Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinské kuře nahradí i husu. Stačí přidat správné ingredience a bude chutnat a vonět úplně jako tradiční pečínka
Zdroj: Toprecepty

Jednou z typických specialit svatomartinského posvícení je pečená husa. Pokud víte, že byste celou husu nesnědli, nebo ani doma nemáte tak velký pekáč, snadno ji nahradíte třeba kuřetem. Je levnější, dostupnější a navíc je nemusíte péct celou noc.

Svatomartinské posvícení je tu

Svatomartinská husa patří k oslavám svátku svatého Martina, jenž připadá na 11. 11., stejně jako sladké rohlíčky neboli podkovy a husí polévka kaldoun. Podle pověsti právě husy prý světce, jemuž je svátek zasvěcený, rušily při kázání, a od té doby musí za své prohřešky každoročně při oslavách svatého Martina pykat tím, že končí na pekáči. 

Pečínka se zelím na sváteční oběd

I když je svatomartinské posvícení spojeno hlavně s husami, za starých časů se obvykle pekly i kachny, krůty nebo právě kuřata. Tímto nejdůležitějším ze všech podzimních posvícení totiž končil zemědělský rok a slavilo se, že je již úroda pod střechou, skončila pastva, čeleď se vracela ze služby domů a aby toho veselí nebylo málo, vinaři ochutnávali svá první vína z letošní sklizně.

Na svatomartinské posvícení se tak za starých časů připravovaly velké hostiny, na nichž nesměla chybět nejen nějaká pečínka doplněná knedlíkem či lokšemi a zelím, ale i další dobroty, třeba různé druhy posvícenských koláčů.

Husa vyžaduje dlouhé pečení

V posledních pár letech se tradice pečení hus stala opět populární a spousta lidí si běžně pečínku dělá doma. Husy se dnes v období před svatomartinským posvícením dají sehnat i z různých farem, v řeznictvích a někdy i mražené v supermarketech. Pokud ale chcete husu čerstvou, je lepší si ji předem objednat u nějakého ověřeného farmáře.

Nevýhodou husy je také to, že je poměrně velká, takže se vám nemusí vejít do pekáče nebo vůbec do trouby a většinou je nutné si přizvat na pomoc další strávníky, aby se vše snědlo.  I když je husí maso velmi chutné a výrazné, může se stát, že bude po upečení trochu tužší. Husa proto vyžaduje poměrně dlouhé pečení, nejlépe přes noc. 

Místo husy kuře

Pokud se všem těmto komplikacím chcete vyhnout, ale rádi byste si dopřáli také pořádnou svatomartinskou hostinu, můžete místo husy upéct obyčejné kuře. Jeho předností je, že ho seženete v každém obchodě (i když samozřejmě i v tomto případě je lepší sehnat nějaké lepší označené jako farmářské).

Hlavně ho v pohodě spořádá čtyřčlenná rodina v rámci jednoho oběda. Kuře sice nemá tak chuťově výrazné maso a je jemnější a méně tučné, zato je ale s přehledem upečete do hodiny, takže ušetříte i energii při pečení. 

Jak docílit podobné chuti

Kuře à la husa je oblíbeným svátečním receptem, který se hodí nejen na posvícení, ale třeba i na Vánoce nebo jako vynikající nedělní oběd. I kuře totiž může chutnat podobně jako husí pečínka, stačí přidat stejné druhy koření (v tomto případě stačí jen kmín a sůl) a téměř nepoznáte rozdíl. Kuřeti také prospěje, když dáte do pekáčku nějaký tuk. Ideální je sádlo, nejlépe husí, které do něj vnese chuť husí pečínky. Maso je možné i prošpikovat slaninou či špekem.

Kuře à la husa

Kuře je dobré rovnou upéct na zelí, je pak šťavnatější a výpek z kuřete ochutí i zelí. K zelí je dobré přidat i jablíčka, která se často přidávají také k pečené huse pro zvýšení její šťavnatosti, případně můžete vše zalít pro výraznější chuť pivem či vínem. A jak si tedy kuře à la husa udělat? 

Budete potřebovat: 1 větší kuře, 4 kyselejší jablka, 0,5 l černého piva, sůl, kmín,  2 tenké plátky špeku a sádlo na vymazání pekáčku. 

  1. Kuře osolte a okmínujte zvenčí i zevnitř více než obvykle (cca dvojnásobně). Pod kůži prsíček vsuňte po plátku špeku, aby prsíčka po upečení byla šťavnatá. Kuře naplňte čtvrtkami jablek i se slupkou, pouze zbavených jádřinců, podlijte 1 dl vody, zakryjte víkem nebo poklicí a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. 
  2. Po dvaceti minutách pečení kuře podlijte černým pivem. Vraťte je do trouby a pečte zakryté dalších 40 minut. Sundejte pokličku, teplotu trouby zvyšte na
    200 °C a dopékejte kuře do zlaté barvy za občasného přelévání šťávou.
  3. Upečené kuře vyjměte a naporcujte. Jablka propasírujte přes cedník do šťávy. Podávejte s knedlíkem a dušeným zelím.

Náš tip: Pečené kuře můžete podávat i stylově jako husu s lokšemi, které si můžete udělat podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Wikipedie.org: Historie svatomartinských tradic


 

Recepty k tomuto článku

Související obsah