Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa
31. 10. 2024 Vaření
Svíčková patří mezi nejrozporuplnější jídla v české kuchyni. Téměř každý má totiž vlastní představu, jak by měla chutnat. Je však skvělé si vyzkoušet i jinou variantu, abychom zjistili, že je možné ten náš osvědčený recept něčím ozvláštnit, nebo se prostě utvrdit, že to není třeba. Vyzkoušejte si omáčku připravit podle Pepy Nemravy, populárního účastníka MasterChef Česko, který navíc nabízí i recept na super knedlík.
Omáčka od babičky
Říká se, že se svíčkovou je to jako s pravdou, každý má tu svoji. A je tomu tak, protože většina rodin má svůj recept na tuto oblíbenou omáčku, která neodmyslitelně patří mezi české klasiky. Způsob přípravy se většinou dědí po generace a málokdo si přizná, že ten jeho není nejlepší.
Dokonce se najdou i jedinci, kteří si svíčkovou nikdy nedávají v restauraci, protože už dopředu ví, že by jim nechutnala, protože není jako „od babičky“. Svíčková, společně s rajskou, se tak mnohdy stávají pokrmy, na které si nenecháme sáhnout a neakceptujeme jinou přípravu, než je ta naše domácí.
Mohlo by vás zajímat
Terč a knedlík
Naopak se ale najdou kuchaři, kteří se snaží omáčku inovovat, aniž by ji jakkoliv ničili. Někdo třeba přidává smetanu ke šlehání a brusinkový džem přímo do omáčky, aby nevytvářel brusinkový terč, ale přitom neztratil chutě, které tato „ozdoba“ poskytuje.
Kromě terče se častým důvodem k debatě o podávání skvělé omáčky stává i druh knedlíku, který ke svíčkové „patří“. Zatímco většina preferuje nadýchaný kynutý houskový knedlík, najdou se i tací, kteří zásadně musí mít ten karlovarský. Pepa Nemrava, účastník MasterChef Česko 2020, zvolil ve svém receptu, který prezentoval na sociálních sítích, třetí možnost. Jeho volbou je knedlík horácký.
Horácké knedlíky
Kdo má raději nadýchanou přílohu, zřejmě si horácký knedlík nezvolí. Jak totiž Pepa upozorňuje, tento druh je specifický. „Rozhodně nečekejte nadýchané knedlíky typu houskový, nebo kynutý, ale jsou hutnejší konzistence, hodně podobné drbákům (klouzákům),“ vysvětlil Nemrava na Instagramu.
Svíčková s horáckým knedlíkem
Na přípravu omáčky a netradičního knedlíku podle Pepy Nemravy budete potřebovat: Na omáčku: 1,2 kg hovězí falešné svíčkové, 150 g mrkve, 150 g celeru, 60 g petržele, 1 velkou velkou cibuli, 2 lžíce vinného octa, 1 dcl bílého vína, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíci cukru, 1 lžíci sádla, 5 bobkových listů, 6 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 150 g špeku, 200 ml smetany 33 %, sůl a pepř. Na knedlík: 450 g oloupaných brambor, 1 vejce, 80 ml mléka, 100 g hrubé mouky, 300 g rohlíků, toustového chleba, nebo housek a sůl.
Jak na to?
- Nakrájejte špek na hranolky a dejte ho do mrazáku. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte do mísy na kostičky.
- Z vinného octa, cukru, soli, vína a citronu si připravte rozvar. Na sucho si na pánvi orestujte 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy a 4 kuličky celého pepře, poté dejte koření na 5 minut provařit do rozvaru. Rozvar sceďte, nalijte do mísy na zeleninu a promíchejte.
- Maso očistěte, našpikujte špekem z mrazáku (zbytek si uchovejte pro další použití), stáhněte provázkem, osolte, opepřete a potřete hořčicí.
- Na dno mísy, která má i vrchní část, dejte zeleninu, položte na ni maso, zasypte druhou polovinou zeleniny, přiklopte vrchem mísy a dejte do chladu do druhého dne.
- Druhý den v hrnci rozpalte sádlo se zbytkem špeku a zarestujte maso ze všech stran. Na výpeku si zarestujte i zeleninu, na ni dejte maso, přidejte sítko se zbylým novým kořením, bobkovým listem a pepřem. Podlijte vodou (nebo vývarem) a duste maso do měkka (zhruba 2,5 hodiny).
- Mezitím si připravte knedlíky. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle a nechte odležet. Do misky nalijte mléko, přidejte vejce, mouku, vše osolte a míchejte, dokud nevznikne těstíčko.
- Z odležených brambor sceďte přebytečnou vodu a smíchejte je s „těstíčkem“. Přidejte pečivo nakrájené na kostičky a opatrně promíchejte. Ze vzniklého těsta tvarujte knedlíky, které následně vařte v osolené vodě 20-30 minut dle velikosti knedlíků.
- Maso vyndejte z hrnce, zeleninu rozmixujte, přidejte do ní smetanu, případně dochuťte a ještě 10 minut provařte. Maso zbavte provázku, nakrájejte a servírujte přelité omáčkou, přidejte knedlík.
Do soukromí Pepy Nemravy můžete nahlédnout v naší fotogalerii:
Náš tip: Pokud ke svíčkové preferujete houskové knedlíky, můžete si je připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hovězí na houbách podle ČSN: Šťavnatá česká klasika s úžasnou houbovou chutí a vůní je nejlepší z čerstvých hub
Jak využít zbylé knedlíky: Klasikou je osmažit s vejci, ale dobře poslouží i do salátů, karbanátků nebo nasladko
Farmářka vysvětlila, jak skladovat brambory i v paneláku: Stačí dodržet dvě základní věci, na balkon ale nespoléhejte, radí
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně připravit svíčkovou na smetaně? Na královnu omáček potřebujete dobré maso, kořenovou zeleninu a trpělivost
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa
Rajská omáčka s karbanátkem: Oblíbené jídlo v jednodušší a rychlejší variantě se šťavnatým a měkoučkým masem