Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vdolky jako z pohádky: Tradiční pečivo chutná mnohem lépe s jablky. Dodají jim na svěžesti a těsto příjemně zvláční
Zdroj: Toprecepty

„Pekla vdolky z bílý mouky, sypala je perníkem…“ zpívá se v jedné lidové písničce, která je jen důkazem, že vdolky se za starých časů nejen smažily, ale i pekly. Toto tradiční staročeské kynuté sladké pečivo je vynikající samo o sobě, když ale těsto ještě vylepšíte jablky, odoláte těmto vdolečkům jen stěží. 

Vdolky české nebo bavorské?

I když vdolky najdete ve spoustě klasických českých pohádek a písniček, podobné pečivo je známé i v sousedním Bavorsku stejně jako další speciality, které považujeme za ryze české, třeba vepřo-knedlo-zelo. Ostatně u nás se jim často říká právě bavorské vdolky. Původ pečiva je tak trochu nejasný. Navíc ve staročeské kuchyni se slovem vdolky označují různé druhy koláčů, třeba klidně i frgále. 

Smažené i pečené

Pravé bavorské vdolky jsou z kynutého těsta a podávají se posypané strouhaným tvarohem nebo dozdobené tím měkkým a nakonec doplněné trochou povidel navrch. Vdolky jsou vlastně takovým křížencem mezi koblihami a klasickými kynutými lívanci. Od vdolků je ale odlišuje jejich tvar, což dokazují i pánve, které se v minulosti na pečení vdolků používaly, tzv. vdolkovníky. Vypadají podobně jako lívanečníky, jen mají hlubší prohlubně. Ty prý daly vdolkům jejich jméno, neboť se usuzuje, že slovo vdolky je odvozeno od důlky.

Jako vdolky se ale neoznačuje jen pečivo smažené na pánvi na dostatečném množství oleje, ale různé kynuté buchty a bochánky, které mohou být třeba i s náplní a pečou se v troubě. A na Moravě, jak bylo již řečeno, se výrazem vdolek označují i úplně jiné koláče. Předností takových vdolků pak je, že nejsou tak nasáklé tukem jako ty, které se smaží. 

Vylepšené jablky

Vdolky se obvykle zdobily na povrchu, někdy se ale dělaly i s náplní uvnitř (třeba plněné povidly). Další možností bylo přidat nějakou přísadu (například brambory nebo jablka) navíc rovnou do těsta. Ovoce kynuté těsto příjemně zvláčnilo a dodalo mu i sladkost. Takové vdolky se daly smažit na pánvi, pokud byste si je ale chtěli trochu odlehčit, můžete je upéct v troubě na plechu. Tyto vdolky si můžete udělat přímo podle původního staročeského receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 500 g hladké nebo polohrubé mouky, sůl. 1 vrchovatou lžíci sádla, 1 lžíci cukru, 30 g droždí, asi 200 ml mléka, 2-3 jablka a skořicový cukr na posypání. 

  1. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, sádlo, cukr, droždí a mléko a zadělejte lehké těsto. Vytvarujte z něj bochánek, dejte jej do mísy, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte těsto vykynout. 
  2. Jablka omyjte, očistěte, oloupejte, vyřízněte jádřince a jablka nakrájejte na drobné kostičky. Pak je opatrně zapracujte do vykynutého těsta. 
  3. Z těsta pak lžící odkrajujte menší kousky a na vále z nich vytvarujte vdolky, které jsou díky jablkům na povrchu trochu kostrbaté. 
  4. V předem vyhřáté troubě na 170 °C pak vdolky upečte dozlatova a podávejte posypané skořicovým nebo moučkovým cukrem. Výborně se na ně hodí i kopeček zakysané smetany.

Náš tip: Klasické smažené bavorské vdolky si můžete udělat třeba podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Skopová, K.: Jak se co dělávalo...
Wikipedia.org: Dalken
Rejzek, J.: Česky etymologický slovník

Recepty k tomuto článku