Smažený celer v trojobalu: Křupavé plátky zeleniny jsou skvělé s tatarkou, chuť dodá i ingredience přidaná před obalovaním
30. 10. 2024 Vaření
Smažená jídla a la řízek u nás patří k těm oblíbeným. Když si chceme dát bezmasé „řízky“, máme několik možností, nemusí to být pokaždé jen sýr. Jednou z variant je smažený celer v trojobalu.
Smažené řízky pro vegetariány
Řízky nemusí vůbec být z masa (vepřové, telecí, kuřecí, krůtí), výbornou variantou je nejen sýr, houby, ale také zelenina. Teď na podzim si třeba můžeme přichystat smažený celer. Určitě bude chutnat i těm, kteří příliš nemají v oblibě typickou chuť celeru.
Mohlo by vás zajímat
Jak dlouho vařit celer před smažením
Před smažením je třeba celer připravit. Omyjeme ho, oloupeme, vyřízneme nepotřebné části a nakrájíme ho asi na 1 cm silné plátky. Do většího hrnce nalijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Vložíme celerové plátky a vaříme zhruba 10 minut, dokud nebudou poloměkké. Pak slijeme vodu a celer necháme okapat.
Smažená jídla bývají chuťově úžasná, až návyková. Nemálo lidí jim proto propadne. Jenže to má svoje rizika. Dobroty v těstíčkách, trojobalech, smažené hranolky a další pokrmy, připravené v horké…
Jak na smažený celer v trojobalu
Na smažený celer potřebujete: celer, sůl a citronovou šťávu. Trojobal: hladká mouka, vejce, trocha piva a strouhanka. Dále: olej na smažení.
Jak na to? Oloupaný celer nakrájejte na 10-15 mm silné plátky a v osolené vodě je uvařte do poloměkka. Plátky rozložte na talíř, lehce pokapejte citronovou šťávou, a pokud je třeba, trochu přisolte. Celerové plátky obalte v klasickém trojobalu (mouka, pak osolené vejce, rozšlehané s trochou piva a nakonec strouhanka) a v rozehřátém oleji z obou stran usmažte. Podávejte s tatarskou omáčkou a vařenými brambory.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit tatarskou omáčku
Tatarka vůbec nepochází od Tatarů, jak napovídá název, ale stejně jako majonéza z Francie. U nás tatarskou omáčku milujeme. Dáváme si ji s oblibou ke smaženým jídlům, víte ale, jak si ji připravit doma?
Základem je hustá majonéza, nesmí chybět ocet (estragonový nebo vinný bílý), plnotučná hořčice, bílý pepř, sůl, worcesterová omáčka a zelenina (cibule, petrželová nať a sterilované okurky). Můžeme přidat kapary, případně ančovičky. Vše nasekáme najemno. Pokud máme raději nasládlejší variantu, přisladíme omáčku malým množstvím moučkového cukru. Omáčka nesmí téct, má být hustá tak, aby se v ní dala namáčet jednotlivá sousta.
Náš tip: Pokud byste raději k celeru přidali i maso, připravte si podle následujícího video receptu smažený sekaný řízek s celerem
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Někdo to rád kyselé: Vinný ocet se hodí do marinád i marmelád, jablečný do salátu
Lahůdkové droždí dodá smaženému celeru jedinečnou chuť a křupavost. Na strouhanku už zapomenete
Worcestrová omáčka vznikla omylem jako zapomenutá surovina ve sklepě. Dnes skvěle dochutí maso a pomůže i při kocovině
Přečtěte si Zobrazit více
Celerové karbanátky se šunkou a uzeným sýrem: Skvěle chutnají s bramborovou kaší, ale i studené ke svačince
Tatarská omáčka má zřejmě bulharský původ. Víte, která bylinka v ní správně nemá chybět?
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!