Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kachna s jablky a cibulí: Šťavnaté lahodné masíčko s křupavou kůrčičkou získáme dlouhým pečením
Zdroj: Toprecepty, Ivana79

Kachna stejně jako husa patří hlavně na podzimní stůl, a to především na svátek svatého Martina. Kachna s jablky a cibulí je skvělou variantou, která se hodí nejen na slavnostní příležitosti a rodinné oslavy.

Jak připravit kachnu na pečení

Kachna je jídlem, které si dopřáváme spíše v chladných měsících. I tak ji nepečeme pravidelně, ale spíše výjimečně, obzvláště o svátcích, jako je třeba svátek svatého Martina. Upéct kachnu není nic složitého. Na přípravu je snadná a většinu dlouhé práce odvede trouba. 

Kachnu nejprve musíme doškubat a odstranit z ní zbytky brků a další nečistoty, pokud je potřeba. Kachnu je pak třeba ochutit a ani tady nepotřebujeme moc ingrediencí. Bohatě stačí sůl a kmín, někdo přidává i mletý pepř - sůl a kmín vydatně a obojí dáváme i dovnitř. 

Proč se dává do kachny jablko?

Pro skvělou chuť kachnu pečeme s jablkem, někdy přidáváme i cibuli. Ještě lepší chuť získáme, když jablko dáme dovnitř kachny. Pro lahodnou křupavou karamelovou kůrčičku můžeme při dopékání ještě potřít medem.

Jak dlouho a na kolik stupňů se peče kachna?

Když pečeme kachnu, tak si nejprve potřebujeme ujasnit, jak dlouho ji chceme péct. Rychlou variantu zvládneme za zhruba 2,5 hodiny při pečení na 175 °C.

Kachnu je ale lepší péct pozvolna a dlouho. Potřebný čas na pečení se odvíjí od nastavené teploty v troubě. Na kachně je skvělé to, že ji dáme do pekáčku, přikryjeme vrchní částí pekáčku nebo alobalem a pečeme. Nemusíme u toho stát.

Když se rozhodneme pro pomalé pečení, znamená to dát kachnu do vyhřáté trouby na 90 °C a pečeme 7 hodin. Pak teplotu zvýšíme na 120 °C a pečeme dalších 5 hodin. Nakonec ještě zvýšíme teplotu (zhruba na půl hodiny až hodinu) na 170 °C, vznikne pěkná kůrčička.

Na závěr kachnu při pečení několikrát potřeme vypečeným tukem, který můžeme smíchat s medem, jak jsme se již zmínili. 

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Jak na kachnu s jablky a cibulí

Na tuto kachnu budete potřebovat: 1 kachnu, 4 jablka, 4 cibule, 3 lžíce kmínu, sůl a vodu na podlití.

Jak na to? Kachnu očistěte od případných nečistot, omyjte, osolte zvenku i uvnitř. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na malé kousky. Cibuli očistěte a nakrájejte na osminky.

Jablka a cibuli dejte dovnitř kachny. Posypejte ji kmínem. Vložte do pekáče prsíčky dolů, podlijte sklenicí vody a pekáč přikryjte ho. Pečte 2,5 hodiny na 175°C. Občas maso podlévejte, asi po hodině kachnu obraťte prsíčky nahoru a dopečte. Pak pekáč odkryjte a kachnu dopečte dozlatova. Podávejte s oblíbenými druhy knedlíků a zelí.

Náš tip: Upečte si kachnu se zelím a knedlíkem podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku