Bábovka ze zakysané smetany s vůní skořice: Krásně vláčný lahodný moučník připravíte bez odvažování
30. 10. 2024 Vaření
Bábovka je jedním z nejoblíbenějších moučníků u nás. Kromě jiného je symbolem rodinné pohody a příjemné atmosféry při posezení u kávy. A snad každá domácnost má své osvědčené recepty na dokonalou bábovku.
Nejlepší bábovka
Když řekneme, že je nějaká bábovka nejlepší, většinou si pod tím představujeme, že bude výborná, vláčná a půjde dobře vyklopit z formy. Každá hospodyňka má nejspíš tu svou osvědčenou bábovku, se kterou sklidí spoustu pochvaly od rodiny i od návštěvy. Níže v článku pro vás máme recept na lahodnou bábovku ze zakysané smetany provoněnou skořicí, která je navíc hrníčková, takže ji připravíme snadno bez odvažování.
Mohlo by vás zajímat
Co přidat do bábovky, aby byla vláčná?
Po vláčné bábovce toužíme, když si ji chceme upéct, pokud nedáváme přednost sušším variantám. Co do ní dát, abychom krásně vláčné konzistence dosáhli? Můžeme zvolit nastrouhané jablko. Další osvědčenou možností je třeba kefír, jogurt, zakysaná smetana, tvaroh, případně šlehačka.
Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…
Jak na bábovku ze zakysané smetany s vůní skořice
Na tuto bábovku budete potřebovat: 3 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, 1 zakysanou smetanu (může být 200g 15% tuku), 1 hrnek mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, rozinky, oříšky, skořice, 1 jablko, tuk na vymazání formy a hrubou mouku na vysypání.
Jak na to? Troubu předehřejte na 170 °C. Vejce rozklepněte do mísy a ušlehejte je spolu s cukrem do pěny, přilijte olej, zakysanou smetanu a vymíchejte směs. Pak přilijte hrnek mléka.
Když vznikne hladká hmota, postupně začněte přidávat mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto není ani řídké, ani husté. Pro zpestření přidejte do směsi jedno celé najemno nastrouhané jablko. Dochuťte skořicí či rozinkami a nasekanými oříšky. Těsto nalijte do tukem a hrubou moukou vysypané formy na bábovku.
Formu dejte do trouby a pečte zhruba 50 minut. Tento čas je pouze orientační. Propečenost bábovky vyzkoušejte vpichem špejle, pokud je suchá, máte upečeno. Po upečení chvilku ponechte trochu bábovku vystydnout, pak ji z formy vyklopte a nechte úplně vychladnout.
Náš tip: Výbornou variantou je také bábovka z podmáslí. Připravte si ji podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Co použít místo drahého másla? Vyzkoušejte sádlo, margarín nebo třeba obyčejný jogurt
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Amatérská kuchařka Milada z Ostravy navařila, popsala a nafotila už neskutečných 2336 receptů a hodlá pokořit jeden milník