Svatomartinské rohlíčky podle Míši Landové: Nemusí kynout, voní rumem a skořicí a chutnají božsky
1. 11. 2024 V kuchyni s VIP
Plněné rohlíčky patří ke svatému Martinovi stejně jako tradiční husa se zelím a knedlíkem. Sladká tečka po tak vydatném jídle totiž přijde vždycky vhod, obzvlášť když jde o takovou delikatesu. Jak si připravit perfektní svatomartinské rohlíčky, ví i porotkyně pořadu Peče celá země Míša Landová. Kromě receptu nabídla webu Toprecepty.cz i návod, jak správně rohlíčky tvarovat.
Odměna pro koledníky i čeládku
Svatomartinské rohlíčky byly historicky odměnou pro čeleď, která opouštěla službu a hledala si nového hospodáře před svátkem svatého Martina, tedy před 11. listopadem, a také pro koledníky, kteří chodili po chalupách na martinskou koledu. Rohlíčky se tradičně připravovaly z kynutého těsta a plnily se na mnoho způsobů.
Mohlo by vás zajímat
Obměňte těsto či náplň
V různých regionech se svatomartinské rohlíčky liší. Mohou totiž být připraveny z několika druhů těst, jako je kynuté, tvarohové, křehké, šlehačkové nebo smetanové. Každé z nich dodává rohlíčkům jedinečnou chuť.
Různé mohou být i náplně, které do rohlíčků použijete. Někdo dává džem nebo povidla, protože se dobře kombinují s křupavým pečivem. Ořechová náplň, připravovaná běžně z mletých ořechů smíchaných s cukrem a mlékem nebo smetanou, je zase určena pro milovníky bohatší chuti. Můžete však vytvořit i náplň tvarohovou nebo čokoládovou, do níž můžete nalámat kousky čokolády, někdo zase sáhne po nutelle nebo podobné „pomazánce“.
Recept od odbornice
Míša Landová, porotkyně populární soutěže Peče celá země, ráda připravuje rohlíčky s ořechovou náplní. „Podobně jako makovou ji „nastavuji“ piškotovými drobečky. Dodají náplni jemnost a lehce ji dosladí. Na dochucení nesmí chybět špetka skořice a samozřejmě rum,“ vysvětluje food blogerka.
V receptu sice uvádí jako ořechy ty vlašské, ale podle jejích slov se dají nahradit. „Ne však mandlemi, ty nejsou chuťově příliš výrazné. Raději zvolte lískové,“ vysvětlila Landová pro Toprecepty.cz. Zároveň čtenářům poradila, jak docílit stejně velkých rohlíčků. „Z těsta udělejte bochánek, ten pak lehce zmáčkněte na placku a vyválejte, kruh se válí lépe než čtverec,“ říká Míša. „Pak nejlépe rádýlkem nebo kartou rozkrojit na polovinu, čtvrtiny - jako koláč nebo pizzu,“ dodává.
Ořechové rohlíčky
Na přípravu svatomartinských rohlíčků podle Míšy Landové budete potřebovat: Na těsto: 250 g hladké mouky, 125 g másla, 75 ml mléka, 30 g čerstvého droždí, 1 lžičku cukru krupice, 1 žloutek a špetku soli. Na ořechovou náplň: 200 g mletých vlašských ořechů, 200 ml mléka, 4 lžíce třtinového cukru (případně více či méně dle chuti), 30-40 g piškotových drobečků (jemně mletých), špetku skořice a rum dle chuti. Na dokončení: moučkový cukr na obalení.
Jak na to?
- Do vlažného mléka dejte cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Mouku se solí prosejte do mísy, přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutek a kvásek.
- Pomocí ploché (pádlové) metly vypracujte kompaktní těsto. Dopracujte na lehce pomoučněné pracovní ploše a rozdělte na dvě stejné části.
- Ty vytvarujte do malého bochánku a zabalené do fólie dejte asi na 30 minut do lednice.
- Mezitím si připravte náplň. Mléko svařte s cukrem, přidejte mleté ořechy a za stálého míchání pár minut povařte. Odstavte, nechte vychladnout, pak vmíchejte mleté piškoty, skořici a podle chuti rum.
- Oba bochánky těsta postupně rozválejte na lehce pomoučněné ploše do kruhu o průměru zhruba 35 cm a rozkrájejte na 12 stejných dílů. Na každý trojúhelník dejte lžíci náplně, trochu ji rozetřete a stočte od kraje do středu do rohlíčku.
- Rohlíčky poskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horní/dolní ohřev) asi 15 minut, až jim začnou lehce zlátnout kraje.
- Nechte zchladnout, potom rohlíčky obalte v moučkovém cukru.
Náš tip: Nezapomeňte si připravit i vynikající svatomartinskou husu podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Lucie Borhyová má doma vždy navařeno: Nejraději připravuje moravského vrabce se špenátem, na pečené kuře používá fígl
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Míša Landová z Peče celá země nabídla recept na skvělý chlebíček: Vynikající zůstane několik dní, říká
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně sbírat, sušit a skladovat vlašské ořechy: Osvědčené rady zkušených zahrádkářů nezklamou
Zelí podle Jana Punčocháře: „Nejraději mám to čerstvé a zkaramelizované,“ říká slavný šéfkuchař, který přidal i pár vychytávek
Makovo-tvarohová bábovka: Vynikající vláčný a nadýchaný moučník je jednoduchý, lepší konzistenci zajišťuje jedna ingredience