Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na kynuté svatomartinské rohlíčky: Nadýchané máslové pečivo chutná skvěle s makovou či ořechovou náplní
Zdroj: Toprecepty

Svatomartinské rohlíčky jsou jedním ze symbolů svatomartinského posvícení.  Chcete-li se držet tradic, rozhodně s nimi není taková práce jako třeba se svatomartinskou husou, navíc nadchnou milovníky sladkého. Receptů na ně je spousta, ty tradiční jsou ovšem kynuté, které skvěle chutnají s jakoukoliv náplní. 

Na počest svatého Martina

Svatomartinské rohlíčky nebo také martiny, zahýbánky či roháče jsou jednou z typických specialit spjatých se svatomartinským posvícením, které se slaví 11. listopadu přímo na svátek všech Martinů a hlavně svatého Martina. Právě tento světec by měl podle pranostik přinášet první sníh.

Říká se pak, že svatý Martin přijel na bílém koni. Jemu vděčí typické svatomartinské pečivo za jeden ze svých názvů - je totiž známé i jako podkovy. Právě podkovy svého bílého koně podle pověsti svatý Martin proměnil v pečivo, jímž nakrmil chudinu. 

Rohlíčky a vandrovnice

Sladké rohlíčky se za starých časů pekly na svatomartinské posvícení stejně jako různé druhy koláčů, malé rohlíčky s náplní ale byly pro svatého Martina nejtypičtější. Přesně takové rohlíky totiž dostávali koledníci od lidí a také služebnictvo od svých pánů, když odcházelo ze služby.

Vzhledem k tomu, že se všichni vydávali na cestu domů, používal se pro takové pečivo i název vandrovnice (ty ovšem mívaly i jen jednoduchý tvar bochánků). Svatomartinským posvícením se totiž slavilo ukončení zemědělských prací a pastvy. 

Křehké nebo kynuté?

Rohlíčky se pečou z různých druhů těsta, v současnosti je třeba oblíbené jednoduché šlehačkové, z něhož vzniknou křehké rohlíčky, v minulosti bylo oblíbenější kynuté těsto. To sice bylo náročnější na přípravu, rohlíčky z něj jsou však báječně nadýchané a měkké.

Těsto na jejich přípravu bývalo hodně bohaté, však také bylo svatomartinské posvícení vnímáno jako příležitost pořádně se nacpat a připravit se na dlouhou zimu a blížící se předvánoční půst

Jak na klasické kynuté rohlíčky?

Těsto na kynuté svatomartinské rohlíčky není nijak specifické, výjimečné je svým tvarováním a také náplněmi. Do rohlíčků se totiž dává nejčastěji náplň ořechová z vlašských ořechů nebo maková. A jak tedy kynuté svatomartinské rohlíčky upečete

Budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 150 g másla, 30 g droždí, 50 g moučkového cukru, 1 lžíci rumu, 1/4 lžičky citronové kůry, 2 žloutky a 1 špetku soli. Na ořechovou náplň si připravte: 50 ml mléka, 50 g pomletých ořechů, 20 g moučkového cukru, 1/2 vanilkového cukru, 20 g rozmixovaných dětských piškotů a špetku skořice. Na makovou náplň potřebujete: 100 g mletého máku, 150 ml mléka, 30 g cukru, 2 lžíci marmelády a strouhaný perník na zahuštění, pokud je potřeba. 

  1. Do mísy nasypejte prosátou mouku, udělejte v ní důlek, do něj nadrobte kvasnice a posypejte je 1 lžící cukru. Vše zalijte asi 80 ml vlahého mléka, přikryjte a dejte do tepla vzejít kvásek (asi na 10 minut).
  2. Přidejte nastrouhané změklé máslo, zbytek cukru a mléka, sůl, žloutky, citronovou kůru, lžíci rumu. Zadělejte těsto, které se nelepí, přikryjte utěrkou a dejte asi na jednu hodinu kynout.
  3. Zatímco těsto kyne, připravte si náplně. Na ořechovou dejte do kastrůlku mléko, cukr, vanilkový cukr a přiveďte k varu. Nasypejte do něj pomleté ořechy, piškoty, skořici, promíchejte, odstavte a nechte vychladit. Podle potřeby můžete přidat piškoty. Na makovou nádivku mléko přiveďte v kastrůlku k varu a do vařícího vsypejte mletý mák. Za stálého míchání chvilku povařte, pak odstavte a vmíchejte ostatní suroviny.
  4. Z vykynutého těsta udělejte 5 stejných bochánků. Každý vyválejte na 20 cm velký kruh a rozřízněte jej na 4 dílky. Na polovinu z dílků dejte ořechovou nádivku, na druhou makovou nádivku a vše pevně srolujte. Rohlíčky přeneste a položte s rozestupem na plech s pečicím papírem a nechte ještě asi 20 minut odpočinout. 
  5. Nakonec rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem, vložte do trouby předem vyhřáté na 190 °C a pečte cca 20 minut dozlatova.

Náš tip: Ti, kteří si netroufnou na kynuté těsto, mohou upéct svatomartinské rohlíčky ze šlehačkového těsta podle našeho video receptu.

Zdroje informací: 
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Kindlová, M: Boledovičová, M.: Tradinář

Recepty k tomuto článku