Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

„Čím víc škvarků, tím víc lásky," říká Klára Chvojková, která jezdí po různých akcích a food festivalech pod značkou Nesu koláč. Nespecializuje se ale jen na sladké, což dokazují i její báječné škvarky. Křupavé zobání pro milovníky masa je ideální pochoutkou k pivu i vínu a Klára nám přispěla pár radami, jak si i doma parádní škvarky připravit.

Od koláčů k bůčkové pomazánce

Pekařka Klára Chvojková ze západních Čech je pravidelnou účastnicí Apetit pikniku, na který každý rok přijíždí se svými vynikajícími chodskými koláči s tvarohem, povidly a šlehačkou, jež peče podle receptu od babičky Růženky.

Aby toho sladkého ale nebylo moc, pokaždé své nazdobené sladké krasavce vyvažuje i bůčkovou pomazánkou. Ta se za tu dobu, co jezdí na Apetit piknik, proslavila snad ještě víc než samotné koláče. Pomazánka byla mnohokrát vyprodána během pár hodin.

K bůčkovce navíc škvarky

Letos proto Klára nasadila „těžší" kalibr a kromě koláčů přinese v duchu své značky Nesu koláč na další ročník zimního Apetit pikniku křupavé škvarky v kornoutu. Klára se totiž řídí heslem „Čím víc škvarků, tím víc lásky!“ a má to v plánu dokázat všem návštěvníkům akce. A ti, kteří se u jejího stánku přecpou jejími úžasnými koláči a budou se cítit přeslazení, mohou vše vyvážit právě škvarky. 

Příprava škvarků není složitá

Škvarky si obvykle spojujeme s časem zabijaček a většinou si je kupujeme spíš v řeznictvích. Pokud byste si je ale chtěli udělat doma, není to nic těžkého. Domácí škvarky jsou na výrobu poměrně snadné, vyjdou vás levně, a ještě mají tu výhodu, že si je vychutnáte čerstvé, když jsou nejkřupavější.

Na přípravu domácích škvarků navíc nepotřebujete žádné speciální vybavení – škvarky poměrně jednoduše uděláte i v obyčejném hrnci nebo pekáčku. Jediné, co potřebujete, je syrové hřbetní vepřové sádlo, které seženete snad u každého řezníka

Jak na domácí škvarky podle Kláry

Škvarky jsou vynikající chuťovkou k pivu i k vínu, a to nejen ty nejjednodušší slané, ale třeba i ty, jež jsou ochucené paprikou či česnekem. Jestliže vás láká si je udělat doma, můžete se do toho pustit podle návodu, který nám dala sama Klára.

Ta dává přednost přípravě škvarků v troubě. Je to sice delší, ale zase, jak sama říká: „Ušetříte si trochu práce a míchání,“ než kdybyste sádlo opékali v kastrůlku na sporáku dozlatova. A jak tedy vynikající křupavé škvarky podle Kláry uděláte?

  1. Příprava sádla: Sádlo nakrájejte na menší kostičky, určitě se hodí dobrý a ostrý nůž. Rozložte je rovnoměrně na hlubší plech a přidejte trochu vody, aby se škvarky při pečení nepřipalovaly.
  2. Pečení: Vložte plech do trouby předehřáté na 120–130 °C. První míchání proveďte po hodině, poté každých 30 minut, a při každém promíchání odeberte vypečené sádlo.
  3. Dokončení: Po asi 3 hodinách, když jsou škvarky zlatavé, slijte zbylé sádlo přes sítko (z kila sádla získáte cca 500–750 ml). „Nezapomeňte škvarky například vařečkou trochu tzv. vyždímat,“ upozorňuje Klára. Hotové škvarky osolte a opepřete. Můžete přidat půl hodinky navíc, pokud vám škvarky přijdou ještě nedodělané.

„Sádlo, které vám zůstane, můžete po vychladnutí namazat na chleba a posypat škvarky, nebo ho použít na bůčkovou pomazánku a další vaření,“ dodává pro Toprecepty Klára nakonec.

A pokud byste chtěli ochutnat škvarky přímo od Kláry z Nesu koláč, navštivte její stánek na Zimním Apetit pikniku, který proběhne 9. 11. v Národním zemědělském muzeu od 10:00-18:00

Na další Klářiny dobroty se můžete podívat v naší fotogalerii: 

Náš tip: Z domácích škvarků si můžete udělat i tuto výbornou škvarkovou pomazánku podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku