Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hit internetu: Dubajská čokoláda dobyla sociální sítě. Přináší nádech exotiky a křupavost zalitou v čokoládě
Zdroj: se souhlasem Pavly Kutnerové Sari

Už jste někdy slyšeli o dubajské čokoládě? V zahraničí se stala neskutečně populární a postupně se dostává i k nám. Všichni milovníci čokolády a hlavně čokoládových tyčinek ji naprosto zbožňují. Pokud vás tedy podobné vychytávky lákají, je nejvyšší čas ji vyzkoušet. 

Čokoládová cukrovinka z Dubaje

Dubajská čokoláda není jen tak obyčejná čokoláda. Na sociální síti TikTok se objevila poměrně nedávno a hned se stala virálem – oblíbeným receptem sdíleným napříč internetem. Inspirací pro vznik tohoto receptu byla ovšem původně cukrovinka s názvem Can’t Get Knafeh of It z dubajské čokoládovny Fix Dessert Chocolatier. Vzhledem k její oblíbenosti ji začali vyrábět i další cukráři po celém světě a postupně vznikl i recept na její domácí obdobu, který se stal na internetu hitem. 

Křupavé nudličkové těsto

Na první pohled vypadá dubajská čokoláda neboli dubai chocolate jako obyčejná čokoláda. Když ji ale rozlomíte, čeká na vás překvapení. Uvnitř se totiž ukrývá speciální křupavá náplň netradiční zelené barvy, kterou jí dodávají pistácie
Vzhledem k tomu, že jde o pochoutku s orientálním nádechem, i suroviny na její přípravu jsou lehce exotické, ovšem ne až tak, že byste je u nás nesehnali.

Asi největší problém můžete mít s kataifi, které jsou v moučníku stěžejní a dodávají mu jeho křupavost. Tyto tenoučké krátké nudličky z mouky a vody jsou základem oblíbeného stejnojmenného řeckého moučníku. V jeho případě se nudličky vytvarují do podoby válečků s ořechovou náplní uprostřed, které se upečou a pak zalijí velmi sladkým sirupem, díky němuž vznikne neskutečně sladký ale vynikající dezert

Pistácie a tahini navíc

I když je kataifi trochu exotická surovina, dá se sehnat i u nás, a to třeba v řeckých obchodech nebo i na internetu (např. na Greekmarket.cz za 139 Kč). Další nezbytnou surovinu tahini seženete i v mnoha běžných supermarketech, trochu speciální je ještě poslední ingredience – pistáciová pasta neboli krém či máslo.

Ta se dá sehnat již běžně v různých obchodech s oříšky (jako jsou třeba Grizly.cz, Svetplodu.cz nebo Ochutnejorech.cz). Je sice trochu dražší (300 g stojí kolem 300 Kč), dá se ale případně nahradit jiným ořechovým máslem, jen pak dezert nebude mít po rozlomení tak zajímavou zelenou barvu

Jak udělat dubajskou čokoládu

Pokud jste tedy podlehli trendu dubajské čokolády, snadno si ji můžete vyrobit doma podle následujícího receptu. Jak na to?  

Budete potřebovat: 150 g kataifi těsta, nakrájeného a odděleného, 60 g másla, 360 g pistáciové pasty, 20 g sezamové pasty tahini, špetku soli, 500 g hořké nebo mléčné čokolády.

  1. Nejprve připravte náplň kataifi ve velké pánvi s vysokým okrajem. V ní rozpusťte máslo, přidejte rozlámané těsto kataifi a dobře ho opečte dozlatova a dokřupava, asi 10 minut. Ve velké míse smíchejte pistáciovou pastu, tahini a sůl a poté přidejte kataifi.
  2. Hořkou nebo mléčnou čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo v misce ve vodní lázni dohladka. Připravte si silikonové formy na čokoládu nebo nějaké jiné silikonové formy či obdélníkovou chlebíčkovou formu. Lžící do ní nalijte čokoládu tak, aby pokrývala v tenké vrstvě dno a boky formy, přebytečnou čokoládu slijte. Nechte ztuhnout v lednici.
  3. Na čokoládu naneste směs kataifi a uhlaďte ji stěrkou. Tu pak přelijte zbývající čokoládou a opět uhlaďte. Nechte zcela ztuhnout a nakonec čokoládu vyjměte z formy. Pokud byste chtěli, můžete předem do formiček ozdobně nalít bílou či barevnou čokoládu nebo do nich nasypat nasekané oříšky či mrazem sušené ovoce. Čokoláda bude vypadat po vyklopení efektněji. 

Zdroje informací: 
Today.com: Why the viral Dubai chocolate bar is all over TikTok
Notquitenigella.com: How To Make The Viral Dubai Chocolate
Mygreekdish.com: Homemade kataifi recipe

Náš tip: Máte-li rádi čokoládové dobroty, můžete si udělat třeba i tento nepečený čokoládový koláč podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku