Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí na houbách podle ČSN: Šťavnatá  česká klasika s úžasnou houbovou chutí a vůní je nejlepší z čerstvých hub
Zdroj: Toprecepty

Máte doma stále dostatek hub a už nevíte, co s nimi? Pokud si potrpíte na maso, je nejjednodušší je dát do oblíbeného pokrmu českých restaurací a jídelen známého jako hovězí dušené na houbách. Stačí jen přidat vařenou rýži nebo knedlík a máte ihned pokrm, který můžete servírovat i v rámci nedělního oběda. 

Nejlepší pokrmy z hub

Hovězí na houbách je jedním z klasických receptů české kuchyně, jehož předností je poměrně snadná příprava. Sestává se z plátků hovězího masa podušených na houbách tak dlouho, až je maso přímo úžasně šťavnaté.

Pokrm je vedle smaženice, různých houbových polévek a smetanové houbové omáčky jedním z receptů spjatých s houbařskou sezonou. Jde totiž o jednoduchou možnost, jak snadno zpracovat určité množství hub, uspokojit přitom i milovníky masa a ještě vytvořit jídlo, které obstojí i jako hlavní chod. 

Jaké houby do omáčky?

Hovězí na houbách je nejlepší právě na čerstvých houbách, nejvhodnější jsou hřibovité houby, ale lze použít klidně i bedly, ryzce nebo třeba lišky. Ideál je houby nakombinovat. Nejlepší je použít houby čerstvé, ale v nouzi si vystačíte i s těmi sušenými. Pokud jste si ale přinesli houby z lesa, je tento pokrm na jejich úpravu ideální volbou.

Houby masu dodají příjemnou chuť a vůni a navíc hezky zahustí omáčku. Jediným úskalím pokrmu je o trochu delší doba přípravy, která je potřebná u hovězího masa. Pokud mu ale dopřejete dostatek času, odmění vás nádhernou šťavnatostí a měkkostí takovou, že se až skoro rozpadá. 

Nejlepší je z loupané plece

Právě maso je u pokrmu stěžejní, nejčastěji se používá hovězí zadní – roštěnec či kýta. Lze však použít i loupanou plec což je přední hovězí. Jde o maso, které se hodně podobá hovězímu zadnímu, hodí se k pomalému dušení, je krásně šťavnaté, křehké a nedá se téměř vysušit. Maso totiž obsahuje silnou šlachu, která je zdrojem tzv. kližkoviny. Ta vařením změkne, a navíc obohatí omáčku o lepší chuť a konzistenci. Proto se tak toto maso hodí právě k různým omáčkám. 

Aby bylo maso měkké a šťavnaté

Na přípravě hovězího na houbách nejsou žádné záludnosti. Maso jen stačí osmahnout na cibulce, pak vše zalít vodou či vývarem a dusit, dokud se maso téměř nerozpadá. Takové hovězí maso pak vyžaduje opravdu velmi dlouhé dušení – klidně mu dopřejte až tři hodiny, aby bylo dokonale měkké a šťavnaté. Případně je možné si vzít na pomoc i tlakový hrnec. V něm je příprava mnohem rychlejší. 

Hovězí na houbách podle normy

Půvab pokrmu spočívá samozřejmě i v ochucení. Většinou se přidává houbová klasika v podobě kmínu, dále pepře, tymiánu, rozmarýnu i majoránky. Chuti rovněž prospěje i česnek. Maso lze pro výraznější chuť opéct na sádle, pro intenzívnější houbovou chuť zkuste přidat i houbové koření

Pokud máte na tento pokrm nostalgické vzpomínky, můžete jej rovnou připravit podle Československé státní normy. Bude pak chutnat stejně jako v restauračních zařízeních dob minulých. Jak na to? 

Budete potřebovat: 1000 g hovězího masa předního, 150 g margarínu nebo másla, 200 g cibule, 30 g soli, 1 g pepře, 2 g kmínu, 1200 ml vody, 100 g hladké mouky, cca 200 g čerstvých hub nebo 15 g sušených hub. 

  1. Opláchnuté maso nakrájejte na kousky/plátky. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno, osmažte ji na tuku dorůžova a přidejte nakrájené maso. V základu je krátce osmahněte, okořeňte kmínem a pepřem, osolte, mírně podlijte vodou, přikryjte poklicí a duste do poloměkka. 
  2. Houby očistěte, nakrájejte na kousky, dejte do kastrůlku, podlijte trochou vody a poduste do měkka. Pokud máte sušené houby, předem je namočte a teprve pak poduste doměkka. 
  3. Pak šťávu pod masem vyduste na tuk, zaprašte hladkou mouku, za stálého míchání zasmažte, zalijte teplou vodou, případně přidejte vývar ze sušených hub, pokud je používáte, a maso duste doměkka. 
  4. Měkké maso přendejte do jiného kastrolu a omáčku na ně proceďte přes hustý cedník. Do hotové omáčky přidejte nakrájené předem podušené houby a krátce je znovu povařte. Hotový pokrm podávejte s houskovými knedlíky, vařenými brambory, dušenou rýží nebo těstovinami. 

Náš tip: Hovězí na houbách si můžete udělat i podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku