Kachna s jablky a cibulí: Šťavnaté lahodné masíčko s křupavou kůrčičkou získáme dlouhým pečením
1. 11. 2024 Vaření
Kachna stejně jako husa patří hlavně na podzimní stůl, a to především na svátek svatého Martina. Kachna s jablky a cibulí je skvělou variantou, která se hodí nejen na slavnostní příležitosti a rodinné oslavy.
Jak připravit kachnu na pečení
Kachna je jídlem, které si dopřáváme spíše v chladných měsících. I tak ji nepečeme pravidelně, ale spíše výjimečně, obzvláště o svátcích, jako je třeba svátek svatého Martina. Upéct kachnu není nic složitého. Na přípravu je snadná a většinu dlouhé práce odvede trouba.
Kachnu nejprve musíme doškubat a odstranit z ní zbytky brků a další nečistoty, pokud je potřeba. Kachnu je pak třeba ochutit a ani tady nepotřebujeme moc ingrediencí. Bohatě stačí sůl a kmín, někdo přidává i mletý pepř - sůl a kmín vydatně a obojí dáváme i dovnitř.
Mohlo by vás zajímat
Proč se dává do kachny jablko?
Pro skvělou chuť kachnu pečeme s jablkem, někdy přidáváme i cibuli. Ještě lepší chuť získáme, když jablko dáme dovnitř kachny. Pro lahodnou křupavou karamelovou kůrčičku můžeme při dopékání ještě potřít medem.
Jak dlouho a na kolik stupňů se peče kachna?
Když pečeme kachnu, tak si nejprve potřebujeme ujasnit, jak dlouho ji chceme péct. Rychlou variantu zvládneme za zhruba 2,5 hodiny při pečení na 175 °C.
Kachnu je ale lepší péct pozvolna a dlouho. Potřebný čas na pečení se odvíjí od nastavené teploty v troubě. Na kachně je skvělé to, že ji dáme do pekáčku, přikryjeme vrchní částí pekáčku nebo alobalem a pečeme. Nemusíme u toho stát.
Když se rozhodneme pro pomalé pečení, znamená to dát kachnu do vyhřáté trouby na 90 °C a pečeme 7 hodin. Pak teplotu zvýšíme na 120 °C a pečeme dalších 5 hodin. Nakonec ještě zvýšíme teplotu (zhruba na půl hodiny až hodinu) na 170 °C, vznikne pěkná kůrčička.
Na závěr kachnu při pečení několikrát potřeme vypečeným tukem, který můžeme smíchat s medem, jak jsme se již zmínili.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Jak na kachnu s jablky a cibulí
Na tuto kachnu budete potřebovat: 1 kachnu, 4 jablka, 4 cibule, 3 lžíce kmínu, sůl a vodu na podlití.
Jak na to? Kachnu očistěte od případných nečistot, omyjte, osolte zvenku i uvnitř. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na malé kousky. Cibuli očistěte a nakrájejte na osminky.
Jablka a cibuli dejte dovnitř kachny. Posypejte ji kmínem. Vložte do pekáče prsíčky dolů, podlijte sklenicí vody a pekáč přikryjte ho. Pečte 2,5 hodiny na 175°C. Občas maso podlévejte, asi po hodině kachnu obraťte prsíčky nahoru a dopečte. Pak pekáč odkryjte a kachnu dopečte dozlatova. Podávejte s oblíbenými druhy knedlíků a zelí.
Náš tip: Upečte si kachnu se zelím a knedlíkem podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
5 skvělých tipů, jak využít med v kuchyni: Hodí se do salátové zálivky i sladkého másla
Na svátečním stole nesmí chybět husa nebo kachna. Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?
Pět slavných jídel a tajemství jejich názvu: Palačinky crêpe Suzette na počest královy milenky, steak Wellington podle vojevůdce
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dušičkové kosti: Staročeské cukroví nadchne svou křehkostí a nadýchaností, stejně jako boží milosti se smaží a obaluje v cukru
Velmi sváteční a sytá polévka kaldoun dá poměrně dost práce, ale její přípravu si můžeme rozložit na dva dny