Hovězí na houbách podle ČSN: Šťavnatá česká klasika s úžasnou houbovou chutí a vůní je nejlepší z čerstvých hub
29. 10. 2024 Vaření
Máte doma stále dostatek hub a už nevíte, co s nimi? Pokud si potrpíte na maso, je nejjednodušší je dát do oblíbeného pokrmu českých restaurací a jídelen známého jako hovězí dušené na houbách. Stačí jen přidat vařenou rýži nebo knedlík a máte ihned pokrm, který můžete servírovat i v rámci nedělního oběda.
Nejlepší pokrmy z hub
Hovězí na houbách je jedním z klasických receptů české kuchyně, jehož předností je poměrně snadná příprava. Sestává se z plátků hovězího masa podušených na houbách tak dlouho, až je maso přímo úžasně šťavnaté.
Pokrm je vedle smaženice, různých houbových polévek a smetanové houbové omáčky jedním z receptů spjatých s houbařskou sezonou. Jde totiž o jednoduchou možnost, jak snadno zpracovat určité množství hub, uspokojit přitom i milovníky masa a ještě vytvořit jídlo, které obstojí i jako hlavní chod.
Mohlo by vás zajímat
Jaké houby do omáčky?
Hovězí na houbách je nejlepší právě na čerstvých houbách, nejvhodnější jsou hřibovité houby, ale lze použít klidně i bedly, ryzce nebo třeba lišky. Ideál je houby nakombinovat. Nejlepší je použít houby čerstvé, ale v nouzi si vystačíte i s těmi sušenými. Pokud jste si ale přinesli houby z lesa, je tento pokrm na jejich úpravu ideální volbou.
Houby masu dodají příjemnou chuť a vůni a navíc hezky zahustí omáčku. Jediným úskalím pokrmu je o trochu delší doba přípravy, která je potřebná u hovězího masa. Pokud mu ale dopřejete dostatek času, odmění vás nádhernou šťavnatostí a měkkostí takovou, že se až skoro rozpadá.
Nejlepší je z loupané plece
Právě maso je u pokrmu stěžejní, nejčastěji se používá hovězí zadní – roštěnec či kýta. Lze však použít i loupanou plec což je přední hovězí. Jde o maso, které se hodně podobá hovězímu zadnímu, hodí se k pomalému dušení, je krásně šťavnaté, křehké a nedá se téměř vysušit. Maso totiž obsahuje silnou šlachu, která je zdrojem tzv. kližkoviny. Ta vařením změkne, a navíc obohatí omáčku o lepší chuť a konzistenci. Proto se tak toto maso hodí právě k různým omáčkám.
Aby bylo maso měkké a šťavnaté
Na přípravě hovězího na houbách nejsou žádné záludnosti. Maso jen stačí osmahnout na cibulce, pak vše zalít vodou či vývarem a dusit, dokud se maso téměř nerozpadá. Takové hovězí maso pak vyžaduje opravdu velmi dlouhé dušení – klidně mu dopřejte až tři hodiny, aby bylo dokonale měkké a šťavnaté. Případně je možné si vzít na pomoc i tlakový hrnec. V něm je příprava mnohem rychlejší.
Hovězí na houbách podle normy
Půvab pokrmu spočívá samozřejmě i v ochucení. Většinou se přidává houbová klasika v podobě kmínu, dále pepře, tymiánu, rozmarýnu i majoránky. Chuti rovněž prospěje i česnek. Maso lze pro výraznější chuť opéct na sádle, pro intenzívnější houbovou chuť zkuste přidat i houbové koření.
Pokud máte na tento pokrm nostalgické vzpomínky, můžete jej rovnou připravit podle Československé státní normy. Bude pak chutnat stejně jako v restauračních zařízeních dob minulých. Jak na to?
Budete potřebovat: 1000 g hovězího masa předního, 150 g margarínu nebo másla, 200 g cibule, 30 g soli, 1 g pepře, 2 g kmínu, 1200 ml vody, 100 g hladké mouky, cca 200 g čerstvých hub nebo 15 g sušených hub.
- Opláchnuté maso nakrájejte na kousky/plátky. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno, osmažte ji na tuku dorůžova a přidejte nakrájené maso. V základu je krátce osmahněte, okořeňte kmínem a pepřem, osolte, mírně podlijte vodou, přikryjte poklicí a duste do poloměkka.
- Houby očistěte, nakrájejte na kousky, dejte do kastrůlku, podlijte trochou vody a poduste do měkka. Pokud máte sušené houby, předem je namočte a teprve pak poduste doměkka.
- Pak šťávu pod masem vyduste na tuk, zaprašte hladkou mouku, za stálého míchání zasmažte, zalijte teplou vodou, případně přidejte vývar ze sušených hub, pokud je používáte, a maso duste doměkka.
- Měkké maso přendejte do jiného kastrolu a omáčku na ně proceďte přes hustý cedník. Do hotové omáčky přidejte nakrájené předem podušené houby a krátce je znovu povařte. Hotový pokrm podávejte s houskovými knedlíky, vařenými brambory, dušenou rýží nebo těstovinami.
Náš tip: Hovězí na houbách si můžete udělat i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cikánská hovězí pečeně: Šťavnaté masíčko protažené slaninou skvěle doplní lahodná lehce nakyslá zeleninová omáčka
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku