Vynikající „bezpracné“ škvarky podle Kláry: Recept na křupavou pochoutku z trouby zvládnete i v paneláku
5. 11. 2024 Vaření
„Čím víc škvarků, tím víc lásky," říká Klára Chvojková, která jezdí po různých akcích a food festivalech pod značkou Nesu koláč. Nespecializuje se ale jen na sladké, což dokazují i její báječné škvarky. Křupavé zobání pro milovníky masa je ideální pochoutkou k pivu i vínu a Klára nám přispěla pár radami, jak si i doma parádní škvarky připravit.
Od koláčů k bůčkové pomazánce
Pekařka Klára Chvojková ze západních Čech je pravidelnou účastnicí Apetit pikniku, na který každý rok přijíždí se svými vynikajícími chodskými koláči s tvarohem, povidly a šlehačkou, jež peče podle receptu od babičky Růženky.
Aby toho sladkého ale nebylo moc, pokaždé své nazdobené sladké krasavce vyvažuje i bůčkovou pomazánkou. Ta se za tu dobu, co jezdí na Apetit piknik, proslavila snad ještě víc než samotné koláče. Pomazánka byla mnohokrát vyprodána během pár hodin.
Mohlo by vás zajímat
K bůčkovce navíc škvarky
Letos proto Klára nasadila „těžší" kalibr a kromě koláčů přinese v duchu své značky Nesu koláč na další ročník zimního Apetit pikniku křupavé škvarky v kornoutu. Klára se totiž řídí heslem „Čím víc škvarků, tím víc lásky!“ a má to v plánu dokázat všem návštěvníkům akce. A ti, kteří se u jejího stánku přecpou jejími úžasnými koláči a budou se cítit přeslazení, mohou vše vyvážit právě škvarky.
Příprava škvarků není složitá
Škvarky si obvykle spojujeme s časem zabijaček a většinou si je kupujeme spíš v řeznictvích. Pokud byste si je ale chtěli udělat doma, není to nic těžkého. Domácí škvarky jsou na výrobu poměrně snadné, vyjdou vás levně, a ještě mají tu výhodu, že si je vychutnáte čerstvé, když jsou nejkřupavější.
Na přípravu domácích škvarků navíc nepotřebujete žádné speciální vybavení – škvarky poměrně jednoduše uděláte i v obyčejném hrnci nebo pekáčku. Jediné, co potřebujete, je syrové hřbetní vepřové sádlo, které seženete snad u každého řezníka.
Jak na domácí škvarky podle Kláry
Škvarky jsou vynikající chuťovkou k pivu i k vínu, a to nejen ty nejjednodušší slané, ale třeba i ty, jež jsou ochucené paprikou či česnekem. Jestliže vás láká si je udělat doma, můžete se do toho pustit podle návodu, který nám dala sama Klára.
Ta dává přednost přípravě škvarků v troubě. Je to sice delší, ale zase, jak sama říká: „Ušetříte si trochu práce a míchání,“ než kdybyste sádlo opékali v kastrůlku na sporáku dozlatova. A jak tedy vynikající křupavé škvarky podle Kláry uděláte?
- Příprava sádla: Sádlo nakrájejte na menší kostičky, určitě se hodí dobrý a ostrý nůž. Rozložte je rovnoměrně na hlubší plech a přidejte trochu vody, aby se škvarky při pečení nepřipalovaly.
- Pečení: Vložte plech do trouby předehřáté na 120–130 °C. První míchání proveďte po hodině, poté každých 30 minut, a při každém promíchání odeberte vypečené sádlo.
- Dokončení: Po asi 3 hodinách, když jsou škvarky zlatavé, slijte zbylé sádlo přes sítko (z kila sádla získáte cca 500–750 ml). „Nezapomeňte škvarky například vařečkou trochu tzv. vyždímat,“ upozorňuje Klára. Hotové škvarky osolte a opepřete. Můžete přidat půl hodinky navíc, pokud vám škvarky přijdou ještě nedodělané.
„Sádlo, které vám zůstane, můžete po vychladnutí namazat na chleba a posypat škvarky, nebo ho použít na bůčkovou pomazánku a další vaření,“ dodává pro Toprecepty Klára nakonec.
A pokud byste chtěli ochutnat škvarky přímo od Kláry z Nesu koláč, navštivte její stánek na Zimním Apetit pikniku, který proběhne 9. 11. v Národním zemědělském muzeu od 10:00-18:00.
Na další Klářiny dobroty se můžete podívat v naší fotogalerii:
Náš tip: Z domácích škvarků si můžete udělat i tuto výbornou škvarkovou pomazánku podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyškvařit sádlo? Poradíme vám několik způsobů, jak dostat sádlo do sklenic
Škvarkové pagáče mají maďarský původ. Toto pečivo se hodí připravit o masopustu i dalších slavnostních událostech
Merhované chodské koláče: Malá umělecká díla z tvarohu a povidel symbolizují zdraví
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající „bezpracné“ škvarky podle Kláry: Recept na křupavou pochoutku z trouby zvládnete i v paneláku
Vyhlášená bůčková pomazánka podle Kláry: Voní paprikou, česnekem a cibulí a z food festivalů mizí jako první
Nadýchané kynuté sádlové koláčky: Díky sádlu jsou neuvěřitelně vláčné a s voňavou náplní a drobenkou božsky chutnají