Perfektní uzení Davida Plzáka naučil jeho dědeček: Vše, co vytváříme, děláme ručně a zákazníci to oceňují, říká
5. 11. 2024 Rozhovory a reportáže
Kvalitní potraviny by na svém stole rád uvítal každý strávník. Je proto dobře, že mnoho rodinných firem dbá na to, aby jejich výrobky splňovaly všechny požadavky, které zákazníci mají. O co nejlepší práci se snaží i v plzeňské udírně Plzák, kde vyrábí ty největší lahůdky z masa, které navíc připravují podle osvědčených receptů, fungujících už po desetiletí. Jak se udržuje tradice v uzení, zjišťovaly Toprecepty.cz u majitele firmy, Davida Plzáka.
Dědečkův odkaz
Ruční zpracování masa a domácí uzení zažil David Plzák už u svého dědy v Robčicích nedaleko Plzně. „Děda se staral o všechno – od vykrmení pašíka, domácí zabíjačku, až po porcování masa, nakládání a solení. Udil přímo v komíně, kde se kvůli vůni smělo přikládat jen dřevo,“ vzpomíná David.
Navíc jeho děda vlastnil úžasnou věc – stroj na víčkování, a tak David často nosil kousky uzeného v plechovkách jako svačinu do školy, kde mu jeho spolužáci voňavou dobrotu záviděli. Právě takto strávené dětství vedlo Davida k lásce k dobře připravenému jídlu, kterou chtěl předávat i dalším strávníkům. Založil proto vlastní výrobnu, začal i s bistrem, kde prodával produkty, které se nepovedlo udat na trzích. Postupně rozšířili výrobu o udírnu.
Mohlo by vás zajímat
Učení se na chatě rodičů
Začátky byly podle Plzáka těžké, ale měl to štěstí, že mohl při uzení experimentovat na chatě svých rodičů, která byla přes zimu volná. „Nakoupil jsem maso, v týdnu ho naložil a nasolil, stejně jsem to provedl v pátek s lososem, a celý víkend experimentoval s ,,uměním horkého kouře",“ říká pro Toprecepty.cz David. Jako největší oporu při startu podnikání bere svou maminku, po které je dnes pojmenována i populární paštika Udírny Plzák.
Snaha uspět přinesla poměrně rychle své ovoce. „Pozitivní reakce se dostavily brzy. První pocit, že naše práce má smysl, jsme zažili, když se začali vracet první zákazníci a vytvořili jsme jejich věrné jádro,“ říká David, který nikdy nezapomene zmínit pomoc od své manželky Janky. „A pak samozřejmě první výhra ocenění Regionální potravina – to nás opravdu utvrdilo v tom, že to neděláme nadarmo,“ dodává.
Vše dělat ručně
Všechno, co v udírně manželé Plzákovi vyrábí, dělají podle svých slov tak, aby jim to samotným chutnalo. Některé výrobky jsou ovšem skutečnou chloubou. „Vlajkovou lodí je náš Zlatý bůček. Královská klobása, zase tento rok vyhrála Regionální potravinu roku 2024. Připravujeme ji i v pálivé verzi, a to s chilli Trinidad Scorpion Moruga,“ pochlubil se David.
Při uzení dodržuje tradiční postupy. „Vše, co vytváříme, děláme ručně. Od porcování masa, jeho mletí, až po vázání klobás provázkem,“ popisuje Plzák s tím, že maso nakládá na sucho do soli a nechává uležet v malé pískovcové jeskyňce, která je součástí výrobny. Překvapivě si Plzákovi sami připravují i dřevo, na kterém udí.
Uzení se nedá uspěchat
Tajemství spočívá podle Davida v tom, že k věcem přistupují s láskou a všemu nechávají potřebný čas. „Uzení nelze uspěchat. Udíme dlouho, většinou přes noc, a David musí u celého procesu být a kontrolovat ho. Přikládat polínko po polínku tak, aby nebyl kouř moc horký ani moc studený,“ vysvětluje Janka Plzáková. „Maso po vyndání z udírny oplachujeme horkou vodou, aby bylo chuťově čisté a nepřevládaly v něm nežádoucí kouřové tóny,“ dodává.
Vzhledem k tomu, že Plzákovi vyrábí vše opravdu poctivě, není divu, že vlastní produkty používají i v domácí kuchyni. „Naše výrobky jsou nejlepší za studena, nakrájené na společný stůl, ale náš bůček je také skvělý základ pro omáčky. Na Vánoce s ním připravujeme štědrovečerního kubu,“ popisuje Jarka.
Setkání na pikniku
V nejbližší budoucnosti by se s manželem rádi zaměřili na zvýšení povědomí o jejich výrobcích. „Neplánujeme velké rozšiřování, protože kvalita a udržitelnost jsou pro nás prioritou,“ říká Plzáková. Vysvětlovat zákazníkům, proč je jejich zboží výjimečné, budou zástupci udírny Plzák z Plzně i na zimním Apetit pikniku. Ten se letos odehraje 9. listopadu v Národním zemědělském muzeu v Praze. Kdo má tedy rád kvalitní uzeniny, nesmí u stánku šikovných manželů rozhodně chybět.
Na výrobky manželů Plzákových se můžete podívat do naší fotogalerie:
Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu pečené uzené koleno.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Svatomartinské kuře nahradí i husu. Stačí přidat správné ingredience a bude chutnat a vonět úplně jako tradiční pečínka
Jak na nejlepší drůbeží kaldoun? Na vydatnou polévku jsou ideální kachní droby, delší příprava nás odmění skvělou chutí
Perfektní uzení Davida Plzáka naučil jeho dědeček: Vše, co vytváříme, děláme ručně a zákazníci to oceňují, říká
Přečtěte si Zobrazit více
Delikatesa z trouby: Pomalu pečený bůček s křupavou zlatavou kůrkou nedá skoro žádnou práci, jen nesmíme opomenout první krok
Svatomartinské rohlíčky podle Míši Landové: Nemusí kynout, voní rumem a skořicí a chutnají božsky
Kachna s jablky a cibulí: Šťavnaté lahodné masíčko s křupavou kůrčičkou získáme dlouhým pečením