V soutěži Česká Chuťovka zabodovaly houbové knedlíky, sváteční borůvkový koláč i vánočka ze známého obchodu
4. 11. 2024 Rozhovory a reportáže
Kvalita a chuť potravin je stále větším tématem. I proto se již 16. rokem konají soutěže Dětská Chuťovka a Česká Chuťovka, které oceňují potraviny, jež jsou vyrobeny poctivě a kvalitně. Toprecepty.cz byly letos mediálním partnerem akce a šéfredaktorka magazínu Šárka Adámková zasedla v novinářské porotě, proto jsme nemohli na místě chybět.
Ocenění za dobrou práci
Ocenění kvalitních potravin není nikdy dost. Proto i Česká Chuťovka a Dětská Chuťovka pomáhají českému spotřebiteli vyznat se v produktech, které skutečně splňují vysoké nároky a skvěle chutnají.
Letos už po 16. byly v Národním zemědělském muzeu zveřejněny nejlepší české potravinářské výrobky v celkem 10 kategoriích v rámci soutěže Česká Chuťovka, zároveň byly vyhlášeny i nejlepší české výrobky v soutěži Dětská chuťovka. Byli jsme na místě a víme, které produkty zabodovaly.
Mohlo by vás zajímat
Nahlédnutí do zákulisí
Na letošní předávání, které proběhlo v Národním zemědělském muzeu za přítomnosti ministra zemědělství Marka Výborného, pod jehož záštitou patnáctý ročník soutěže proběhl, jsme vyrazili s velkým očekáváním.
Nejen, že šéfredaktorka magazínu webu Toprecepty.cz Šárka Adámková usedla do novinářské poroty, a tak jsme měli informace o hodnocených výrobcích přímo „z první ruky“, ale zároveň jsme mohli zmapovat, jaká konkurence se o prestižní tituly utkává. Novinářská porota přitom neměla jednoduchou roli.
Mezi dvanácti produkty, které musela ochutnat a zhodnotit, nakonec porota vybrala tlačenku výběrovou z uherskobrodské rodinné firmy VOMA, Koláč sváteční – borůvkový z pekařské výroby Globus a Dezert do misky Schwarzwald z Jizerských pekáren.
Malí umí konkurovat gigantům
A jak dopadlo celkové hodnocení? Nutno připomenout, že v jednotlivých kategoriích není určeno žádné pořadí, jen jsou jmenovány konkrétní výrobky, které dosáhly skvělého hodnocení. Velikost či známost firmy ale nehraje roli.
Mezi giganty, jako jsou Kostelecké uzeniny, Olma, Globus, Kaufland či Albert, se tak dokázali dostat i malí podnikatelé (například Knedlíky Láznička).
A kdo zabodoval celkově? Kompletní přehled všech oceněných produktů najdete na stránkách České chuťovky. My namátkou vybereme některé z nich.
Ve více kategoriích zabodoval například řetězec Globus. Ocenění získaly špekáčky Globus, sváteční borůvkový koláč také, chléb podmáslový či máslová vánočka De Luxe. Na vyhlašování jsme měli možnost ochutnat koláč i vánočku a za obojí můžeme dát "ruku do ohně".
Více úspěchů zaznamenal i Kaufland. Konkrétně odborníci ocenili například okurky ve sladkokyselém nálevu K-jarmark nebo jogurtové mléko K-jarmark.
Pozadu nezůstala ani Billa s českým máslem, které má díky obsahu 84 % mléčného tuku výtečnou chuť.
Titul Rytíř české chuti získal Jaroslav Janoušek, který celý svůj profesní život zasvětil oboru zpracování masa. Pod jeho vedením se provozy v Plané nad Lužnicí a Kostelci staly synonymem kvality a inovace ve výrobě masných produktů.
Příkladem úspěchu mezi menšími výrobci je třeba firma Knedlíky Láznička, která si pro ocenění Česká chuťovka chodí pravidelně. Nejinak tomu bylo i letos, kdy šéfkuchař Petr Kosiner nabídl dva druhy perfektních knedlíků. Sladké s kokosem a malinami a slané s vynikající smetanovou houbovou omáčkou.
U prvně jmenovaných pro Toprecepty.cz popsal, v čem spočívá jejich kouzlo. „Jde o tvarohový knedlík, který je obalený v kokosu a uvnitř je višeň, tři měsíce naložená v 60 % 15 letém rumu. Ke knedlíku dáváme půl hodiny dělaný rozvar, který je z višní, k němu přidáváme višňový džem z 80 procent ovoce a je to zalité rumem, z višní, jenž zbyly z knedlíků,“ vysvětlil sympatický šéfkuchař.
Zajímavé odpoledne
Příjemné odpoledne, spojené s oceňováním výrobců kvalitních a chuťově zajímavých potravin, mezi kterými jasně dominovaly uzeniny, ať už klobásy či párky, moderovala zkušená dvojice Marie Retková a Jakub Bažant.
Hudební osvěžení nabídla legenda české scény Felix Slováček. Ten přiznal, že k dobrému jídlu má velmi kladný vztah. „Bývalo to tak, že jsem snědl, co jsem viděl, ale to už se postupem věku trochu změnilo. Přesto si rád pochutnám, ale musím přiznat, že sám si neuvařím vůbec nic,“ řekl pro Toprecepty.cz známý klarinetista.
Kteří odborníci hodnotili
Hodnotitelskou komisi, složenou z renomovaných potravinářských odborníků, doplňuje i Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, která převzala odbornou garanci. Odbornými patrony soutěže jsou rektor VŠCHT prof. Ing. Milan Pospíšil, CSc. a děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.
Značku Dětská Chuťovka již počtrnácté udělovala dětská porota, složená z členů Dětské tiskové agentury, studentů 1. ročníku střední potravinářské školy Podskalská a žáků ZŠ Londýnská v Praze 2. Pouze výrobky s touto značkou se mohou pyšnit tím, že si ji vysloužily v senzorickém testování přímo dětmi a věrně tak odrážejí jejich specifické chutě.
Jak to na vyhlašování vítězů České Chuťovky a Dětské Chuťovky vypadalo, se můžete podívat do naší fotogalerie:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na nejlepší pečené kuře podle Zdeňka Pohlreicha: Maso nikdy neomývejte a pečte je vždy ze dvou stran, radí šéfkuchař
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
V soutěži Česká Chuťovka zabodovaly houbové knedlíky, sváteční borůvkový koláč i vánočka ze známého obchodu
Jakou mouku dát do kynutých buchet: Cukrář Maršálek radí, která je nejlepší a proč je někdy nutné přidat do těsta tekutinu
Dětská chuťovka aneb Reportáž z místa, kde o tom, co je v jídle dobré, rozhodují jenom děti