Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Farmářka radí, jak správně namáčet a připravovat sušené houby shiitake: Výrazné chuti prospěje delší doba v lednici
Zdroj: se souhlasem True Shiitake, koláž Toprecepty.cz

Milujete asijskou kuchyni a houby? Pak určitě znáte i královskou houbu shiitake, která svou výraznou chutí pozvedne chuť mnoha slaných jídel. Jak tuto houbu správně používat, abyste získali výtečná jídla, pro Toprecepty.cz poradila Markéta Sýkorovská z farmy True Shiitake.

Houbová farma u Prahy 

Jak už jsme psali v našem předchozím článku, shiitake houby pěstují manželé Markéta a Dalibor Sýkorovští ve Středočeském kraji tradiční přírodní metodou na pokácených částech kmenů stromů tak, jako to po staletí dělávali japonští samurajové.
Čerstvé či sušené houby, houbový prach umami nebo kapsle s houbami pak prodávají na svém eshopu, na různých trzích a akcích, či je dodávají rovnou špičkovým českým šéfkuchařům. 
Mezi pravidelné odběratele patří například Jiří Štift z restaurace Sia, Oldřich Sahajdák z La Degustation nebo Štěpán Návrat z PRU58 a další šéfkuchaři. Shiitake houby se totiž mohou pyšnit pátou chutí umami„Je krémovitá, česnekovo-zemitá až oříšková, ale velice lahodná,“ přibližuje pro Toprecepty.cz Markéta chuť i důvody, proč po téhle houbě prahnou i profíci. 

Ovšem jsou i zákazníci, pro které je chuť až na druhém místě a shiitake si objednávají kvůli zdraví. Houba shiitake je totiž považována za farmaceutickou houbu. Je velmi bohatá na bílkoviny, minerály a některé vitaminy (B a D) a podle studií prospívá imunitnímu systému. Jak vidno, důvodů, proč shiitake zařadit do jídelníčku, je zkrátka víc. 

Jak využít čerstvé houby shiitake? 

Jednoduše, velmi podobně jako jakékoliv jiné houby. „Čerstvé shiitake lze využít v různých pokrmech, jako jsou polévky, omáčky, saláty nebo restované směsi. Doporučená trvanlivost čerstvých hub je zpravidla 5–7 dní, reálně však v lednici vydrží i 14 dní,vysvětluje Markéta Sýkorovská z farmy True Shiitake a dodává, že tato trvanlivost platí, pokud jsou houby uchovány v lednici v papírovém sáčku, který jim umožňuje dýchat.

Před použitím by měly být čerstvé houby jemně očištěny suchou utěrkou, je-li to třeba. Omývání pod vodou Markéta nedoporučuje, může to zhoršit texturu a chuť hub. Shiitake lze využít celé včetně nožičky. „Nožičky jsou však tužší a hodí se spíše do vývarů nebo k sušení na prášek. Chuť umami je v nich hodně koncentrovaná,“ dodává Markéta Sýkorovská. 

Jak využít sušené houby shiitake? 

„My pracujeme se sušenými shiitake dle rad moudrých Japonců,říká Markéta s tím, že před vařením je třeba sušené houby znovu oživit (rehydratovat), tedy nechat nějakou dobu namáčet. „Pro dosažení maximálních výsledků použijte studenou vodu. Houbám stačí 30 minut, ale pokud chcete chuť ještě intenzivnější, namáčejte přes noc,“ vysvětluje zkušená farmářka a nabízí přesný postup, jak na to. 
  1. Opláchněte sušené shiitake houby lehce pod tekoucí vodou, ponořte je do nádoby a zalijte studenou vodou. Budou plavat.
  2. Přikryjte je ubrouskem tak, aby se lehce zatížily a rovnoměrně rozmělnily. Zakryjte víčkem a dejte nádobu do lednice.
  3. Před vyndáním se ujistěte, že střed shiitake je měkký.
  4. Houby pořádně vyždímejte, můžete vysušit ubrouskem. Získanou tekutinu nevylévejte, je plná umami. Můžete jí použít jako základ do polévek či omáček.

Takto připravené houby pak můžete vařit, dusit či smažit a využijete i vývar. „Voda získaná rehydratací shiitake je plná chuti umami, byl by hřích ji vylít. Pokud  ji nevyužijete všechnu, dejte si jí do tvořítek na led a zamrazte. Můžete později použít jako přírodní bujón. Skvěle dochutí jakékoliv jídlo,“ upřesňuje Markéta Sýkorovská, s níž se už za pár dní můžete setkat na zimním Apetit pikniku.

Ten se letos odehraje 9. listopadu v Národním zemědělském muzeu v Praze od 10 do 18 hodin. 

Zdroje informací: 
Healthline.com: Why Shiitake Mushrooms Are Good For You
Trueshiitake.cz 

Recepty k tomuto článku