptáče, neznamená, že byste o výlovy měli přijít. Programy na hrázi rybníků totiž obvykle pokračují až do odpoledních hodin. A kam a kdy je tedy možné si ještě během následujících dnů zajet?

Jihočeský kraj

Olšina – dne 26. 10. 2024 se od 8 do 16 hodin bude konat výlov nejvýše položeného rybníka u nás v Polné na Šumavě. Budete si tu moci koupit čerstvé ryby přímo na hrázi, těšit se můžete i na bohatý doprovodný program. Více na Jiznicechy.cz

Munický rybník – výlov rybníka u Hluboké nad Vltavou je součástí tradičních rybářských slavností, které se konají v termínu 27.-29. 10. 2024. Hlavní program proběhne 28. 10. 2024. Hlavní zátah se uskuteční v sedm hodin, pak následuje hudební program, návštěvníci se navíc mohou těšit na schwarzenberský rybí salát. Po celý den se budou na hrázi konat trhy. Více na Jiznicechy.cz

Labuť – společnost Blatenská ryba pořádá od úterý do čtvrtka (29.-31. 10. 2024) jeden z nejkrásnějších výlovů na Blatensku. Součástí výlovu rybníka v obci Myštice v jižních Čechách bude samozřejmě prodej čerstvých ryb a ochutnávka rybích specialit. Více na Piseckem.cz.

Záblatský rybník – tento rybník na Třeboňsku se nachází na kraji obce Záblatí u Lomnice nad Lužnicí. Výlov, které se koná 11.-14. 11. 2024, tu začne každý den v sedm ráno. Více na Trebon.rybarstvi.cz.

Velký Tisý - výlov druhého rybníka rovněž kousek od Lomnice nad Lužnicí spadajícího pod Rybářství Třeboň se bude konat až ke konci listopadu (od 18. do 21. 11. 2024). Více na Trebon.rybarstvi.cz.

Západočeský kraj

Amerika u Františkových Lázní – výlov začne v neděli 27. 10. 2024 v 8,30 a skončí v pondělí 28. 10. 2024 ve 14 hodin. Zajet si sem můžete pro živé kapry, amury a štiky a také na ochutnávku rybích dobrot, hlavně vyhlášených uzených ryb. Více na Rybarstviml.cz.

Regent – výlov druhého rybníka spadajícího pod Rybářství Mariánské Lázně, tentokrát v Chodové Plané, bude také trvat dva dny, a to ve čtvrtek 7. 11. 2024 od  8,30 do 16,00 a v pátek 8. 11. 2024 od 8,30 do 13,00. Více na Rybarstviml.cz.

Betlém – poslední výlov bude Rybářství Mariánské Lázně pořádat 9. 11. 2024 u města Teplá. I zde bude připraven prodej živých ryb přímo z rybníka, prodej uzených ryb a občerstvení. Více na Rybarstviml.cz.

Východní Čechy

Datlík – tento rybník je třetím z rybníků na toku potoku Biřička u Hradce Králové. Výlov začne 26. 10. 2024 v 8 hodin, ryby bude možné koupit přímo na hrázi od 9 do 12,30 hodin. Více na Hradeckralove.org.

Bohdanečský rybník – přímo na státní svátek 28. 10. 2024 od 7,30 do 15,00 se bude konat výlov rybníka u Lázní Bohdaneč. Na hrázi se budou prodávat živé ryby - kapr, amur, štika, sumec, lín, bílá ryba a další. Pod hrází bude možné ochutnat populárního uzeného Pernštejnského kapra, ale i kapří paštiky, klobásy z kapra, rybí pečenáče a další rybí speciality. Více na Rybnicnihospodarstvi.cz.

Výskyt – výlov druhého z Hradeckých rybníků bude probíhat stejně jako výlov rybníka Datlík. I zde bude možné si 9. 11. 2024 koupit čerstvého hradeckého kapra. Připraveno bude i občerstvení. Více na Hradeckralove.org.

Vysočina

Štěpnický rybník – akci pořádá 26. 10. 2024 místní rybářství Nechvátal a začíná v 8 hodin. Připraven je prodej živých ryb, které vám na přání vykuchají a rozporcují. Kromě toho ochutnáte smaženého i uzeného kapra a pstruha, rybí škvarky nebo rybí polévku. Více na Rybarstvi-nechvatal.cz.

Kovárna – výlov rybníka ve Sněžném na Vysočině organizuje 26. 10. 2024 Myslivecký spolek Sněžné. Kromě řízků a karbanátků z ryb tu tedy budou servírovat i třeba zvěřinový guláš. Více na Vysocina.eu

Nové Veselí – výlov Veseleckého rybníka u Žďáru nad Sázavou probíhá v sobotu 9. 11. 2024 od osmi ráno, 10. listopadu 2024 se však koná ještě dolovek. Těšit se můžete na prodej ryb, uzenou rybu z Rybárny Kinský, rybí polévku a další speciality. Více na Noveveseli.cz.

Jihomoravský kraj

Vrkoč - výlov tohoto rybníka, který je druhým největším rybníkem v soustavě Pohořelických rybníků a nachází se u obce Ivaň, probíhá 26.-28. 10. 2024. Vyrazit sem můžete pro vynikajícího Pohořelického kapra, který má chráněné označení původu. Více na Rybnikarstvipohorelice.cz.

Olšovec – během výlovu rybníka v Jedovnicích nedaleko Brna ve dnech 2.11. - 3. 11. 2024 bude možné sledovat práci rybářů přímo z bašty. Koupit si tu budete moci místního Jedovnického kapra, na hrázi se budou prodávat živé ryby - amur, tolstolobik či plotice. Více na Olsovec.cz.

Olomoucký kraj

Velká Choryně – slavnostní výlov rybníka v Hustopečích nad Bečvou v režii Rybářství Haška potěší hlavně spáče, začíná až v 9 hodin, a to ve dnech 26.10. -27. 10. 2024. Prodej živých ryb a rybích specialit ani zde nesmí chybět. Více na Rybarstvihaska.cz.

Moravskoslezský kraj

Bartošovický dolní rybník – výlov rybníka v Bartošovicích v Moravskoslezském kraji je součástí Podzimních pooderských rybářských slavností a koná se 26. 10. 2024. V rámci doprovodného programu se můžete podívat na ryby, které byly z rybníku vyloveny. Připraveny budou i rybí speciality. Více na Bartosovice.cz. 

Na fotografie z výlovů z předchozích let se můžete podívat v naší fotogalerii

Fotogalerie - Výlov rybníků 2023

Ukázat 9 fotografií

Náš tip: Vyhlášené třeboňské kapří hranolky snadno připravíte i podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku